Anze Kopitar och Jesperi Kotkaniemi.
ÖVRIGT

Draftas i helgen – nu jämförs finske supertalangen med Kopitar: ”Draftens bästa center”

ANNONS

Det blir svenskt som nummer ett och ryskt som nummer två. Som nummer tre i draften kan mycket väl en finsk centertalang gå. Efter en imponerande säsong med Ässät har Jesperi Kotkaniemi stigit ordentligt i rankingarna.
– Han har en spelstil som påminner om Anze Kopitars, säger TSN:s draftguru Craig Button till nhl.com.

Finland fortsätter producera talanger. 2016 hade de tre spelare bland de fem första valen och förra året gick Miro Heiskanen som trea. I år kan den prestationen upprepas av Jesperi Kotkaniemi. Den relativt storväxte 17-åringen var närmast okänd inför säsongen. Han hade inte gjort en enda match på seniornivå och gjorde 15 poäng på 17 matcher i den finska U20-ligan.

Den här säsongen slog han sig in som ordinarie i Ässät och slutade trea i lagets interna poängliga på sina 29 poäng på 57 matcher. Han är alltså 17 år gammal. Nu har finländaren stigit på draftrankingarna. De flesta har honom dock utanför topp-fem, kanske till och med utanför topp-tio. Ändå tror många att han kan komma att väljas redan som nummer tre av Montréal. Anledningen? Centrar är betydligt mycket mer värda än andra talanger.
– Jag tycker Kotkaniemi är den bästa centern i draften. Han är superb. Han har en spelstil som påminner om Anze Kopitars. Jag vet inte var du kan få centrar om du inte draftar dem. Marc Bergevin (Montréals GM) har letat efter en center. Han försöker ta yttrar och göra dem till förstacentrar. Nu finns det en kille där som du kan ta som nummer tre i draften, säger TSN:s draftexpert Craig Button till nhl.com.
– Om jag vore Montréal och jag gillade Kotkaniemi skulle jag nog gå för det. Folk kommer kritisera det men det handlar om att ta den spelare du vill ha och gå vidare.

KOMPLETT CENTER

Den 188 centimeter långe centern vann U18-VM för Finland i våras och imponerande under turneringen. Han stod för nio poäng på sju matcher och utsågs till en av lagets tre bästa spelare. Enligt NHL:s scoutchef Göran Stubb tycks Kotkaniemi vara en närmast komplett spelare.
– Det är en kille som spelat med och emot män hela säsongen och som gjort det extremt bra. Han har förbättrat sin skridskoåkning. Den har alltid varit okej men den har blivit bättre, och det här är en kille med en väldigt speciell förståelse för spelet. Han står för väldigt intelligenta beslut på isen. Han kan skjuta, passa, göra mål – och är en trevlig ung kille också.

Själv tycker Kotkaniemi dock att han borde utnyttja sitt fina skott oftare än han gör idag.
– Jag läser spelet bra. Det är det bästa med mitt spel. Jag har ett bra skott också men jag tycker att jag ibland borde utnyttja det lite mer när det är svårt att hitta en öppning för en passning.

KAN NOBBAS – FÖR EN BACK

Montréal, som väljer som nummer tre, uppges också vara ute efter en back. Skulle de nobba Jesperi Kotkaniemi finns Quinn Hughes, Noah Dobson, Evan Bouchard och Adam Boqvist som fullgoda alternativ. Forwards som Filip Zadina och Brady Tkachuk rankas också topp-tre av många. Men ”draftens bästa center” lär nog inte behöva vänta speciellt länge innan han också blir vald. Var så säkra.

Att han blir första finska spelare att väljas råder det dock inga större tvivel kring i dagsläget.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch