Mikael Karlberg ser fram mot sitt nya jobb i Leksand.
Nyheter

Förre sportchefen om sitt nya jobb i Leksand: ”Det är precis min grej”

ANNONS

Det finns få spelare som på senare år symboliserats så mycket med Leksand som Mikael Karlberg. Efter en lång och framgångsrik spelarkarriär har han haft flertalet ledaruppdrag i klubben. Men i vintras såg det ut som han hade gjort sitt i föreningen. Då fick han frågan om att bli talangutvecklare – något han nappade på.
— Jag tror att man bygger mycket genom kommunikation. Att alla spelare blir sedda och att dom får känna att man lyssnar på dom och så vidare, berättar han för hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
I vintras klev Mikael Karlberg av jobbet som sportchef i Leksand. Det pratades inte speciellt mycket om anledningen till det plötsliga avhoppet utan det spekulerades istället i flera olika riktningar. En sak tycktes i alla fall stå klart, att den förre Leksandsspelaren inte skulle jobba kvar i klubben kommande säsong. Men i dagarna stod det klart att han kommer att jobba som talangutvecklare i klubben och dessutom dela tränarjobbet för J20-laget med förre Leksandstränaren Christer Olsson.
– Egentligen var det så att jag från början hoppade in i sportchefsjobbet. Det var Johan (Hedberg) och Per-Ragnar (Bergqvist) som mer eller mindre övertalade mig och Fredrik (Jax) att hoppa på och köra, berättar Mikael Karlberg när hockeysverige.se träffar honom för en intervju i Ullvi i utkanten av Leksand.
– Leksand ville ha vår hjälp. Just där och då såg jag inte mig själv som någon sportchefstyp eller vad man ska kalla det. Jag pratade med familjen och tyckte till slut att det skulle vara rätt kul att testa på.

ALLT DE GJORDE BLEV RÄTT

Mikael Karlberg stortrivdes i sin nya tjänst.
– Det var jäkligt roligt. Tiden med Fredrik var hur roligt som helst. Första säsongen, alla drag vi gjorde blev hur bra som helst. Vi tog upp Tom Hedberg, tog in ”Porse” (Johan Porsberger) från Asplöven och Daniel Bertov från Mariestad. Alla bitar föll på plats.
– Sedan tycker jag faktiskt att vi gör en jättebra säsong i SHL fram till mitten av januari. Vi hade ändå en budget på 25 miljoner vilket inte är någonting i SHL. När Leksand åkte ur två säsonger tidigare hade man haft 45 miljoner.
– Vi hade egentligen inga förutsättningar utan vår chans var att få ihop en grupp som fightades hårt för varandra. Vi hade en otroligt tuff start i SHL men i januari var vi faktiskt förbi Örebro på tolfte platsen och var på gång. Sedan fick vi ett par tuffa torsk mot Örebro där vi egentligen var bättre än dom. Jag tror att det var där vi tappade laget, gruppen på något vis. Den här glädjen och entusiasmen försvann lite grann och det var nästan bara måsten kvar till slut. Med facit i hand känns det som att vi skulle ha gjort något i slutet, men vad vet jag inte riktigt. Uppenbarligen var vi inte i fas där och då i alla fall.

Fredrik Jax. Foto: Ronnie Rönnkvist

Förra säsongen var tanken att Leksand skulle återta sin plats i SHL, men man föll i Direkt kvalet mot Mora. Men när laget väl var framme där var inte Karlberg kvar som sportchef.
– Det har nästan blivit tradition att Leksand ska gå tungt i början av säsongen. Givetvis blev det tungt då vi hade tagit in Markus Åkerblom som vi trodde väldigt mycket på, jag tror fortfarande att han kommer bli en jätteduktig tränare, men det är ett tufft klimat i Leksand när det går emot lite grann. Det blir mycket press. Starten var tuff i och med att vi fick ta bort Markus. Sedan tycker jag vi vänder på allting. Vi gör en bra höst och vinter. Jag tycker att vi spelade som bäst runt december.
– Jag hade hela tiden en tanke att jag inte skulle vara sportchef i all evighet. Det går inte att kliva av ett sportchefsjobb under mars eller april för då är jobbet som värst. I januari låg vi tvåa och spelade en väldigt bra ishockey. Tanken var också att Leffe (Carlsson) och dom skulle ta över. För mig kändes det då lägligt att kliva av just då.

Med facit i hand, känns det som att du rätt beslut där och då?
– Ja, det tycker jag. Sedan är inte jag den som ångrar speciellt mycket eller tittar tillbaka på vad som hänt och så vidare. Det var rätt beslut just då för mig och min familj samtidigt som det finns ett liv vid sidan av hockeyn som är viktigt för mig.

TURBULENTA TIDEN TÄRDE

Det var en turbulent period i Leksand under egentligen hela säsongen med dålig start, uppgång och in med tyska nyförvärv. Givetvis märkte Mikael Karlberg av det här och det var inte direkt alltid som hans humör var på topp under den perioden.
– Just då var jag ändå rätt okej. Jobbet är inte sådant att du går runt och trallar hela dagarna (skratt). Det tärde på mig och jag tror en del i det var för att jag inte hade erfarenheten när jag hoppade på jobbet.
– Däremot, om det skulle dyka upp en chans till så skulle jag överväga det eftersom jag tycker att det var ett otroligt roligt jobb. Samtidigt har jag lärt mig mycket och fått många nya kontakter.

Samtidigt som Mikael Karlberg satt som sportchef var hans son Marcus på väg in i A-laget. Men det här var ingenting som påverkade hans beslut att kliva av jobbet som sportchef.
– Nej, inte just då i alla fall. Däremot har jag försökt undvika Marcus sedan U13. Jag har hela tiden själv försökt flytta uppåt, men han har jagat i fatt mig än vart jag har varit.
– I och med att han är upp i A-laget nu känns det helt rätt för mig att jag inte är kvar som sportchef. Det ville inte han heller. Jag har haft mitt så det är viktigare att han får chansen att göra sin grej.

Marcus Karlberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad kom det att betyda för dig att Fredrik Jax inte blev kvar i sportrådet?
– Det var jäkligt tråkigt. Där och då tänkte jag att det inte skulle vara någon fara, men under säsongen saknade jag honom jättemycket. Jag kände mig lite mer ensam för det var ganska skönt att ha någon att bolla med.
– Jag tror då det gäller sportchefsjobbet att det kan vara bra om man kan vara två stycken. Det är säkert inte alla som tycker det, man jag tror att det går mer och mer åt det hållet. Arbetsbördan är ganska stor så det är nog bra om man kan avlasta varandra. Speciellt om man har familj att ta hänsyn till också.

Mikael Karlberg var med och värvade Leif Carlsson som tränare i klubben. Det kom att bli en relation som fungerade okej även om dom inte alltid hade samma åsikt.
– Vi har en bra relation. Vi har tyckt olika i vissa saker, men så har det varit med alla andra i föreningen också. Idag har vi inga som helst problem med varandra.

STANNAR KVAR I KLUBBEN

Mikael Karlberg var alltså på väg att sluta i Leksand, men en ny roll som talangutvecklare gjorde att han valde att jobba vidare i klubben.
– Jag kände att jag eventuellt var klar med Leksand. När jag sedan fick landa i våras och fick höra att dom gärna ville ha mig kvar på juniorsidan ”Jag bor ändå här, det är mitt hem och barnen har växt upp här”. Då kändes det helt rätt att vara kvar.
– När jag sedan fick förslaget om den här tjänsten att det är precis min grej. Jag ser det inte heller som ett steg ner. Tvärtom, jag får chansen att jobba med ungdomar.

Rent konkret, vad innebär tjänsten?
– Jag ska jobba med talangutveckling på juniorsidan på dagtid. På våra träningar ska jag mest vara inriktad på individen och inte så involverad i det taktiska. I stället ska jag vara med och bygga för framtiden och ge våra unga spelare chansen att bli bättre genom mycket feedback på träningarna.
– Jag tror att man bygger mycket genom kommunikation. Att alla spelare blir sedda och att dom får känna att man lyssnar på dom och så vidare. Det kan även betyda rätt mycket för en spelare att få gå åt sidan och träna extra på vissa saker. Det kan vara ute på isen, gå ut på ”Drömmarna Arena” för att träna teknik eller vad det nu kan vara. Nu har vi fått möjligheten att göra sådana saker i och med att Leksand tillsatt fem sådana tjänster.
– Sedan ska jag vara med Christer (Olsson) i J20. Det känns jättekul. Jag hade inga sådana tankar i våras, men när jag fick frågan… ”Crille” och jag är sådana ytterligheter och kan genom det ha en jäkla nytta av varandra, avslutar Mikael Karlberg med ett leende.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch