Tom Hedberg och Björn Hellkvist.
Nyheter

Valde Modo – tack vare tränarvalet: ”Hade redan en väldigt bra relation”

ANNONS

Backlöftet Tom Hedberg är hemma i Modo igen. Anledningen? Klubbens nye tränare Björn Hellkvist som Hedberg också hade i Oskarshamn förra säsongen.
–  Björn hjälpte mig mycket i Oskarshamn så när han gick till Modo och dom var intresserade av mig samt att jag är uppvuxen här i Örnsköldsvik var det inte mycket att fundera på, säger Hedberg till hockeysverige.se.

18-åriga backen Tom Hedberg har spåtts en lysande framtid sedan han kom fram som 16-åring i Leksand. Han var med om att ta upp laget till SHL säsongen 2015/16. Efter avancemanget valde han att testa på spel i OHL för Barrie Colts. En resa som inte riktigt blev som han förväntade sig även om han trivdes väldigt bra socialt där.
– Det var en jätterolig upplevelse att få bo i ett annat land med ett annat språk och långt ifrån familjen, vänner och allt sådant. Det var även svinroligt att bo hemma hos en familj som tog hand om mig, en som dom aldrig ens hade sett förut och nu skulle jag bo där ett halvår, berättar Tom Hedberg för hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag gillade även hockeyn på liten rink där det var ett snabbare och rakare spel. På så vis var det roligt, men sedan blev det inte så bra resultatmässigt utan mycket spel i egen zon och en hel del minus (minus 13 i plus/minus). Det är aldrig roligt att förlora, vilket var det negativa, men allt runtomkring tycker jag var jättepositivt.

Tom Hedberg svarade för fyra mål och totalt 24 poäng på 56 matcher i Barrie Colts.
– Eftersom vi fick spela mycket defensivt så utvecklade jag den biten mycket. Samtidigt fick jag lära mig spelet som är där borta på liten rink, för det är lite skillnad. Dessutom fick jag spela mot riktigt bra spelare. Vissa som till och med klev direkt in i NHL säsongen efter.

Du hamnade i ett bottengäng i OHL, vad tror du det betydde för att du inte kom med till U18-VM?
– Jag vet faktiskt inte. Det får landslagsledningen svara på. Självklart vart jag besviken när jag inte kom med. Jag kom med i bruttotruppen även för 98:orna och blev hemskickad då också. Sedan hände det samma sak igen men nu med 99:orna.
– Nu hade jag bara chansen att visa upp mig på campen eftersom jag spelade där borta och han (Torgny Bendelin) inte sett några av mina matcher under säsongen, så det blev som det blev.

ÅNGRAR INTE FLYTTEN

Tom Hedberg valde att lämna Leksand.

Med facit i hand, kan du känna att du skulle stannat ytterligare en eller ett par säsonger i Sverige?
– Att jag åkte dit är ändå ingenting som jag ångrar. Som jag sa så var det jätteroligt att testa på ett helt nytt land, ny miljö och en annan kultur kring hockeyn för dom är verkligen hockeytokiga där borta.
– Rent hockeymässigt… Det går inte att säga vad som skulle vara bättre och inte. Nu är det som är och jag är tillbaka i Sverige nu.

Blev det som du förväntade dig hockeymässigt i Barrie?
– Resultatmässigt blev det inte som jag hade förväntat mig. Själva hockeyn, alltså spelsystem och spelsättet var ändå som jag hade väntat mig. Jag kände i alla fall att jag fick lite utveckling och erfarenhet.

Inför säsongen 2017/18 återvände Tom Hedberg till Sverige. Ny klubbadress blev HV71, men han lånades även ut en hel del till Oskarshamn i Hockeyallsvenskan.- Det har också varit en riktigt utvecklande säsong. I Oskarshamn hade jag en stor roll och fick ännu mer erfarenhet av seniorhockey. Det här var min första riktiga seniorsäsong och jag har blivit lite säkrare i spelet på seniornivå.
– Nu fick jag även känna på att spela i SHL. Där hade jag en lite mindre roll, men det var ändå väldigt nyttigt och utvecklande att få känna på Sveriges bästa liga.

Blir det väldigt hattigt att hoppa mellan två lag som du gjorde under säsongen?
– Det är inte så jättelångt mellan Oskarshamn och Jönköping så det var egentligen inte så struligt. När det var som mest, då jag åkte i mellan varje dag och i princip bara spelade matcher, låg jag ändå på nio, tio minuter i HV71 så det var aldrig så att jag blev sliten i kroppen.
– Jag tycker inte att det var så stora problem att åka i mellan. Dock blev det inte så mycket träningar men väldigt många matcher, vilket också är det roliga. Överhuvudtaget tycker jag att det var en rolig säsong.

BYTTE AGENT

Tom Hedberg, liksom hans bror Filip Hedberg, har valt att byta agent till Daniel Ljung. Det här är något som har betytt mycket för den 18-åriga backen från Örnsköldsvik.
– Daniel har varit jättebra och är väldigt professionell i allt han gör. Han tar sig verkligen tid för sina klienter. Han har inte för många klienter heller så att han inte skulle hinna med att ta sig tid för att snacka och hjälpa till med allt möjligt. Självklart har han varit jätteviktig för mig hittills.

Björn Hellkvist

Tillsammans med sin nya agent gjorde Tom Hedberg valet att flytta hem till Örnsköldsvik och Modo inför den här säsongen. En klubb som han lämnade redan 2014.
– Först och främst ville jag ha en säsong till i Hockeyallsvenskan, ha en stor roll, förhoppningsvis spela mycket och utvecklas ännu mer.
– Sedan känner jag till Björn (Hellkvist) eftersom jag hade honom i Oskarshamn. Han och jag hade redan där en väldigt bra relation. Björn hjälpte mig mycket i Oskarshamn så när han gick till Modo och dom var intresserade av mig samt att jag är uppvuxen här i Örnsköldsvik var det inte mycket att fundera på. Det kändes rätt direkt.

VILLE STANNA I ALLSVENSKAN

Hade du alternativet att stanna i HV71?
– Vi förde en dialog men, som sagt var, jag kände att jag ville ha en säsong till i Hockeyallsvenskan och utvecklas ännu mer och se vad som händer efter det.
– Jag har varit här några veckor nu och kört på med grabbarna i laget. Jag trivs jättebra samtidigt som det är ett skönt lag och bra grabbar. Det känns riktigt bra hittills i alla fall.

Vilka personliga mål har du för comebacken i Modo?
– Att ha en så bra säsong som möjligt, som den förra, och att vara en av våra ledande spelare är absolut ett av mina mål.

Vågar du ens hoppas på spel i Junior-VM framåt nyårshelgen?
– Det är en bit kvar dit. Det handlar om hur det går i Modo, men självklart är det någonting jag vill och kommer kämpa för att vara med i.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL