Christian Sandberg.
Nyheter

Den ultimata trotjänaren: ”Jag har ett stort hjärta för klubben”

ANNONS

362 matcher i Hockeyallsvenskan och 158 i SHL. Samtliga för AIK. Trots anbud från andra klubbar har Christian Sandberg valt att stanna i klubben genom hela karriären.
– Det är stort att få representera klubben, det är anledningen till att jag varit kvar, berättar han för hockeysverige.se. 

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det finns en del trotjänare i svensk ishockey, men få personifierar epitetet lika bra som Christian Sandberg. Redan som 13-åring började han spela för AIK och i dag, 17 år senare, är han fortfarande klubben trogen.

Sandberg, som fyllde 30 år i fjol, har rötterna i Barkarby utanför Stockholm och inledde han sin hockeykarriär i IK Bele. Men AIK blev snabbt laget som gällde, mycket tack vare blodsbandet till klubben.
– Farsan och hela familjen är gnagare och på den vägen är det. Samtidigt hade jag lite kompisar som spelade i AIK, men framför allt eftersom hela familjen är AIK:are så ville jag gärna spela där.

Christian Sandberg är mer eller mindre uppvuxen på Ritorp i Solna. Den luggslitna, men charmiga träningsanläggningen intill Mall of Scandinavia har fostrat många duktiga spelare genom åren.
– Vi var både i ishallen och på uterinken där. Det är svårt att förklara vad som är så speciellt med Ritorp, men jag har alltid tyckt om att spela och träna där. Ungdom, Junior, dam och alla möjliga håller till där så det har blivit en viktig faktor för AIK. I dag finns alla möjligheter där så Ritorp har blivit navet.

Du är 30 år ung och alltid spelat i AIK, varför har det blivit så?
– Först och främst har jag ett stort hjärta för klubben och jag trivs fantastiskt bra i föreningen, med alla runt omkring och med alla grabbar jag spelat med i lagen genom åren.
– Jag har upplevt både bättre och sämre tider med klubben. Det har lett till att jag vill ha mer, att jag vill ha revansch. Det där går lite hand i hand.


Filip Sandberg (mitten). Foto: All Over Press

”HADE VARIT KUL ATT FÅR CROSSCHECKA HONOM LITE”

Har du haft möjligheten att lämna klubben?
– Ja, det har jag.

Vad har vägt över och som gjort att du valt att stanna i AIK?
– Känslan för klubben, tankar, idéer… Sedan tycker jag att det är stort att få representera klubben. Det är anledningen till att jag varit kvar.
– När vi gick upp hade vi två fantastiska semifinaler och det var grymt roliga hockeyår. Sedan har det rullat på med även mindre bra perioder, men också med tre roliga säsonger nu på slutet.

Har det aldrig lockat att få spela med brorsan i HV71 eller om han kom hem till AIK?
– Ja, precis (Skratt). Visst skulle det vara kul att lira med honom någon gång, men och var det blir vet jag inte. Självklart hade det varit kul att få crosschecka honom lite i sarghörnen.

Brorsan ja… Filip Sandberg, som numer återfinns i San José Sharks organisation i Nordamerika, är sju år yngre än Christian. Men trots den stora åldersskillnaden har bröderna varit tajta genom hela uppväxten.
– Precis som du säger är det en ganska stor åldersskillnad, men han hängde på så mycket han kunde. Vi lirade mycket hockey tillsammans, men även bandy. Det har alltid funnits ett tävlingsmoment mellan oss även om det skiljer väldigt många år.

Såg han upp till sin storebror?
– Jag både tror och hoppas det, säger Christian Sandberg med ett leende.

HAR MYCKET ATT TACKA ROGER MELIN FÖR

En tränare som har betytt mycket för Christian Sandberg är Roger Melin. Han är också den tränare som lyft fram många av AIK-kaptenens goda ledaregenskaper.
– Roger har betytt mycket samtidigt som det är många ledare under mina år i AIK som har betytt mycket. Roger är bra på att forma grupper och gör det lätt för nya gubbar att komma in i laget. Han ställer krav på spelarna men känns också trygg i det han gör. Det har tidigare säsonger varit väldigt bra för oss att ha Roger då han spridit ett lugn.

Roger Melin har sagt att Christian Sandberg är en spelare som man kan lägga ett stort ansvar på. Givetvis är det inte en slump att han sedan Melins tid som coach bär ett ”C” på bröstet.
– Jo, men jag tycker att jag fick ett stort ansvar av Roger. Jag har aldrig sett det som ett hinder. Jag gillar att ta ansvar och försöker göra det så bra som möjligt varje dag.

Du har haft ett ”C” på bröstet i tre säsonger, vad betyder det för dig?
– Det betyder fantastiskt mycket. Det är en stor ära och grymt kul. Speciellt när man tänker på vilka som varit kaptener i AIK tidigare och som är fantastiska spelare och människor. Att få vara lagkapten för AIK är stort.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”JAG ÄR DEN SOM GÅR IN OCH KÖR OAVSETT”

Vad är det för ledarskap du vill förmedla till spelarna och som gör att du kan driva gruppen framåt?
– Jag är ju inte yngst i det här laget längre så jag har i alla fall fått lite erfarenhet och rutin. Men jag är definitivt inte äldst heller, skrattar Christian Sandberg och fortsätter:
– Sedan är jag den som går in och kör oavsett om det är träning eller match. Dessutom älskar jag att vinna. Det är verkligen riktigt kul. Jag tror också att jag har ett bra mindset till hockeyn och har en bra inställning. Jag hoppas det smittar av sig.

När det går tungt för AIK i en eller flera matcher, vad försöker du bidra med i ditt ledarskap?
– Jag har alltid varit den som tänkt att om man tror på något så ska man också försöka göra det man tror på. Sedan kanske inte det fungerar i tio omgångar, men det betyder inte att du ska gå ifrån det. Det är en etableringsfas och en fas som du jobbar upp.
– Jag tror att man i dagens hockey måste ha tålamod med det man gör. När det sedan går tungt är det viktigt att alla hjälps åt att påminna varandra varför och hur vi gör det vi gör. Då kommer vi bli framgångsrika. Där hjälps vi åt allihop, säger Christian Sandberg samtidigt som flera av dom yngre spelarna skjuter slagskott i sargen bakom oss.

Har du fått höja rösten för att ta ner några av dom här grabbarna på jorden lite?
– (Skratt) Nej, men jag kan fortfarande bli förbannad. Det ser jag som något positivt också eftersom det är känslor när man spelar match. Det visar en delaktighet. Att visa känslor visar också på att man bryr sig och vill vara med att träna och tävla där ute, eller om det är i gymmet. Oavsett vad du gör så är känslor väldigt viktigt.

Vem har du själv haft som förebild här i AIK då det gäller ledarskap?
– Vår coach, David Engblom, har alltid föregått som ett bra exempel. Han var väldigt snäll och behaglig då jag kom upp i A-laget. Han är en bra person och visade alltid vad som gällde. Sedan har vi Dick Tärnström som också var en bra ledare och person, avslutar Christian Sandberg samtidigt som målvakten Linus Lundin går förbi och visar upp insidan av sin plock som en hälsning. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch