171114 Skellefteås Albin Eriksson under ishockeymatchen i SHL mellan Örebro och Skellefteå den 14 november 2017 i Örebro. …
Skellefteå AIK

Efter VM-besvikelsen – nu ska Skellefteåtalangen ta nästa kliv: ”Bara hårt jobb som gäller”

ANNONS

Trots poängsuccé i J20 SuperElit petades Albin Eriksson mycket oväntat från Torgny Bendelins trupp till U18-VM. Nu har den storvuxne 18-åringen laddat om batterierna och siktar på att ta en ordinarie a-lagströja i Skellefteå. För hockeysverige.se berättar Bollnässonen om ilskan efter petningen, känslan av att bli draftad – och Zlatan.
– Han har inte alltid haft det lätt, han har fått kämpa sig upp till toppen. Det är inspirerande, säger Eriksson.

UMEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)

Utanför gästernas omklädningsrum i A3 Arena står Albin Eriksson och pustar ut efter derbysegern mot Björklöven. Hans Skellefteå har precis slagit ärkerivalerna från Umeå med klara 4–1, och även fast Eriksson gick poänglös från isen gjorde han ett starkt avtryck ute på isen med sitt fysiska och initiativrika spel.
– Vi fick en tuff start kan man väl minst sagt säga, säger Eriksson och syftar på baklängesmålet som kom efter endast tio sekunders spel.
– Sedan kände vi att vi ägde matchen och vi kunde väl göra i princip vad vi ville därute. Det var en helt okej match från vår sida, inte helt bra, men helt okej, säger Eriksson självsäkert.

Nej, självförtroendet är det inget fel på. Och vem kan klandra Bollnässonen egentligen? Som b-junior producerade han över en poäng per match i J20 SuperElit förra säsongen och i somras blev han plockad redan i andra rundan av Dallas i NHL-draften.
– Det har inte varit någon vanlig sommar, direkt. Varken vädermässigt, fotbolls-VM-mässigt eller draftmässigt. Det har varit en helt magisk sommar, säger Eriksson med ett skratt.
– Det har verkligen hänt mycket. Att bli draftad var så klart speciellt, det är ett minne för livet. Bara att få vara på plats och se andra bli draftade var häftigt. Att sedan att bli draftad själv var verkligen en upplevelse. Jag tror att man måste vara där för att förstå, det var riktigt häftigt.

Eriksson i Dallas färger. FOTO: Matthew Pearce/Icon Sportswire

”BLEV JÄVLIGT ARG”

Men självförtroendet fick sig kanske en liten törn när han mycket oväntat petades från Torgny Bendelins trupp till U18-VM i Ryssland i våras. Eriksson hade själv inte fått någon hint om att han kanske skulle petas från truppen, så när det stod klart att han inte skulle åka med till Ryssland var besvikelsen stor.
– Jag blev jävligt arg och var rätt upprörd i början, men det är ingenting som jag går runt och tänker på nu. Om jag gör det kommer jag att stanna i utvecklingen. Det är sådant som händer ibland och kanske sådant som man får räkna med. Nu gick det ju bra för dem ändå, men det är klart att man hade velat vara med där. Men det var då, nu är det en ny säsong med nya förutsättningar, säger Eriksson.

Fick du en förklaring till petningen av Torgny eller någon annan?
–  Nej. Jag fick faktiskt ingen förklaring alls. Jag hade nog inte varit lika arg och besviken om jag hade fått en förklaring. Om jag hade fått höra ”du är för dålig, du platsar inte” så tror jag att jag hade tagit det bättre, faktiskt.

INSPIRERAS AV ZLATAN

Under sommaren har Eriksson som sagt njutit av det varma vädret och spenderat mycket tid på att titta på fotbolls-VM. Fotboll är ett stort intresse för den 193 centimeter långa forwarden, och det är även i fotbollens värld som Eriksson har en av sina stora förebilder – Zlatan Ibrahimovic.
– Jag följer mycket fotboll och han (Zlatan) är en av de största fotbollsspelarna genom tiderna, så det är klart att han är någon man ser upp mycket till. Han har inte alltid haft det lätt, han har fått kämpa sig upp till toppen. Det är inspirerande, berättar Eriksson.

Båda ni är två långa forwards. Finns det några andra liknelser mellan Albin Eriksson och Zlatan Ibrahimovic?
– Nej, inga alls faktiskt, ler Eriksson.
– Han är på en helt annan planet.

Eriksson gillar att vara där det hettar till. FOTO: Ola Westerberg/Bildbyrån

Men det har inte bara blivit fotbollstittande i sommar för Eriksson. 18-åringen har spenderat större delen av sommaren med hård fysträning med Skellefteå, där han för första gången fått köra sommarträningen med a-lagstruppen. Något som han också tycker märks av på formen.
– Formen ska kännas bättre när man kör med a-laget och det gör den verkligen. Jag är fortfarande ung och har mycket att bygga på när det gäller fysbiten. Jag fortsätter att jobba på, men det har varit en bra sommar, säger Eriksson.

”HAN ÄR VÄRLDENS BÄSTA SPELARE UTANFÖR NHL”

Förra säsongen noterades Eriksson för 17 matcher i grundserien för Skellefteå och ytterligare två matcher i slutspelet. Nu är målsättningen att ta en ordinarie plats i västerbottningarnas konkurrensutsatta forwardsuppsättning.
– Så är det absolut. Jag är här för att konkurrera om en plats och visa att jag förtjänar att vara här, säger Eriksson som annars inte har några som helst förväntningar på säsongen.
– Nej, jag har faktiskt inga förväntningar alls. Jag går in dag för dag och försöker göra mitt bästa, det är bara hårt jobb som gäller. Jag tänker inte så mycket på framtiden, det är oftast då det låser sig. Istället lever jag i nuet och bara kör.

I matchen mot Björklöven fick Eriksson chansen att kampera ihop med Joakim Lindström. Även om det kanske inte är så troligt att han kommer bilda kedja med den 34-åriga stjärnan när grundserien väl drar igång tar Eriksson varje chans han får att studera sin lagkamrat.
– Han (Lindström) har varit med väldigt länge och jag skulle säga att han är världens bästa spelare utanför NHL. Det är en ära att få spela med honom och han är hur stor som helst i mina ögon, så att få studera honom varje dag är hur häftigt som helst. Man lär sig något nytt varje dag, avslutar Eriksson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga