Joni Ortio fortsätter storspela.
Skellefteå AIK

En finsk målvaktsfantom – Skellefteå närmar sig SM-final

Skellefteå stormar mot final. I kväll vann laget med 6-1 efter fyra sena mål och har nu 2-0 i matchserien. Matchvinnare? Tvåmålsskytten Sebastian Ohlsson och den storspelande Joni Ortio.
– Vi har lägen att göra fler mål, suckar Djurgårdens tränare Robert Ohlsson.

Djurgården gick in i serien som knappa favoriter men behöver nu vinna fyra av de fem återstående matcherna i semifinalen mot Skellefteå. Kvällens match i Skellefteå Kraft Arena var en av slutspelets allra mest underhållande och var länge väldigt oviss.

Till slut blev det målvaktskampen som till stor del avgjorde matchen. Länge storspelade både Adam Reideborn och Joni Ortio – men till slut var det den sistnämnde som stod pall längst. 1-0 kom först i den andra perioden när Sebastian Ohlsson frispelades i boxplay och satte pucken. Mittperioden var Skellefteås helt och hållet – till skillnad från den första då Djurgården var spelförande.
– Vi steppar upp, verkligen. Första perioden är inte bra alls, säger Ohlsson till C More.

DRAMATIK – I EN MINUT

Djurgårdslägret var nöjda inför slutperioden trots underläget.
– Jag tycker vi spelar bra ändå. Vi kommer upp i hyfsat tempo, som i första perioden. Vi fortsätter spela bra och skapar lägen men är ineffektiva, säger Patrik Lundh.

Djurgården skapade en del även i slutperioden men fick inte hål på den storspelande Joni Ortio förrän just Patrik Lundh reducerade i boxplay med knappt sju minuter kvar. Målet betydde 2-1 sedan Henrik Hetta gjort 2-0 för Skellefteå. Ortio framstår allt mer som den stora MVP-favoriten i årets SM-slutspel. Djurgården vann faktiskt skotten på mål med 34-33 trots det som blev en storförlust.
– Vi gör en bra förstaperiod och har många lägen att göra fler mål, säger Djurgårdens tränare Robert Ohlsson.

MÅLKAVALKADEN

Efter Lundhs 2-1 urartade matchen rent målmässigt. På 1:47 gjorde Skellefteå fyra (!) mål. 3-1 från Oscar Möller, 4-1 från Sebastian Ohlsson, 5-1 i tom kasse från Pär Lindholm och sen även 6-1. Det innebar att Skellefteå för första gången någonsin gjort fem mål i en slutspelsperiod, skriver DomarnaPunktSe på twitter.
– Vi kickar upp igen och så gör vi mål, säger Oscar Möller efter sitt 3-1-mål kort efter Djurgårdens reducering.

Siffrorna var stora – men rent spelmässigt var matchen betydligt jämnare även om Skellefteå var bättre de två avslutande perioderna.Nu är laget bara två segrar ifrån att ta sig till sin sjunde final på åtta säsonger.
– Det är bara att foka på nästa uppgift, säger Oscar Möller.