Många lirare att välja på i Flames.
Nyheter

CALGARY: För många bitar i Flames pussel?

ANNONS

Calgary Flames vill bli en stormakt igen, och frågan är om inte resan mot det påbörjas den här säsongen. Med ny tränare och en helt hop med nyförvärv ska laget först och främst tillbaka till Stanley Cup-slutspelet. Men nya spelare ger huvudbry – för vem ska egentligen spela med vem?

Se hela NHL-säsongen inklusive Stanley Cup på Viaplay för 399 kronor månaden!

Från väst till öst, från söder till norr. Fram till NHL-premiären i oktober går Uffe Bodin, Hampus Duvefelt, Måns Karlsson och Peter Ekholm igenom de 31 lagen. Vi pekar ut styrkor, svagheter och vilka spelare som är värt att hålla ett litet extra öga på under säsongen. 

Idag tittar vi närmare på Calgary Flames.

Säsongen 2017-18 slutade knappast som Flames hoppats. Laget sjabblade bort en tämligen given slutspelsplats genom att förlora nio av sina elva sista grundseriematcher. Det fick konsekvenser. Tränare Glen Gulutzan sparkades redan den 17 april och ersatts kort därefter av Bill Peters som kom från ett liknande öde i Carolina Hurricanes.

Tränarbytet var däremot bara ett startskott på en av de största ombyggnationerna i NHL under sommaren.

Peters plockade med sig forwarden Elias Lindholm och backen Noah Hanifin i en trejd som skickade Dougie Hamilton och Micheal Ferland åt motsatt håll. Flames ville visa att klubben menade allvar om en nysatsning och bekräftade det med råge den 1 och 2 juli då ytterligare sex spelare fick Scotia Bank Saddledome som ny hemmaarena. Bland dem forwardsen Derek Ryan från Hurricanes och ständiga 20-målskytten James Neal från Vegas Golden Knights. 

Lindholm, Neal och Ryan är alla spelare med förmågan att kunna leverera fina offensiva siffror. De sällskapar nu Johnny Gaudreau, Sean Monahan, Mikael Backlund, Michael Frolik och Matthew Tkachuk vilket ger Bill Peters det angenäma men ack så svåra problemet att sätta ihop två toppkedjor istället för bara en.

Har Peters fått ett pussel att lägga med för många bitar?

Gaudreau och Monahan har varit ett givet radarpar och det är osannolikt att Peters skulle sära på dem. Men vem ska spela bredvid? Vill Peters ha en högerskytt med de två ”leftarna” ska han sätta in Lindholm som då mycket väl skulle kunna explodera produktionsmässigt. Vill han ha dit en notorisk målskytt väljer han Neal och vill han ha lite attityd blir det Tkachuk.

Oavsett vad Peters väljer kommer Flames på pappret få till en vass förstakedja. I den andra är Mikael Backlund i stort sett given som center, och att spela honom med Neal och Tkachuk lär inte vara en omöjlighet. I så fall flyttas Frolik ifrån sin parhäst Backlund och kan få en nyckelroll i lagets tredjeformation med Derek Ryan istället.

Debatterna om hur Flames ska formulera laget har varit många i kanadensisk press, men bara Peters kan bestämma hur han ska ha det. Oavsett hur det blir kommer valet att bli av vikt för om Flames ska bringa framgång den här säsongen eller inte.

POÄNGKUNGEN
Johnny Gaudreau
Den store offensive artisten i Flames är Gaudreau. Det är först och främst han som ska se till att Flames anfallsspel sprudlar. Förra säsongen gjorde han 84 poäng och vann interna poängligan hela 20 pinnar före Sean Monahan. Noteringen var Gaudreaus högsta i karriären än så länge, men visst borde den kunna trappas upp ytterligare med tanke på Flames satsning?

MÅLVAKTEN
Mike Smith
När Smith är hel och i form tillhör han fortfarande NHL:s toppskikt även om han börjar bli till åren. 36-åringen brottades med vissa skadeproblem ifjol men spelade ändå 55 matcher och visade upp en räddningsprocent på 91,6. Säsongen 2016-17 var han en All Star-målvakt och det är vad Calgary Flames fans fortfarande förväntar sig av honom. 

BACKEN
Mark Giordano
Han är inte bara lagkapten och en ledare utanför isen. Giordano är också lagets ankare defensivt. Han spelade alla 82 matcher förra säsongen och var plus/minus-0. Men då ska ni komma ihåg att det bara var Hamilton som hade plusstatistik i Flames. Giordano är också en tillgång i powerplay där han stod för tio av sina totalt 25 poäng förra säsongen.

UNGTUPPEN
Rasmus Andersson
Mikael Backlund och Lindholm kan få svenskt sällskap i omklädningsrummet till kommande säsong. Rasmus Andersson, 21, vill nämligen mer än gärna knipa en av de sista backplatserna i truppen. Och han tror sig ha en bra chans. I Hamiltons frånvaro behövs en poängstark back och Malmöpågen har de senaste två öst in 61 poäng på 110 AHL-matcher för Stockton Heat. Enligt Andersson själv har Bill Peters sagt sig vara beredd att ge honom en ärlig chans.

COACHEN
Bill Peters
53-åringen fick inte ut något av den talang som fanns i Carolina Hurricanes. Nu kommer han till ett mer färdigt lag och med tanke på vilka spelare han fick med sig från sin tidigare klubb har han igenkännbara verktyg att hamra ihop ett lagbygge med. Som alla nya tränare kommer Peters få en startsträcka att vinna förtroende på, inte minst från fansen som varit något luttra med de senaste säsongernas resultat. 

Sneglar mot NHL? Rasmus Andersson kan få ordentlig chans i Flames den här säsongen.

IN OCH UT

Nyförvärv:  James Neal (Vegas Golden Knights), Tyler Graovac (Washington Capitals), Austin Czarnik (Boston Bruins), Derek Ryan, Elias Lindholm, Noah Hanifin (Carolina Hurricanes), Buddy Robinson (Winnipeg Jets), Jeff Glass (Chicago Blackhawks)

Förluster: Troy Brouwer (Florida Panthers), Matt Martkowski (Minnesota Wild), Micheal Ferland, Adam Fox, Dougie Hamilton (Carolina Hurricanes), Matt Stajan (EHC München), Tanner Glass (Bordeaux), Kris Versteeg (Avangard Omsk)

PROGNOSEN
Ingredienserna för att få ett mer jämt producerande lag finns. Flames styrka har funnits på backsidan där lagkaptenen Mark Giordano, T.J. Brodie, Travis Hamonic och flyktade Dougie Hamilton varit stommen. Med Hamilton försvinner 17 backmål jämfört med förra säsongen, men de ska kompenseras med att Flames inte längre behöver förlita sig på en toppkedja utan kan nu laborera ihop två till tre kedjor som båda kan turas om med den stora produktionen. Det har inte funnits i Flames de senaste säsongerna. Prognosen säger att vindarna viner positivt i den kanadensiska western-staden och kanske får gamla anrika Saddledome känna på slutspelsatmosfär igen. 

CLAGARY FLAMES TRUPP 2018/19

MÅLVAKTER
00) Jeff Glass
33) David Rittich
41) Mike Smith

BACKAR
7) T.J. Brodie
5) Mark Giordano
24) Travis Hamonic
00) Noah Hanifin
61) Brett Kulak
00) Dalton Prout
26) Michael Stone

FORWARDS
11) Mikael Backlund
93) Sam Bennett
27) Austin Czarnik
67) Michael Frolík
13) Johnny Gaudreau
21) Garnet Hathaway
77) Mark Jankowski
20) Curtis Lazar
00) Elias Lindholm
23) Sean Monahan
18) James Neal
00) Alan Quine
10) Derek Ryan
19) Matthew Tkachuk

Tränare: Bill Peters (Ny)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch