VÄRDA ATT HYLLAS. Marguerite Norris-Riker, Pia Sterner och Isobel Gathorne-Hardy borde få ett större erkännande i hockeyhistorien, menar Tobias Stark.
Dokument

Tre förbisedda kvinnliga ishockeypionjärer som hör hemma i Hockey Hall of Fame

I dag är det internationella kvinnodagen. Tobias Stark, historiker och idrottsvetare på Linnéuniversitetet i Växjö, tar tillfället i akt att uppmärksamma tre kvinnliga ishockeypionjärer som fått oförtjänt lite tid i strålkastarljuset under årens lopp. Tanken är att synliggöra deras bedrifter och samtidigt slå ett slag för att de väljs in i Hockey Hall of Fame.

Denna artikel publicerades första gången den 8 mars 2018.

Isobel Gathorne-Hardy

Lord Fredrik Arthur Stanley (1841–1908) är ett känt namn för alla ishockeyvänner, eftersom han donerade den sägenomspunna buckla som i dag bär hans namn, Stanley Cup. Få känner dock till att det var hans barn, inte minst dottern Isobel Gathorne-Hardy (1875–1963) – som sägs ha lyckats övertala honom till att göra slag i sak.

Isobel var själv en erkänt skicklig ishockeyspelare, som regelbundet brukade spela på isen vid Rideau Hall, i Ottawa. Hon är också en av dem som syns på det äldsta, kända fotografi av damishockey, taget vid just Rideau Hall, omkring 1890. En bild som idag ingår i National Archives of Canadas öppna samlingar.

Isobels viktigaste betydelse som ishockeypionjär var dock kanske främst som förebild, då hon var starkt bidragande till att popularisera den unga sporten enligt modellen ”passar ishockeyn åt Lord Stanleys flicka, så funkar den även för andra”.

I dag hålls Isobels minne vid liv genom Isobel Gathorne-Hardy Award, som sedan 2002 delats ut av Hockey Canada till den kvinnliga ishockeyspelare i landet som bäst anses demonstrera ledarskap och dedikation. Dessutom har trofén för den nystartade National Women’s Hockey League döpts till Isobel Cup, för att hedra hennes bedrifter. På bucklans framsida står följande inskription att läsa: ”The Lady Isobel Gathorne-Hardy Cup 1875-1963. This Cup, shall be awarded annually to the greatest professional women’s hockey team in North America. All who pursue this Cup, pursue a dream; a dream born with Isobel, that shall never die. EST. 2016”.

Detta är givetvis stora hedersbetygelser, men visst borde Isobel även få göra sin far sällskap i Hockey Hall of Fame i Toronto.

Marguerite Norris-Riker

Marguerite Norris-Riker (1927–1994) är en annan kvinnlig ishockeypionjär som ännu inte fått det stora erkännande hon förtjänar. Marguerite var dotter till den mäktige Detroit Red Wings-ägaren James E. Norris (1879–1952), som även kontrollerade Chicago Blackhawks och New York Rangers, samtidigt som han hjälpte Boston Bruins att hålla sig flytande. När fadern gick bort tog Marguerite över posten som president för Red Wings, och blev därmed den första kvinnliga verkställande direktören i NHL:s historia!

Till att börja med var det få som tog Marguerite på allvar. När hon tillträdde ägnade exempelvis pressen mer utrymme åt att spekulera över hennes kontorsinredning än till att fördjupa sig i frågor rörande hur hon styrde klubben. Marguerite visade sig dock snart vara en lika formidabel affärs- som ishockeyhjärna. Under alla hennes tre år vid rodret för Red Wings (1952–1955) vann klubben NHL:s seriespel, och bärgade Stanley Cup två gånger (1954 och 1955), vilket innebar att hon även blev den första kvinna att få sitt namn ingraverat på Stanley Cup.

Hennes tid i NHL tog emellertid slut alltför tidigt. När fadern dog såg Toronto Marple Leafs prominente ägare, Conn Smythe, sin chans att avancera i näringskedjan. Det innebar bland annat att han jobbade intensivt bakom kulisserna för att undergräva Marguerites position genom att misskreditera henne. Så kom han exempelvis att gå ut i pressen och klanka ner på hennes ledarstil, genom att beklaga sig över att Red Wings dräkter var för snygga, hör och häpna!

Dessutom kom Smythe att åkalla en av honom själv påhittad – och sålunda egentligen helt obefintlig – paragraf i NHL:s stadgar som sades stipulera att ligan inte tillät kvinnor i rollen som ledamöter vid ligans styrelsemöten. Att Marguerite portades från NHL:s ledningsgrupp parerade dock genom att låta Detroits tidigare tränare och klubbdirektör, Jack Adams, sitta in där i hennes ställe.

Värre var i stället att Marguerites bror, Bruce Norris, samtidigt började konspirera mot henne. 1955 gick han plötsligt ut med nyheten att ha själv ville vara president för Red Wings. Även om Marguerite trivdes med sitt jobb kände hon sig därmed tvingad att ta ett steg tillbaka, eftersom modern gav Bruce sitt tysta medgivande. I stället fick Marguerite titeln ”executive vice president” och fortsatte att jobba med olika ledningsuppgifter i klubben, om än i skymundan.

Dödsstöten för Marguerites NHL-karriär kom dock något år senare (1957), när hon först fick reda på att Red Wings hade trejdat sina storstjärnor Ted Lindsey och Glenn Hall till Chicago Blackhawks, genom att slå upp tidningen under en affärsresa i New York. Helt ursinnig, över att ha blivit helt förbigången i den viktiga spelaraffären, ringde Marguerite sin bror:

– Så kan du inte göra, för helvete, skrek hon!
– Well, jag har redan gjort det, svarade han torrt!
– Du kan bara inte göra så, upprepade hon.
– Vill du bråka om det i pressen? kontrade han.

Utan att svara lade Marguerite på luren igen. I samma sekund visste hon att hennes NHL-karriär var slut; hon hade blivit utmanövrerad – av sin bror!

Bruce tid i ledningen för Detroit Red Wings blev långt ifrån lika lyckosam som systerns. Han hade namn om sig att var en playboy och slarver, som umgicks i helt fel kretsar. Och i dag är Bruce kanske mest ihågkommen för sitt misslyckade försök att lansera en europeisk proffsliga i början av 1970-talet. Icke desto mindre har han valts in i Hockey Hall of Fame, precis som fadern, brodern Jack (som kontrollerade Chicago Blackhawks), och ovannämnda Jack Adams och Conn Smythe. Marguerite har dock inte fått samma erkännande. Faktum är att hon inte ens brukar nämnas i den officiella historieskrivningen om NHL.

Pia Sterner

För svensk del har Pia Sterner en alldeles egen rangställning som kvinnlig ishockeypionjär. På senare tid har hon också rättmätigt fått mycket uppmärksamhet i media, då såväl Hockeysveriges Ronnie Rönnkvist som Aftonbladets Marcus Leifby tecknat fina personporträtt av henne. Pias historia är dock så pass speciell och spännande att den förtjänar att lyftas fram gång efter annan. Därför kör jag den här i korthet:

Pia, född Grengman (1954), upptäckte ishockeyn som fyraåring, hemma i Göteborg. Vid den tidpunkten var damishockey något som över huvud taget inte existerade i Sverige. Den enda plats som fanns för tjejer inom sporten var egentligen som supportrar, om ens det. För att kunna flyga under radarn använde hon därför först sin brors namn, ”Peter”, när hon försökte ta sig fram mot den hägrande drömmen att bli NHL-proffs. Allt gick förvånansvärt bra till det att Pia fick svar på ett brev hon skrivit till Gordie Howe, där ”Mr Hockey” sade rent ut att NHL-ishockeyn ”bara var för män”, men att hon var välkommen till andra sidan Atlanten för att träna, om hon ville.

I stället sadlade Pia om och blev tränare. Det dröjde inte heller länge innan hon hade gjort sig ett namn som ung och lovande tränartalang. Sovjetishockeyns fader Anatolij Tarasov bjöd in Pia till Röda Arméns träningsläger för att se och lära, medan Philadelphia Flyers legendariske tränare Fred Shero erbjöd henne en plats som assisterande coach i hans stab. Det tackade hon dock nej till, eftersom hon precis hade blivit tillsammans med den svenske stjärnspelaren Ulf Sterner, som hon sedermera också gifte sig med.

Däremot nappade hon både på erbjudandet att kliva in som huvudtränare för det danska herrelitlaget Frederikshavn IK, och senare det tyska damlandslaget, vilket hon bland annat ledde fram till ett EM-brons 1989.

Alla dessa meriter till trots saknas Pias namn i rullorna över de invalda i Sveriges Hockey Hall of Fame. Det kan inte beskrivas som annat än en stor plump i protokollet för en organisation med det uttalade uppdraget att ”samla, vårda och bevara den svenska ishockeyhistorien”.

Intresset för damishockey är dock under kraftig uppsegling. Vi får därför hoppas att det bara är en tidsfråga innan Pias pionjärinsatser – precis som i fallet med Isobel Gathorne-Hardys och Marguerite Norris-Rikers – får det rättmätiga erkännande som de förtjänar.

Gör om, gör rätt!

TOBIAS STARK

Tobias Stark är historiker och idrottsvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö, där han forskar och undervisar om ishockeyns kulturhistoria.
Email: Tobias.Stark@Lnu.se
Twitter: Tobias_Stark

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten