Magnus Hävelid och Hugo Alnefelt
Nyheter

Småkronorna klara för final – chockade Ryssland i jätterysare

Ryssland var storfavorit efter att ha kört över motståndet i gruppspelet. Men Småkronorna stod för en stor skräll och tog sig till final i Hlinka Gretzky Cup. Avgörandet kom med bara sekunder kvar.

Hlinka Gretzky Cup är den största turneringen utöver VM som U18-landslag kan spela, och kallas ofta för inofficiella VM. Turneringen har pågått sedan 1991 och Sverige har bara vunnit den en gång. Det var 2007. Man har också varit i final 2011 och 2015. Nu är Småkronorna i final för fjärde gången någonsin.

Detta efter en stor skräll mot jättefavoriten Ryssland i semifinalen. Ryssarna vann skotten med 35-18, men Hugo Alnefelt storspelade i den svenska kassen och blev något av en matchvinnare för svensk del. Framåt fick han hjälp av två andra spelare för att säkra den svenska segern.

Efter två perioder var ställningen fortfarande 0-0 i rysaren. Då klev Sveriges store genombrottsman i turneringen fram. AIK-backen Philip Broberg bara fortsätter att leverera och gav Sverige ledningen fem minuter in i den tredje perioden. Det målet såg länge ut att bli matchens enda. Men med inte ens två minuter kvar att spela kom den ryska kvitteringen, då Vasilij Podkolzin överlistade den mycket duktige Alnefelt.

FRÖLUNDASPELAEN HJÄLTE

Matchen gick således mot förlängning – men så långt gick det aldrig. Med 44 sekunder kvar spelade Lucas Raymond fram Karl Henriksson, som överlistade den ryske målvakten. Sverige hade återtagit ledningen, bara minuten efter att ha chockats av Rysslands sena kvitteringsmål.

Den här gången höll Sverige undan. För första gången slog den här kullen Ryssland – och nu har Småkronorna chansen att vinna Hlinka Gretzky Cup för andra gången. I finalen väntar Kanada. Ett Kanada som vann med 6-5 mot USA efter förlängning. Men det borde ha varit USA som gick vidare. Kanada kvitterade nämligen till 5-5 efter att matchen egentligen tagit slut – men fick målet godkänt.

Sedan Sverige vann turneringen 2007 har Kanada vunnit guld alla år utom ett.