SHL

”Att det då fanns tveksamheter hos vissa kan jag väl förstå”

ANNONS

Han hade bara varit huvudtränare på hockeyettan-nivå som bäst, när han förra säsongen fick uppdraget hos Brynäs. Utifrån höjdes kritiska röster – men Tommy Sjödin litade på sin egen förmåga.
– Jag kände mig mogen själv att ta uppgiften. Har man bra ledare runtomkring sig så hjälps man åt och löser det där på bästa sätt, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

I början av förra säsongen tog Brynäs beslutet, efter en usel start i SHL, att kicka Roger Melin. Ny headcoach blev istället blev den assisterande tränaren Tommy Sjödin. Visserligen var han med och vann VM-guld 1992, men sin främsta merit som huvudansvarig för ett lag var i Division 1 för Valbo. Det var flera som höjde på ögonbrynen och undrade om han var mogen att iklä sig rollen som headcoach i SHL, men Sjödin tog laget till en fin kvartsfinalplats.
– Jag hade inte så många minuter på mig att bestämma mig då frågan om att ta över kom. (Stefan) Bengtzén frågade om jag ville ta över så det blev ett snabbt svar – ja, berättar Tommy Sjödin för hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag jobbade redan med grabbarna, gillar ishockey och har haft som målsättning att bli huvudtränare. Då och där kom tillfället och sedan har jag jobbat därifrån.

Det höjdes en del röster för att Tommy Sjödin inte var redo för rollen som huvudtränare redan förra säsongen, vilket inte var överraskande för honom själv.
– Det kan jag till viss del förstå. Jag kom från Valbo i Division 1 och 2. Sedan hade jag två säsonger som assisterande i Brynäs. Att det då fanns tveksamheter hos vissa kan jag väl förstå, men vissa andra tyckte ”klart att han ska ta det här”. Det där är alltid lite fifty, fifty, men jag kände mig mogen själv att ta uppgiften. Har man bra ledare runtomkring sig så hjälps man åt och löser det där på bästa sätt.

Tvivlade du på dig själv någon gång när det gällde att kliva in i den här rollen?
– Nej, det gjorde jag inte.

”KRAVBILDEN ÄR VÄLDIGT HÖG”

Givetvis är det en stor kontrast mellan Brynäs och Valbo på men även vid sidan av det som händer på isen.
– Allt det här med media runtomkring. Sedan även professionalismen och att jag måste vara väldigt väl förberedd för spelarna kräver vissa grejer hela tiden.
– Det gäller att vara förberedd till matcher, träningar och allting. Det kanske inte spelarna i Division 1 och 2 är på samma sätt och då har dom inte samma krav på tränaren heller. Kravbilden är väldigt hög i Brynäs och SHL.

Hur ser du på kravbilden på dig idag som tränare jämfört då du kom fram som ung spelare i första Timrå och sedan Brynäs?
– Om man jämför att vara tränare eller spelare så blir man lite mer ensam som tränare. Därför är det viktigt att ha en bra stab runtomkring sig som man kan lita på och arbeta tajt med.
– Som spelare skakar man av sig och går vidare. Det är lättare. Du behöver inte grubbla utan du kommer dit, förbereder dig, gör en bra träning och sedan åker du därifrån. Som tränare tänker du mer tiden före och efter träningar också, vilket jag tror att inte spelarna gör lika mycket.

”DET HÄR JOBBET ÄR INTE ALLS LIKA TUFFT”

Följer du medialt vad som skrivs om dig och laget?
– Till och från. Jag har inga problem att hantera det. Jag kan ta både negativ och positiv kritik även om det är roligare med positiv, säger Sjödin med ett leende.

 

”KÄNDE MER FRUSTRATION I BÖRJAN”

Som spelare kunde du vara med och påverka på isen, men som ledare får du i mesta möjliga mån försöka påverka från båset, hur har du upplevt den kontrasten?
– Jag kände mer frustration i början att jag inte kunde vara med på isen och påverka. Inte lika mycket nu. Idag försöker jag påverka genom taktiska drag, några schackdrag och ändra i formationen eller i spelet lite beroende på vad motståndarna gör. Faller det väl ut så känns det bra.

Kan du ändå känna ibland att du vill gå in på isen…
– Inte nu. Direkt efter det att jag slutat kunde det kännas att jag inte riktigt kunde släppa det där. Nu vet jag att jag är för långt efter, säger Sjödin med ett lätt skratt.

HITTADE FORMTOPPEN

Blev säsongen som gick som du förväntade dig då du klev på jobbet som huvudtränare?
– Jag hade inte skapat några förväntningar. Vi ville förbättra spelet, vinna matcher och ta oss upp på en slutspelsplats. Inledningen var väldigt bra även om vi inte vann matcher. Sedan kom vi in i en period där vi vann väldigt mycket matcher, tog 22 av 24 poäng och spelade väldigt bra.
– När vi hamnade så långt efter i tabellen som vi gjorde och CHL, med allt resande, får man någonstans betala tillbaka. Vi hamnade i en svacka när orken tröt lite grann och orkade inte spela det spel vi ville spela. Då vart det mer lite pendlande istället. Det där tycker jag var synd för jag tyckte att vi hade något bra på gång där.
– Sedan tycket jag att vi gjorde det bra som kunde bita ihop och slå Luleå i play-in och gå vidare till kvartsfinalen.

Vad hann du skruva på för knappar redan till första eller andra matchen efter det att du tagit över efter Roger Melin?
– Vi gick tillbaka till exakt det gamla systemet. Nu hade vi även kvar vissa delar av det då Roger var huvudtränare, men nu gick vi tillbaka i allt. Det tar en liten tid att få till det. När vi väl fick till det och hade ork och bett i laget då var vi svåra att möta, säger Tommy Sjödin som också snabbt kände att han hade spelarnas förtroende.
– Ja, det tycker jag. Jag märkte det på atmosfären då jag gick inne bland spelarna i omklädningsrummet och pratade. Jag vill att spelarna ska vara involverade och jag vill känna, visst ska man respektera att jag är huvudtränare, men att dom ska kunna komma och prata med mig och inte ha för mycket respekt ”Där kommer huvudtränaren och då måste vi göra si eller så”.
– Vi måste ha en öppen och bra dialog, men när vi pratar allvar om spelet då är det vi tränare eller jag som bestämmer.

”KÄNNER OSS MYCKET STARKARE”

Givetvis var inte den svaga inledningen enbart Roger Melins fel utan tränarbytet blev också en väckarklocka för spelarna i laget.
– Ja, så var det. Oftast blir det en reaktion på spelarna. Ibland börjar man vinna och sedan håller det i sig. Andra gånger håller det i sig fyra, fem matcher och sedan dippar man igen.
– Vi var långt efter i tabellen och det var många poäng att ta i fatt och det var inte så lätt att göra det.

Nu väntar en ny säsong för Brynäs med Tommy Sjödin som huvudtränare, en säsong 53-åringen med NHL-meriter från Minnesota och Quebec ser fram mycket emot.
– Gruppen fungerar jättebra tillsammans. Nu är vi fyra ledare (Tommy Sjödin, Magnus Sundqvist, Jan Larsson och Anders Palm) mot förra säsongen då vi var två efter kort tid. Där känner vi oss också mycket starkare och vi samarbetar väldigt bra. Förväntningarna är att vi ska ha satt ihop ett slagkraftigt lag till den 15:e september. Jag är övertygad om att vi kommer få ihop det på ett bra sätt. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga