Johan Thelin, Elias Pettersson och Jonathan Dahlén.
Vancouver

Han satte ihop superduon i samma kedja: ”Såg redan då att dom hade en helt annan dimension i spelet”

ANNONS

Elias Pettersson och Jonathan Dahlén utförde stordåd i Timrå – och många förväntar sig att de på sikt ska göra samma sak i Vancouver. Det var i Timrås J20-lag de fick spela ihop för första gången. Då satte Johan Thelin ihop dem i samma kedja.
– Kemin fanns där rätt omgående. Det är ingen efterhandskonstruktion för man såg redan då att dom hade en helt annan dimension i spelet, säger Thelin till hockeysverige.se.

Sällan har förväntningarna på svenska spelare som ska åka över till NHL för första gången varit så stora. Förhoppningarna på Rasmus Dahlin är med all rätt väldigt stora. Så är det även med Vancouver-duon Elias Pettersson och Jonathan Dahlén. Pettersson draftades av Canucks 2017 medan Dahlén trejdaes dit från Ottawa i februari samma år, givetvis för att Vancouver planerade en återförening av duon som under sin gemensamma tid i Timrå charmade hockeysverige.
 – På ett sätt känns det lite overkligt. Jag satt på bussen hem från Västervik. Det var ”trejding deadline” och den har jag tyckt varit kul att följa sedan jag var åtta eller nio år.
– Jag satt och scrollade som vanligt. Då såg jag att Ottawa skulle byta till sig (Alex) Burrows. Farsan (Ulf Dahlén) skrev att det skulle bli kul att se vad Ottawa kommer göra vid ”trejding deadlines”. Jag skrev tillbaka att Ottawa skulle byta till sig Burrows. Då frågade han vem dom skulle skicka, men jag hade ingen aning vem det skulle vara.
– Jag fortsatte kolla på Twitter och då hade en journalist skrivit ”They are sending Jonathan Dahlén”(Skratt). Jag blev lite paff och ganska snabbt började jag få nya följare på Twitter och som skrev ”Welcome to Canucks” och sådana grejer. Det var verkligen en upplevelse att få vara med om det, berättade Jonathan Dahlén då hockeysverige.se frågade honom om det speciella tillfället då han fick beskedet om att han trejdats till Vancouver.

Duon har dock inte spelat så mycket tillsammans som man lätt kan tro. Förra säsongen spelade Elias Pettersson, och gjorde succé som slutade med SM-guld, i Växjö medan Jonathan Dahlén var en viktig nyckel till Timrås avancemang till SHL.  Första gången de båda spelade tillsammans var så pass sent som säsongen 2014/15. Det var då Timrås J20-tränare, Johan Thelin, lyfte upp Elias Pettersson i J20-laget.
– Den säsongen kom Jonathan till oss efter att det varit lite strul i HV71. Inledningsvis spelade Jonathan med J20 och Elias med J18. Vi bestämde oss för att skynda långsamt med Elias som är ett år yngre. Vi tog beslutet att han fick vara i J18 i alla fall fram till årsskiftet, berättar Timrås assisterande coach Johan Thelin för hockeysverige.se och fortsätter:
– Det var inget snack om att han inte skulle göra stor skillnad eller platsa om han kom upp. Vi ville ändå att han skulle få möta sina jämlika i ålder och verkligen få vara kung i J18-serien. Då fortsättningsserien började efter årsskiftet hade vi bestämt att han skulle få några matcher. När vi hade Frölunda hemma valde vi att ta med Elias, men då fick inte han och Jonathan spela ihop. Trots det gjorde dom poäng. Jag tror att det var Jonathan som spelade fram Elias.
– Vi slår Frölunda med 3-1 och dom båda spelade i alla fall lite grann tillsammans i ”special teams” och lyckades göra den där poängen.

”VAR REDAN DÅ FANTASTISKT BRA”

Jonathan Dahlén svarade för 25 mål och totalt 50 poäng på 40 matcher i J20 den 2014/15 medan Elias Pettersson på sex matcher svarade för fyra mål och totalt 13 poäng.
– Det syntes tydligt redan då att Elias var fantastiskt bra. Jonathan hade varit bra hela den säsongen och gjorde otroligt mycket poäng. Elias gjorde drygt två poäng i snitt under matcherna han spelade.

Redan till matchen därpå satte Johan Thelin ihop Elias Pettersson och Jonathan Dahlén i samma kedja.
– Då hade det gått någon vecka och vi hade inte haft några matcher. Det här var i slutet av januari. Alla tre var redan landslagskillar. Jonathan Dahlén och Marcus Sirén var båda med i J18-landslaget och Elias i U17, så det var en väldigt stark första femma. Även Andreas Borgman var med i den.

SÅG KEMIN DIREKT

Hur tidigt såg du att det fanns en kemi mellan Dahlén och Pettersson?
– Den fanns där rätt omgående. Det är ingen efterhandskonstruktion för man såg redan då att dom hade en helt annan dimension i spelet.
– Jonathan med sina inbrytningar eller höftöppningar och det här med att peta fram puckarna ur närkamperna. Dessutom var han stark vid kassen och kunde nypa dit puckarna. Elias vände ut och in på motståndarna med sin teknik och framförallt med sina passningar till Jonathan. Dom synkade varandra väldigt bra. Dessutom fick dom vara på varsin kant och lite fria där framme.
– Nu hade dom inte Marcus mellan sig hela tiden. Vi blandade lite och dom hade bland annat Anton Kalte från Huddinge med i några matcher som tog ett stort ansvar hemåt.

Hur tänker du kring att både Elias Pettersson och Jonathan Dahlén ska testa på att slå sig in i Vancouver?
– Det ska bli spännande att se hur det blir, men jag hoppas att båda verkligen får chansen där. Jag tycker att det skulle vara roligt om dom fick chansen tillsammans med någon mer erfaren spelare.
– Båda har kvalitéerna. Man ska inte jämföra Jonathan och Elias för det är två helt olika spelare, men jag tror att dom skulle synka varandra även där med Jonathan som avslutare. ”Jonte” har en tydlig identitet vad han är bra på. Det är delarna kring kassen och avsluten. Han hittar chanser av ingenting och ser möjligheterna till att göra mål.
– Elias är speluppbyggaren, vilket vi alla har sett, men jag tror att det skulle synka riktigt bra om dom fick spela med någon som kan skapa ytor till dom på kanten.

TROR PÅ TIDIG NHL-CHANS

Johan Thelin tror också att båda tidigt kan få chansen att spela i NHL.
– Ja, jag tror att dom har den möjligheten. Sedan vet jag inte riktigt hur man ser på det där borta. Hockeyallsvenskan kontra SHL. Elias gjorde succé i SHL medan Jonathan gjorde samma sak när han var här i Timrå.
– Jag tycker att det är likvärdigt om vi ser till slutet av säsongen och vi tar oss upp och Jonathan verkligen är tungan på vågen tillsammans med våra målvakter.

Tror du dom är fysiskt förberedda för att ta klivet in i NHL redan nu?
– Det har varit mycket prat om det fysiska. Om jag ser till Elias, som är lite längre och tunnare, och hans säsong i SHL, det var prat innan säsongen om hans succé i Hockeyallsvenskan, men hur skulle det gå i SHL, ”han måste bygga på sig”.
– Nu fick vi se hans smartness, hur han tar sig ifrån situationerna. Jag tycker inte att man ska göra för stor grej av det där med storlek och tyngd. Det är mindre ytor i NHL så det kanske blir mer smällar, men Elias har visat internationellt att han klarar av det.
– Jonathan är tuff i sig i närkamperna. Annars skulle han inte vinna dom på det sättet han gör. Han har också en smartness där han ibland inte behöver gå in i närkamperna eftersom han petar fram pucken med klubban. Jag tycker båda två har sett starka ut under augusti när dom varit här och tränat med oss.

”BLIR ALLDELES VARM”

Det är väldigt stora förväntningar på den förra Timråduon, men det tror inte Johan Thelin kommer besvära varken Pettersson eller Dahlén.
– Kraven dom ställer på sig själva är nog egentligen lika stora som dom utifrån. Dom har fått hantera media på olika håll, men har fått väldigt mycket träning här hemma. Jonathan i och med allt som var kring honom under mars och april. Samtidigt har Elias gått igenom en hel säsong där han var ”haussad”, vilket ”Jonte” till viss del också har varit. Jag tror inte att det som kommer vara omkring hockeyn kommer vara något problem för någon av dom.  

Du har följt dom här båda killarna sedan junioråldern, hur är dina känslor när du ser deras framfart?
– Det är otroligt glädjande och jag blir alldeles varm när jag ser hur bra det går för Elias och ”Jonte”, att jag har varit en del, tillsammans med många andra, i deras utveckling och framfart. Jag har fått vara delaktig och sett deras utveckling och det känns fantastiskt stort.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch