Mike Helber.
Nyheter

Sommartempen på svensk hockey: ”Bra klimat, men…”

ANNONS

Solen gassar över stora delar av Sverige. Badplatser och glassbarer gör pengar. Men solen gassar även över svensk hockey. Med knappt tre månader kvar till första nedsläpp för säsongen tar Hockeysverige tempen på svensk hockey, med hjälp av CMores expert Mike Helber.

HockeyAllsvenskan har stärkt sina positioner de senaste åren och med traditionstyngda lag som AIK, Södertälje, Leksand och Modo finns det fog för att tro att serien blir intressant även kommande säsong:
– Jag tycker definitivt att HockeyAllsvenskan har tagit stora kliv framåt, mycket tack vare att man fått in Modo och Leksand de senaste åren. Sett till de traditionella märkena är HockeyAllsvenskan starkare än SHL, säger Mike Helber när Hockeysverige når honom på telefon. Han fortsätter:
– Samtidigt har det kommit in andra klubbar i SHL som på kort tid har gjort sina varumärken starka. Till exempel Växjö Lakers, som jag imponeras av.

I HockeyAllsvenskan är dock publilagen på stark frammarsch. Förutom traditionstyngda AIK, Björklöven, Leksand och Modo finns även två lag på väg tillbaka:
– Söderälje har alltid en stark publik och efter att de har varit nere och vänt är det verkligen på väg uppåt. Detsamma gäller Västerås, även om de ligger lite lite efter, menar Helber.

Är HockeyAllsvenskan hetare än SHL?
– Nja. Ja, den är kanske lite mera rock n’ roll.

”DE KAN UTMANA”

Helber menar att om något, eller flera, av lagen i Allsvenskan får allt att stämma så kan vi absolut se dom i SHL inför säsongen 2019-20.
– Absolut. Tre år i följd har vi sett ett lag gå upp från Allsvenskan. Det är det fina. Får man ihop det så är det helt klart möjligt, menar han samtidigt som han lyfter ett varingens finger:
– Förra året kunde man se att till exempel Karlskrona skulle få problem. Just nu har jag svårt att se en SHL-trupp som på förhand  är i ett utsatt läge. Jag ser ingen som kan komma att sladda efter. Det blir kanske mer tydligt när säsongen har börjat.

Det blir mer en fråga om slumpen om någon sladdar efter menar du?
– Ja, det är bra. Så kan man säga.

Vilka lag från Allsvenskan tror du skulle kunna utmana SHL-lagen?
– Man ska komma ihåg att ett SHL-lag som spelar för att hålla sig kvar ofta är ett stukat lag och de som kommer underifrån är ett vinnande lag. De lagen som har gått upp på senare tid har varit lag som fått ihop det när det gäller. De krigade för varandra, de hjälpte varandra. Man gläds med sina medspelare istället för att kanske tänka på sina egna förutsättningar. Mora lyckades bra med det. Timrå likaså.

Vilka är det som kan lyckas med det i år?
– AIK och Leksand skulle jag säga just nu. De måste få ihop grupperna mer först. De är inte dåliga – jo, Leksand var dåliga i slutet på förra säsongen – men de måste få ihop gruppen. Det är svårt. Mycket svårt. Sett till förra säsongen kan jag säga samma sak om Linköping i SHL. Om Frölunda. Om HV71. Just nu håller jag kanske Leksand lite före AIK. Jag gillar deras svensk-norska satsning, menar Helber.

Emil Forslund, Brynäs nyförvärv, blev fint omtalad den här säsongen. Ser du någon som kan göra den resan i år?
– Ja, jag tror att Dan Pettersson i Södertälje spelar i SHL om ett år. Kanske två. Daniel Norbe i Karlskrona är en annan jag tror på. Tor Immo och Filip Ahl, Bosse Ahls grabb, känns också spännande. Immo påminner om Olle Liss och se på den utvecklingen. När Liss var i Västervik trodde jag aldrig att han skulle spela i landslaget, men så blev det, menar Helber.

Bland de ännu yngre spelarna då? Ser du något där?
– No-brainern är Filip Johansson i Leksand. Han kommer det skrivas mycket om nu med draften. Förutom det ser jag tre målvakter, där alla kommer att tävla om JVM-platsen. Jag tror att Karlskogas Olle Eriksson Ek är längst fram just nu. Samuel Ersson i Västerås och Adam Åhman i Oskarshamn är spännande. Ingen har varit förstemålvakt i seniorhockey, vilket inte år så konstigt naturligtvis. De går en fight med en annan målvakt, ingen är given. Det kan bli jättespännande. Den som spelar mest i HockeyAllsvenskan kommer att stå i JVM.

”VAR GÅR GRÄNSEN FÖR ATT VARA UNG?”

Helber slår an på ungdomarna. Även om han tycker att klimatet inom svensk hockey känns bra – föreningarna mår generellt bra och svensk hockey producerar spelare. Svensk hockey utvecklas. Det finns många unga och lovande spelare, men:
-. Jag tycker att man har tappat begreppet lite. Var går gränsen för att vara en ung spelare? Det känns som att den är vid 18,19 kanske 20 år. En 25-årig spelare tycker jag fortfarande är ung. Han kan fortfarande utvecklas.

Var blir ung mogen och var blir mogen gammal? 
– Exakt så. Samtidigt har vi skapat en hets. Om man inte är draftad är man inget och jag har hört med egna öron spelare säga: ”Om jag inte tar plats i HockeyAllsvenskan kan jag lika gärna lägga av.” Det måte vi ändra. Ta Dan Pettersson  till exempel. Han är 92:a  och har gått ”den långa vägen”. Han har krigat på med Västervik tills nu. Han kan fortfarande uvecklas.

Helber säger att vi inte kan jämföra alla med Rasmus Dahlin, Gabriel Landeskog och liknande spelare. Alla kan utvecklas.
– Kolla på Henrik Törnqvist. Hur länge har han varit med? Han är inte gammal. Han kanske inte har fått sitt genombrott men jag är övertygad om att han kommer att göra 15 mål i SHL vad det lider. Han kommer att bli bra. Det kommer kanske inte nu, det kanske dröjer ett tag men han kommer att bli bra, säger Helber säkert. Det blir en hets kring ”När ska han få sitt genombrott?”. Förstå mig rätt, jag menar inte bara Törnqvist här, han är ett exempel. Vi måste vårda ungdomarna lite mer. De måste få gnugga på, avslutar Helber.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch