Björn Edlund.
SDHL 1

Stjärnorna flyr succélaget: ”Ska inte sticka under stolen med att det är ett stort tapp i år”

ANNONS

Förra säsongen slog man många med häpnad. Den här säsongen ställer Modo upp med ett nästan helt nytt lag. Succélaget är splittrat – men tränaren Björn Edlund håller modet uppe.
– Vi ska inte sticka under stolen med att det är ett stort tapp i år, men intresset kring damhockeyn idag gör att det här uppmärksammas mycket mer, vilket i sig är fantastiskt, sägerhan till hockeysverige.se.

Alice Östensson, Erika Grahm, Annie Svedin, Celine Tedenby, Emma Söderberg, Felizia Wikner, Mariam El-Mahmadi, Johanna Olofsson, Sarah Berglind, Sidney Morin och Malin Axelsson. Listan av spelare som lämnat förra säsongens succélag i SDHL, Modo, kan göras lång. Lägg därtill att spelare som Ebba Berglund och Moa Wernblom lämnade klubben inför förra säsongen. 

Givetvis sitter sportchefen och tillika tränaren Björn Edlund i en ganska tuff sits inför kommande säsong. Trots det är han optimist och ser dom flesta tappen som naturliga.
– Jag tror att det handlar om många olika parametrar. Tittar vi först och främst tillbaka på guldet som Modo vann 2012. Efter den säsongen tappade man 13 spelare. Men det skrevs ingenting och det var ingen som lade märke till det. Trots allt var det ganska bra spelare som lämnade, Maria Lindh, Tina Enström, Valentina Lizana Wallner… Det var inga dussinnamn, säger Björn Edlund och fortsätter:
– Det som är intressant i det här är att damhockeyn har gått fram något enormt vad det gäller uppmärksamhet och intresse. Vi ska inte sticka under stolen med att det är ett stort tapp i år, men intresset kring damhockeyn idag gör att det här uppmärksammas mycket mer, vilket i sig är fantastiskt.

Han ser också att det blivit än förändring senaste säsongerna när det gäller spelarövergångar i SDHL.
– Fram till 2012 var det få klubbar där det rörde sig mycket. Det var mycket mera frizon för spelarna om dom inte bytte skola eller jobb. Det hände egentligen inte mycket på spelarmarknaden. Nu har transfermarknaden blivit större och college har blivit attraktivare. Det i kombination med att vi har haft en generationsväxling här i Modo har gjort att det blivit ganska extremt. 
– Sedan får vi idag räkna med att vi tappar några spelare. Det är någon som vill prova lyckan någon annanstans och någon annan vill plugga. Sedan kan det också vara så att det tjejen vill läsa kanske bara finns på ett ställe i Sverige och det är inte i Örnsköldsvik.

Många spelare berömmer dig som tränare och det handlar trots allt om hockey, vad är då svårigheten med att ändå få behålla spelarna i laget?
– Jag vet inte. Vissa kanske har varit kvar på ett ställe väldigt länge och känner att nu är det dags och är helt förberedd på att ta det steget. För vissa andra kan det vara precis tvärtom ”Jag stannar kvar en säsong till” eftersom spelaren känner en trygghet där hon är. 
– Det där kan vara olika och jag kanske har haft ”oturen” att ha haft spelare som varit i klubben väldigt länge. Om vi backar lite så har vi varit väldigt självförsörjande där många har gjort samma resa och bott i Örnsköldsvik under en längre period. En del spelare som nu lämnat har varit i föreningen under fem, sex år. Erika (Grahm) har varit här under 13 år. Då kanske det blir att dom vill prova vingarna någon annanstans.

Erika Grahm lämnade för Brynäs.

Björn Edlund tror inte heller att klubben kunde i dagsläget agerat annorlunda för att få behålla spelarna som nu lämnat.
– Klart att det går att göra jättemycket annorlunda i hela processen. Hela damhockeysverige kan göra en massa saker annorlunda. Det blir mycket om och men, men utifrån hur det ser ut – nej det tror jag inte.
– I vissa av fallen har vi haft diskussioner och vissa fall har vi haft väldigt högt till tak. Dom har berättat hur det legat till och sedan har vi bara accepterat. ”Du ska iväg och studera eller du vill verkligen gå till den där klubben och spela”.

Hur jobbar du nu kring det nya lagbygget?
– Vi har kikat på vad vi behöver och vad vi vill ha in. Nu har möjligheten att välja rätt, spelare med bra karaktärer, och hitta spelartyper som förhoppningsvis motsvarar kraven vi har.
– Vi har tappat många ledande spelare vilket innebär att många andra måste kliva fram. Ibland måste man klippa av topparna för att få det att gro. Självklart hade jag gärna behållit hela truppen. Vi vill jobba med kontinuitet. Nu har vi istället fått gått ut och fiskat både brett och djupt. Nu har vi möjligheten att modifiera laget utefter vilka spelartyper vi vill ha. Vi vill ha en väldigt homogen grupp där alla är beredda att offra sig för varandra. Vi har också dom kraven när vi pratar med spelare. Är man intresserad av att vara den spelartypen så är man välkommen hit.

Klara Peslarova

Trots att Modo tappat extremt många starka namn har klubben fått behålla klasspelare som Olivia Carlsson och Michaela Cava. Dessutom har tjeckiska landslagsmålvakten Klara Peslarova skrivit på för kommande säsong.
– Alla vi har fått hit så här långt och alla som stannat kvar är spelare som vi vill ha i Modo. Det är viktiga pjäser allihopa och i långa loppet vinner vi och förlorar som lag. Det låter klyschigt, men det är dit någonstans jag vill få våran verksamhet. Att när jag frågar vem som vill stå först i kön i skottgluggen ska alla räcka upp handen.
– Sedan är det såklart tufft att tappa målvakterna. Samtidigt förstår jag och respekterar att Emma vill till college och Sarah tar timeout. Nu är Klara Peslarova en fantastisk målvakt. Jag har sett henne då vi spelat mot henne så det är såklart fantastiskt roligt att få ha henne här.
– Jag är så himla imponerad över Olivia Carlssons insatser oavsett det är sommar eller vad det nu kan vara. Hon är ett praktexemplar när det gäller hur man ska uppträda på och utanför isen.

Modo har också en plan för hur man ska lyfta upp spelare underifrån.
– I och med alla vi tappar så har vi den möjligheten. Vi kommer att ha fyra eller fem utvecklingsplatser i vårt lag eftersom vi har mycket intressant på väg upp underifrån. Vi ska hitta en bra ruljangs i det där och det kanske inte alltid är samma fem spelare som är uppe utan vi vill ha mycket utveckling på många unga spelare. Det här tror vi kommer gynna återväxten på snabbast möjliga sätt.
– Jag har märkt att ju fler år som går desto bättre förberedda är tjejerna som kommer in. Det som dessutom är fantastiskt kul med 02-kullen är att sex stycken är från Örnsköldsvik.

Ett ämne som är ganska hett i damhockeyn är det indragna SOK-bidraget, något som även kommer påverka Modos spelare.
– Klart att det drabbar spelarna i dagliga livet om man tar bort en del av en fjärdedel av någons lön.
– Just nu är det ganska nytt och jag förstår att det finns anledningar. Jag läste något om att man vill se högre krav på föreningarna. Dom (SOK) är välkomna ut till föreningarna för att se hur vi jobbar med spelarna. Nu vet jag inte vilka dom riktar kritiken mot, men åk ut till alla föreningar och se hur vi jobbar.
– Om jag förstod det rätt så länge som det ser ut som det gör i föreningarna kommer inte SOK ge något bidrag. Jag tycker att man ska börja med en dialog för i slutändan är det ändå spelarna, tjejerna som drabbas.

Kan ni i Modo göra något ekonomiskt för att kompensera det här bortfallet eller ser du att bollen ligger hos Svenska Ishockeyförbundet?
– I dagsläget är jag för dåligt insatt. Jag har precis börjat sätta mig in i det, men vi har som alltid vår budget klar. Sedan kommer det här med att man ska dra in bidragen. På kort sikt tror jag inte vi kan göra så mycket, men på lång sikt måste vi självklart se över det.
– Det handlar egentligen inte bara om SOK-bidraget utan om att hela tiden jobba för att ge tjejerna bättre förutsättningar. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL