Växjö Lakers HC

Snuvades på NHL-drömmen – men: ”På ett sätt känns det lite skönt”

ANNONS

Det fanns NHL-intresse kring Viktor Andrén efter 24-åringens genombrott. Men han blir kvar i Växjö. Det står klart efter att deadline passerat i natt.
– Klart man vill dit, så är det. Samtidigt kände jag hela tiden att jag behöver mer tid, säger han till hockeysverige.se.

Så fort han hade lyft LeMat-pokalen över huvudet kom NHL-snacket igång. Flera klubbar uppgavs jaga Viktor Andrén efter sin sensationella finalserie med tre nollor på fyra matcher, trots att han inte varit förstemålvakt i SHL ännu.

Vid midnatt, svensk tid, var det deadline för NHL-klubbarna att plocka in spelare från Europa. Och Viktor Andrén lämnades orörd. Det blev inget NHL-spel den här gången för 24-åringen.
– Det är klart man vill dit, så enkelt är det. Samtidigt har jag känt från det att slutsignalen gick och allt snack började, att jag behöver mer tid. Jag vill inte åka över bara för att åka över. Där borta är det mycket tillfälligheter också, om man får spela och sådana saker. Jag har hela tiden känt att jag behöver en bredare plattform att stå på och ge det ett år till här, säger han till hockeysverige.se.

”FANNS INTRESSE FRÅN VISSA HÅLL OCH KANTER”

Guldjubel. Foto: Bildbyrån

Andrén berättar att mycket lämnades åt agenten men slår också fast att det fanns intresse från NHL. Från mer än en klubb, dessutom.
– Det jag vet är att det fanns intresse från vissa håll och kanter, men att det inte gick i hamn den här gången. Men jag sitter inte och är ledsen och bitter över det. På ett sätt känns det nästan tvärtom, att det är lite skönt. Jag behöver mer tid på mig, jag behöver spela fler matcher på hög nivå.
– Jag spelade så som jag vill spela i finalerna, och då gick det väldigt bra. Inte bara på grund av resultatet, för det är mycket tillfälligheter som gör att du håller nollan i tre av fyra matcher. Utan mer på hur jag tog mig av matcherna. Det är det jag vill göra under en längre det. Det är det jag vill göra under ett större antal matcher.

Har det på något sätt varit jobbigt att inte förrän nu veta med hundra procent säkerhet var du ska spela nästa säsong?
– Nej, det har inte varit jobbigt alls. Jag har jobbat väldigt mycket med de bitarna under säsongen, att kunna fokusera på de saker man kan påverka och inte. Så jag känner inte att det har varit något som stört på något sätt, utan det har bara varit kul att snacket har funnits.
– Jag tycker jag har gjort det där ganska bra, att bara fokusera på Växjö. Så länge inget är klart med något annat kan jag inte fokusera på något annat. Och nu blev ju ingenting annat klart. I det stora hela har jag haft mitt fokus på Växjö ett tag.

”KAN ALDRIG VARA MÄTT OCH GLAD”

Det explosionsartade genombrottet kom förstås med de tre nollorna i finalserien mot Växjö. Men redan innan det levererade Andrén goda siffror, lite i skuggan av storstjärnan Viktor Fasth. I de flesta andra klubbar skulle Mariestadssonen vara solklar förstemålvakt, men här är konkurrensen tuffast möjliga.
– Jag tycker det passar mig alldeles utmärkt. Bara det faktum att Viktor finns där i omklädningsrummet gör ju att jag inte kan komma dit någon dag och vara mätt och glad. Ska jag kunna ta mig vidare till nästa nivå så krävs det ju att det är hans nivå jag kommer upp i, minst. Ska jag ta mig vidare måste jag slå den bäste i landet först. Jag kan inte se någon bättre utmaning än det. Det är det som kommer göra att jag blir bättre också.

Hur går diskussionerna med Växjö kring målvaktsjobbet?
– Det jag har fått höra är att det är den som är hetast som ska få spela. Och det är ju faktiskt ett steg uppåt för mig. Det såg lite annorlunda ut inför förra säsongen. Så det här är verkligen ett steg i rätt riktning.

Foto: Bildbyrån

Är det på något sätt jobbigt att veta att du förmodligen hade varit klar etta i de flesta andra lagen?
– Jag kanske hade varit mer uttalad förstemålvakt hos andra, men att bli förstemålvakt i ett topplag är ändå en annan sak. Alla matcher har betydelse. Spelar du för ett topplag får du spela andra toppmatcher på köpet. Nästa vår är det förhoppningsvis slutspel igen, även om det är långt tid. Det blir en ”win” på många sätt att vi har den här konkurrensen mellan oss.
– Men det är klart att det har varit frustrerande att få sitta vid sidan om och stå bakom fast man har spelat väldigt bra. Det är då det gäller att lyfta blicken och se allt ur ett större perspektiv.

”DET STORA MÅLET ÄR ATT TA UPP KAMPEN MED VIKTOR”

Det faktum att Andrén under långa stunder var klar backup till Viktor Fasth skulle visa sig vara till hans fördel när chansen plötsligt dök upp i den där semifinalen när Fasth skadade sig. Till slut landade målvakten på en räddningsprocent på närmast omänskliga 99,1 under slutspelet.
– Jag hade tränat under säsongen på att få sitta tillbaka och sen gå in och spela, så jag kanske tjänade på att vara matchovan. Men när man väl kastas in där mot Malmö borta så är det fel att säga att jag inte var nervös.
– Men samtidigt vet jag vad jag ska göra. Jag måste gå in och lita på att de timmar jag lägger ned varje vecka, månad ut och månad in, ska hjälpa. Det är bara att gå ut och spela. Det kanske låter enkelt, men det handlar bara om att fokusera på det jag ska göra och det jag kan påverka.

Med tanke på det du uppnådde under säsongen, vilka mål har du inför nästa?
– Jag har inga mål på det sättet riktigt, att jag ska spela fler matcher exempelvis. Det blir som det blir och det är mycket tillfälligheter som avgör. Det stora målet är att ta upp kampen och konkurrera med Viktor på allvar. Det tror jag är en tillräckligt stor måttstock faktiskt.

Men först väntar en annan utmaning: SHL-golfen på tisdag.
– Nu försöker man finslipa lite inför det och det går åt rätt håll, skrattar Viktor Andrén innan han berömmer det perfekta golfvädret som välsignat Sverige under försommaren.
– Ja, det har varit grymt. Speciellt om man bor i Växjö, eftersom att det regnar här nio av tio dagar alla andra somrar.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL