Andrej Vasiljevskij och hans Tampa Bay vann igen …
Washington

Tampa vann borta – utjämnade mot Capitals

Washington Capitals hade under natten chansen att visa att tisdagens hemmaförlust bara var en engångsföreteelse. Och gudarna ska veta att försökte med det mesta under torsdagkvällen. Men Tampa vann matchen, 4-2.
– Det var en missad möjlighet, sa Alexander Ovechkin efter matchen

Den fjärde matchen kunde knappast ha börjat bättre för Washington som trampade gasen i botten direkt och efter fyra och en halv minuts spel spräckte Dmitry Orlov nollan när han, efter fint förarbete från TJ Oshie, stänkte in 1-0 bakom landsmannen Andrei Vasilevskij  i Tampas mål. En snabb replik från bortalaget bara 70 sekunder senare efter att Caps-backen Michal Kempny slarvat i egen zon raderade ledningen och gästerna hann även med att ta ledningen innan periodpausen. Steven Stamkos avslutade ett fint powerplay-spel med ett direktskott från nära håll.

Dominant hemmalag – men…

Det var Washington som förde matchen. Tampa Bay tilläts bara att sticka upp i korta attacker och när det väl hände var man inte ofarliga men Braden Holtby i hemmamålet stod i vägen. Hans antagonist, Vasiljevskij, hade betydligt mer att göra men levererade parad efter parad. Men när Washington snabbt vände spelat via ett närmast magiskt förarbete från Alexander Ovechkin till en framflygande Yevgeni Kuznetsov i mitten av den andra perioden kunde inte ens Vasilevskij stå emot. Kvitteringen var ett faktum. Men mer än så blev det inte för Capitals, som åter hade Nicklas Bäckström på isen efter sin frånvaro på grund av en handskada.
– VI har hållit honom tillbaka under ett par matcher. Han har fått stå och stampa. Vi pratade med hela läkarteamet och de var bekväma med att låta honom spela idag och jag tycker att det såg bra ut för hans del, berättade tränaren Barry Trotz efter matchen.

Vasiljevski vann matchen

Istället fortsatte Andrei Vasilevskij att rada upp parader och även om Washington, som efter två perioder ledde skotten med 29-13, fortsatte på det inslagna spåret i slutperioden skulle det inte räcka. En utvisning på Lars Eller – hans femte i matchserien – skulle visa sig bli kostsam. Även om Holtby och hans försvarr redde ut det numerära underläget höll sig Tampa kvar djupt i zon och bara sekunder efter att hemmalaget blivit fulltaliga kom det som skulle bli det matchavgörande målet. Ondrej Palat hittade Alex Killorn med ett instick framför mål. Killorns hanleder gick som på autopilot och han lirkade fint in pucken bakom en överlistad Holtby.

Resultatlös press

Capitals försökte komma tillbaka och man fortsatte att skjuta från alla möjliga vinklar. Och visst var man nära. Med knappa två minuter kvar bosatte man sig, med uttagen målvakt, i Tampas zon och stundtals stod gästernas backar i princip i knäet på Vasiljevski. Men bortalaget redde ut stormen och med en sekund kvar lyfte Anthony Cirelli in gästernas fjärde mål för kvällen.

Efteråt berömde lagkaptenen, och prickskytten, Steven Stamkos sin målvakt.
– Det är det därför han är en av de bästa målvakterna i världen. Han gav oss chanser när vi inte spelade på topp. Och dagens insats är ett bevis på det, menade Tampas lagkapten Steven Stamkos.

Stamkos egen motståndare i ”matchen i matchen”, Alexander Ovechkin, var inte lika nöjd efter slutsignalen.
– Det var en missad möjlighet. Men vi ska fortfarande ha kul och njuta av det. Nu ska vi åka till Tampa, spela vårt spel och försöka vinna, menade ryssen.

Därmed har lagen vunnit två matcher vardera på bortaplan. Serien vänder nu tillbaka till Tampa.
Nästa match spelas under natten mot söndag, svensk tid. Nedsläpp 01:15.