Nyheter

Succé i Schweiz – men framtiden är oviss: ‘Motivationen finns – men är inte rädd om det här är slutet’

ANNONS

Kim Karlsson är i en ovan situation. Normalt sett har han redan skrivit på för nästa säsong vid det här laget. Nu är 28-åringen kontraktslös – och han ser ingen stress om det inte skulle lösa sig.
– Jag är inte rädd för att det här ska vara slutet. Det kan mycket väl vara så. Om inget passar blir det så, säger han till hockeysverige.se.

Förra säsongen var till en början mycket tung för Kim Karlsson. Publikfavoriten fick inte alls spelet att stämma och efter bara en assistpoäng på elva matcher lämnade han sitt älskade Björklöven.

28-åringen ser tillbaka på misslyckandet med sorg.
– Det var väldigt trist att det inte funkade. Jag är väl medveten om att det inte var bra, att jag inte var bra. Nästan ingenting funkade, säger han till hockeysverige.se.
– Jag började som ”vinge” på försäsongen och jag har alltid haft en önskan om att få göra det, men jag hittade inte riktigt hem i den rollen. Sen fick jag gå tillbaka som center men hittade aldrig grejerna igen. Det blev en ond cirkel. Ingenting flöt på.

VILLE FÖR MYCKET

Karlsson spekulerar också i att pressen från honom själv kan ha blivit ännu större just på grund av att han spelade i det Björklöven han älskat – och som älskat honom tillbaka – under drygt fyra år.
– Så är det nog. Man gör det svårare än man ska, och vill för mycket. Det kan bli så att det blir en nackdel. Det finns många olika parametrar men det var kanske det som hände.
– Jag har inget ont blod mot Björklöven. Det är en klubb som ligger mig väldigt varmt om hjärtat och jag sitter nog snart där på läktaren med säsongskort också, ska du se. Jag är väldigt, väldigt förtjust i den klubben.

Ny klubbadress blev Langenthal där det blev succé. Karlsson gjorde 31 poäng på 29 matcher och har kontakt med klubben om en fortsättning.
– Vi har surrat kontinuerligt, men de har redan två importer och man får bara ha det. Det jag vet är dock att en av dem har lite strul med kroppen så vi håller kontakten.
– Det är Pelle (Hånberg, tränaren) som jag pratat med och han ska ju vara kvar. Jag gissar att det är en pengafråga huruvida de kan ha två eller tre importer. Men jag har inte fått något definitivt besked.

TACKAR FÖR COACHENS STÖD

Pelle Hånberg.

Just Pelle Hånberg är en person som betydde mycket för Kim Karlsson när han, något stukad, hamnade i den schweiziska andraligan under säsongens andrahalva.
– Så här i efterhand har jag förstått att han betydde mycket. Han gav mig ett enormt förtroende. Jag kan tänka mig att det var skönt för honom också, att ha någon att bolla med på svenska.
– Då kände jag inte att det spelade så stor roll att han var svensk, men i efterhand är jag grymt tacksam att han vågade ge mig den chansen efter min tunga tid i Björklöven.

 

”INTE RÄDD OM DET HÄR SKULLE VARA SLUTET”

För åtta månader förändrades Kim Karlssons liv drastiskt, när han och frun fick en son. Karlsson beskriver att det just nu är ”full fart” hemma mellan träningspassen och att tiden för honom att kunna träna på egen hand just nu är optimal. Men barnet har också ritat om Karlssons perspektiv för en framtida klubbadress. För första gången är 28-åringen kontraktslös mellan två säsonger.
– Jag kan tänka mig att jag hade blivit stressad annars, för att det är första gången det är så här för mig. Jag har alltid trivts där jag spelat och alltid sajnat under säsong. Men det blev annorlunda när vi fick grabben i vintras. Det får lösa sig när det löser sig. Skulle det gå över i augusti skulle jag inte heller känna någon stress, tror jag.

Men du är säker på att du kommer spela hockey nästa säsong?
– Motivationen finns absolut. Men jag ser ingen…jag är inte rädd om det här skulle vara slutet. Det kan mycket väl vara så. Om inget passar blir det så och det känns bra på sitt sätt också, även om jag ser fram emot att kunna spela vidare.

Den tidigare Luleåspelaren bekräftar också att han haft seriösa anbud, men tackat nej.
– Det har funnits konkret intresse från utlandet men det har inte passat som handsken, om man säger så. Det är många saker att ta hänsyn till när man ska ta med familjen också. Det går inte att ta första bästa anbud. Det ska stämma med lägenhet, bil…en massa saker.

Är du öppen för att fortsätta i utlandet eller vill du komma tillbaka till Sverige?
– Jag är öppen för det mesta. Nu är ju frugan mammaledig, så då kan det passa bra att utforska Europa. Jag har lite kanaler öppna överallt och har som sagt tackat nej till klubbar som varit ointressanta, säger han.
– Det är många saker som måste passa.

Kim Karlsson har 132 poäng på 269 allsvenska matcher i Almtuna, Tingsryd och Björklöven och tolv poäng på 99 SHL-matcher i Luleås mundering.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga