Alexander Bjurström
SHL

Blir det här nästa genombrottsspelare från Brynäs? ”Det här är vad jag har velat hela livet”

ANNONS

Förra året tog han några inledande steg mot att etablera sig i Brynäs A-lag. Nästa säsong är målet tydligt för Alexander Bjurström. Då ska han slå sig in på allvar.
– Det här är vad jag har velat hela livet. Jag har velat det här så pass mycket att jag hela tiden drivit mig själv framåt, säger 20-åringen till hockeysverige.se.

LIDINGÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)

Brynäs fortsätter att fostra skickliga hockeyspelare. Raden av unga spelare som tagit vägen över till NHL kan göras lång, Nicklas Bäckström, Jacob Markström, Elias Lindholm, Christian Djoos, Oskar Lindblom, Anders Lindbäck, Jakob Silfverberg och så vidare. Kanske kan vi även få se 20-årige talangen Alexander Bjurström där en dag.

Bjurström lämnade Stockholm för att bli Gävlebo 2014. Då kom han från IFK Täby, men hade fostrats i Lidingö. Efter att han kommit till Brynäs har karriären gått spikrakt uppåt och in för kommande säsong har han ett så kallat juniorkontrakt med Brynäs A-lag.
– Min farsa (Robert Bjurström) spelade här på Lidingö då jag var liten, så jag har alltid varit nere på rinken, berättar Alexander Bjurström då vi slår oss ner på ett café ute på Lidingö för en intervju om hans tid ute på Stockholms-ön, men även om Brynäs och framtiden.
– När jag började bli äldre slutade pappa spela och började träna oss i stället. Efter det har han alltid varit som min coach och har verkligen betytt mycket för mig även som hockeyspelare.

Många av Brynäs-forwardens kompisar från Lidingö-tiden har lagt av med ishockey, men några krigar fortfarande på.
– Flera polare har lagt av, men det är kul att hålla kontakten med dom. En av mina polare, Theodor Liss-Karlsson, som jag har mycket kontakt med spelar i Oskarshamns J20 och en, Erik Friberg, spelar i USA (Northern Cyclones, USPHL).
– Annars är det mest fotboll här på Lidingö och det är inte så många som spelar hockey. Vi hade kanske inte det bästa laget här, men det var alltid kul att komma till träningarna och träffa polarna. Sedan var det kul att ha farsan som coach eftersom han kunde hjälpa mig lite extra hela tiden.

Spelade även du i IFK Lidingö i fotboll?
– Ja, och i AIK. Jag spelade även hockey i AIK under två säsonger då jag var liten, men jag gick tillbaka till Lidingö sedan. Det måste ha varit U11 och U12 som jag var i AIK.

Alexander Bjurström kom också att spela juniorhockey i Täby innan han kom i kontakt med Brynäs.
– Brynäs är en klubb jag alltid hört mycket om. Jag hade hört att klubben tagit fram många unga bra juniorer så det var verkligen en klubb jag ville gå till. Jag tog kontakt med Brynäs och sedan åkte jag dit för att kika hur det var där. Efter det var det bara Brynäs som gällde.
– Nu brukar inte jag vara så himla tidigt ute med lag och så vidare. Jag kände inte heller att jag var så pass bra att jag kunde komma in i dom bra klubbarna. I alla fall var jag där och provtränade. Brynäs tyckte det såg bra ut samtidigt som jag gillade allt jag såg där.

Första säsongen i hans nya klubb blev succé. Spel både i J18 och J20. Dessutom fick han chansen i U17-landslaget.
– Det var en bra och rolig säsong. Anledningen till att det gick bra tror jag var att jag kom in bra i laget redan från början. Sedan hade vi ”Lillis” (Lars Lövblom) som coach som sa åt mig vad jag måste göra bättre om jag gjorde någonting fel. Han fick alltid upp humöret på oss och gjorde så att man spelade på sin topp. Jag gillar honom och han är en riktigt bra tränare.

Säsongen 2016/17 fick Alexander Bjurström göra debut i SHL. När ämnet kommer på tal så spricker han upp i ett leende.
– Jag satt mest och kikade på allt under nästan hela matchen. Sedan fick jag några byten i slutet och då var det bara att gå in och köra. Det var riktigt kul, men jag var också hur nervös som helst. Jag var till och med nervös under första perioden fast jag visste att jag inte skulle spela, säger Bjurström med ett lätt skratt och fortsätter:
– Vi mötte Örebro borta och jag tror att jag körde två byten under sista två minuterna. Vi vann matchen och jag måste säga att det är väldigt roligt att spela i deras hall eftersom det alltid är en bra stämning där.

Du kommer från en liten klubb i Stockholm, men vad är det som har drivit dig att hela tiden fortsätta satsa mot SHL?
– Det här är vad jag har velat hela livet. Jag har velat det här så pass mycket att jag hela tiden drivit mig själv framåt. Sedan är det många som har hjälpt mig på vägen.

Foto: Bildbyrån

Har det även varit tyngre bitar på vägen eller har allt bara rullat på?
– Det har varit lite upp och ner hela tiden, men jag har tagit det på rätt sätt och då har det känts bra ändå. Jag vet att det kommer gå bättre efter ett tag igen så då är det bara att kriga. Dagarna då det inte går bra är det bara att jobba 100 procent så kommer det lösa sig till slut.

Du verkar ha en bra och ödmjuk inställning till hockeyn.
– Ja och det tycker jag att jag har haft sedan jag var liten. Jag har kanske inte varit den bästa, men jag har alltid krigat på och velat det här. Jag har egentligen aldrig tänkt annat än hockey under alla år.

Har du andra intressen vid sidan av hockeyn eller är det bara idrotten som gäller?
– Det är bara typ hockeyn som jag är insatt i (skratt). Annars är det inte så mycket mer. Det blir lite golf på sommaren, men annars är det bara hockeyn som gäller. Det blir inte så mycket tid över för annat heller samtidigt som det är nästan bara inom hockeyn jag har mina polare.

Säsongen 2017/18 svarade Alexander Bjurström för ett mål och totalt två poäng på 23 matcher i SHL med Brynäs. Han var även utlånad en sväng till Almtuna. Där svarade han för två mål och totalt tre poäng på sju matcher.
– Jag skulle säga att jag kände efter lite för mycket i början av säsongen. Hade lite för mycket respekt. Jag presterade inte det jag själv ville, men jag tycker ändå att jag krigade på bra.
– Sedan blev jag utlånad till Almtuna. Där kanske jag inte fick spela så mycket, men jag tycker ändå att det var en bra upplevelse för mig.

När du säger att du hade för mycket respekt i början, hur kom du över den tröskeln?
– Det var någonting jag fick ta med mig själv. Jag kände redan då jag kom till Almtuna att det är Brynäs jag bill vara och spela. Det är också där jag vill utvecklas och ta nästa steg.
– Så kände jag där och då. När jag sedan kom tillbaka till slutspelet med Brynäs tycker jag att det gick mycket bättre för mig än vad det hade gjort tidigare under säsongen. Jag tog för mig mer och hade inte samma respekt andra spelarna samtidigt som jag kände mig som en av alla i SHL. Då var det bara att gå ut och köra.

Roger Melin.

Brynäs hade en turbulent inledning av säsongen. Bland annat fick den då nya tränaren Roger Melin lämna över tränarjobbet till Tommy Sjödin.
– Jag tänkte inte så mycket på det där. För mig handlade det mest om att gå in och köra för att jag själv skulle få speltid och ta en plats. Dessutom var jag också ny och hade inte heller något kontrakt då.
– Jag tycker faktiskt Roger var bra som coach. Han kom fram på träningar och matcher, surrade om vad jag kunde göra bättre och sådana saker. Det gillade jag mycket.

Vilka steg i utvecklingen hoppas du att kunna ta nästa säsong?
– Att ta en ordinarie plats i Brynäs men också att fortsätta utvecklas och bli bättre på allting. Få stopp i spelet, vinna mer puckar, bli bättre med klubban, bli snabbare i tanken… Det är väl egentligen allt jag vill bli bättre på.

Är det något av det här du måste lyfta extra mycket?
– Av det jag har hört så är det att sätta stopp i spelet, vinna mer puckar bli lite bättre i försvarszonen. Det är saker jag lär tänka mycket på.

Det har även talats om att Alexander Bjurström kan draftas den här sommaren, men det är ingenting som han lägger speciellt mycket fokus på just nu.
– Jag har inte tänkt någonting på det där. Just nu försöker jag bara bygga upp mig inför nästa säsong, bli starkare och snabbare.
– Givetvis lockar det att få chansen att åka över dit. Det är ju någonting jag alltid har drömt om. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL