REDO FÖR NYTT ÄVENTYR. Lukas Vejdemo flyttar till Kanada nästa vecka.
SHL

”Man blev lite chockad när det kom så snabbt att de ville ha över mig”

ANNONS

Han var öppen för att stanna i Djurgården ytterligare en säsong. Men när anrika Montréal Canadiens meddelade att de ville ha över honom till Nordamerika lät Lukas Vejdemo sig övertalas.
– Det var de som tog beslutet, förklarar han för hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Lukas Vejdemo kände inte att han hade bråttom. När hockeysverige.se intervjuade djurgårdscentern i december hade han visserligen inte bestämt sig för om det skulle bli en fortsättning i SHL eller en flytt till Nordamerika. Men han hintade att ytterligare en säsong i Djurgården var det mer attraktiva alternativet.
– NHL är såklart målet i slutändan. Sedan känner jag att jag inte har någon brådska dit. Det är mitt långsiktiga mål. Nu är jag inne på min tredje säsong i SHL och känner att jag växer i den här tröjan för varje år, sa Vejdemo då.
– SHL är en jäkligt bra liga och det finns ingen anledning för mig att sticka över för tidigt och bli kvar i AHL. Jag känner att jag vill vara redo och ha presterat på topp här innan jag drar över. Det får ta den tid det tar.

Så vad förändrades som gjorde att han skrev på för Montréal Canadiens ett halvår senare och beslutade sig för att flytta till Kanada? När vi träffar Vejdemo i samband med ett träningspass i Ritorp i Solna förklarar han att NHL-klubben gjorde beslutet enkelt för honom.
– Det var lite fram och tillbaka. Jag hade inte bestämt själv om jag ville åka eller känt efter om jag var redo, men sedan pushade Montréal för att jag skulle åka över och visade tydligt att de ville ha mig där. Då blev det åt det hållet, säger 22-åringen.
– Det var de som tog beslutet att de ville ha över mig för att de ville bygga på något nytt efter en tung säsong. AHL-laget hade det också tufft så de ville ha in nya spelare och därför ville de även ha in mig. Det föll rätt mycket på deras beslut.

Hur kände du kring det?
– Eftersom jag var inne på det själv var det inte så stort. Det är klart att man blev lite chockad när det kom så snabbt att de ville ha över mig, men jag hade ändå inställningen att jag kunde åka över så det var lugnt.


Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

”HADE INTE HAFT NÅGOT PROBLEM MED ATT STANNA I SHL”

Montréal draftade Vejdemo som 87:e spelare i tredje rundan av draften 2014. Efter att han tagit ett stort kliv framåt i SHL förra säsongen tyckte Canadiens att den unge centern var redo att hjälpa deras organisation.
– Jag hade inte haft något problem att stanna i SHL ett år till, men jag har spelat där i tre år nu så jag känner att någonstans måste man ta klivet över och ta chansen också. Eftersom jag bara skrev ett tvåårskontrakt också kan det vara skönt att ha två år på sig. Det var också en anledning.

Realistiskt, hur ser du på den säsong du har framför dig?
– Jag brukar oftast ha en bra start på säsongen och vara stark tidigt. Det gäller att jag fortsätter med det, visar upp mig på camperna och tar för mig så mycket som möjligt. Jag kanske inte tar en plats på en gång, men det gäller att visa att man vill och är nära. Man vet aldrig om det blir skador och man kan få en chans. Det är bara att visa framfötterna och vara redo.

Har du haft koll på vad som hänt i Montréal i sommar och hur det kan påverka dina chanser?
– Inte jättemycket, men jag hörde att de draftade mycket centrar. Det är tydligen ett behov de har och det är väl positivt för mig. Man får ta chansen innan alla unga drafttalanger kommer (skratt).

TROR PÅ TOM NILSSON

Vejdemo satte personbästa i SHL med tio mål och 22 poäng på 47 matcher med Djurgården i fjol. Trots det är han inte helt nöjd med hur säsongen genomfördes.
– Jag tog en större roll när vi fick lite skador och så där. Jag gjorde det bra första halvan, men dippade under andra. Det är något jag måste utveckla, att kunna hålla över en hel säsong. Men som lag tog vi stora kliv och fick ihop det väldigt bra. Det var synd att vi inte fick till det mot Skellefteå (i semifinalen). Vi hade ett övertag mot Växjö under grundserien så vi hade velat ha dem i en final.

Vad tycker du om årets upplaga av Djurgården?
– Det ser bra ut. Även om många drog är det många av de äldre kvar. Det ser spännande ut, de kommer att vara riktigt farliga i år också.

Vem i truppen får ett genombrott?
Tom Nilsson. Han var skadad mycket förra året, men när han väl spelade var han riktigt bra. Jag tror att får han bara vara frisk och hel kommer han att visa hur bra han är.  Han fick inte riktigt visa det i fjol för att han missade så många matcher.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL
01:30 New York Rangers - Boston Bruins NHL
fredag 06 oktober
18:00 Luleå - SDE SDHL
18:00 Leksand - Frölunda SDHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - AIK SDHL
lördag 07 oktober
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
15:15 Rögle - Oskarshamn SHL
15:15 Leksand - HV 71 SHL
15:15 Malmö - Luleå SHL
15:15 Timrå - Linköping SHL
18:00 Växjö - Skellefteå SHL
18:00 Modo - Frölunda SHL
18:00 Örebro - Färjestad SHL
18:00 Brynäs - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
söndag 08 oktober
11:50 Djurgården - Linköping SDHL
12:00 Luleå - AIK SDHL
12:00 Modo - SDE SDHL
12:00 Brynäs - Frölunda SDHL
12:00 Leksand - HV 71 SDHL
15:00 Södertälje - Nybro Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League