180227 Leksands mŒlvakt Robin Rahm under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan AIK och Leksand den 27 februari 2018 i Stockholm. Foto: Simon HastegŒrd / BildbyrŒn / Cop 118 …
Nyheter

Knäckte gamla klubben på Hovet: ”Jag vill vara i en klubb som har drivet varje dag”

ANNONS

Efter att ha inlett säsongen i Danmark fick han i mitten av februari en ny chans i Sverige. Starten i Leksand har blivit bra och i tisdags passade 31-åringen även på att briljera mot klubben som mitt under säsongen ifjol gjorde sig av med honom.
— AIK erkände senare att dom hade gjort fel och ville ha tillbaka mig till slutet, berättar Robin Rahm för hockeysverige.se.

Efter förra säsongen valde AIK och Robin Rahm att gå skilda vägar. För Rahms del blev den spel i danska Odense. Där gjorde han en så pass fin resa att Leksand valde att plocka tillbaka honom till Sverige och i tisdags stod han på Hovets is igen som vinnare. Men den här gången gjorde han det med Leksand mot sin gamla klubb, AIK.
– Det var absolut en speciell match för mig, men framförallt var det kul att komma till Hovet igen. Jag har mycket fina minnen från den arenan. Det var mycket publik och det var speciellt när vi hade våra fans med oss. Alla vet att Leksand alltid har mycket fans med sig, säger Robin Rahm till hockeysverige.se och fortsätter:
– Självklart var det väldigt inspirerande och när det dessutom stod mycket på spel var det extra roligt. Det är sådana matcher jag vill lira.

Fick du några gliringar från AIK:s fans eller dina gamla lagkamrater?
– Jag har sånt fokus så jag hörde bara att det var en bra stämning. Det var riktigt bra tryck.
– Motståndarna, visst snackade vi lite, men det var med sådana som jag känner och inget ”trash talk”.

Vad betydde det för dig personligen att få vinna mot ditt gamla lag?
– Framförallt kände jag att det var en viktig match eftersom vi ville utöka avståndet neråt. Det var egentligen det enda jag tänkte på. Min styrka är ju lugnet i spelet så det gällde för mig att hålla mig till ”game planen”.

Robin Rahm och Gustav Lindvall. Foto: Ronnie Rönnkvist

Robin Rahm gjorde två och en halv säsong i AIK och det var en tid med både toppar och dalar.
– Första säsongen där var struligt för oss som lag. Jag tycker ändå det gick helt okej målvaktsmässigt. Jag gick framförallt till AIK för att få jobba med (Stefan) Persson. Jag kände också att jag förändrade mitt målvaktsspel med honom som målvaktstränare.
– Det här har jag byggt vidare på och andra säsongen kom ”Gurra” (Gustaf Lindvall) in och vi fick till ett bra samarbete hela den säsongen. Vi drev på varandra väldigt bra.
– Tredje säsongen, jag vet inte hur många matcher det blev…

Åtta.
– Jag hade några matcher som gick tungt samtidigt som vi som lag hade det jobbigt i början. Sedan blev det som det blev. Det vart en kort säsong i AIK.

HAR FORTFARANDE KONTAKT

Du nämnde tidigare att du förändrade ditt målvaktsspel under Stefan Persson, hur upplevde du det?
– Saker jag inte hade gjort förut, sätta upp en bra gameplan, stabilitet och så vidare. Att jobba utefter sin gameplan varje match så det ser likadant ut, använda mina styrkor. Det var grejer som jag inte hade tänkt på innan eller hade en aning om.
– Nu när jag släpper in mål så vet jag direkt vad jag har gjort för fel. Sedan gör man bättre och sämre matcher, men jag vet att gör jag det jag ska så ökar procenten djävulskt när vi kommer till att försöka rädda varje skott.

Har du fortfarande kontakt med Stefan Persson?
– Ja, vi har mycket kontakt och han har kollat alla matcher som jag spelat i Danmark. Jag hade ingen målvaktstränare där så jag fick jobba mycket själv när jag var ute och körde på isen. Idag vet jag vad jag behöver för att bygga på och förbättra mitt spel.
– Det har fungerat bra även om inte han har varit med mig i Danmark och jag tycker att det är bra att ha honom som bollplank. Vi har samma tänk och han ser direkt vad som gått fel eller snett.
– Här har jag Jonas Levén som målvaktstränare och det har fungerat väldigt bra med honom också.

UTANFÖR TRUPPEN

Robin Rahm blev utlånad från AIK under förra säsongen till SønderjyskE och redan då förstod han att det inte skulle bli någon fortsättning för honom i stockholmsklubben den här säsongen.
– Jo, det gjorde jag. Dom sa att jag var utanför truppen och att man istället tagit in Gasper (Kroselj). AIK ville inte ha tre målvakter och då var det jag som fick gå.

Det fanns klubbar i Sverige som visade intresse för Robin Rahm.
– Det fanns intresse, men det blev aldrig någonting av det. AIK diskuterade med andra klubbar, men jag satt på ett bra kontrakt i Hockeyallsvenskan så det var inte alla som kunde ta över det.
– Sedan kom det här med SønderjyskE och då tyckte jag själv att det kändes bra att gå dit. Det var också under en kort tid som jag var där eftersom deras förstakeeper var skadad och han skulle tillbaka. SønderjyskE hade inte råd att ha båda oss där.

Känner du att det blev en misslyckad säsong?
– Nej, det tycker jag väl inte, eller jo på ett vis var det väl tråkigt. Jag tycker ändå att det gick riktigt bra i Danmark (Rahm hade 93.4 i räddningsprocent). Det var synd att jag inte kunde vara kvar där eftersom det hade varit kul med slutspelet.
– Jag hade två dåliga matcher i AIK av åtta. Jag tror att det var mot Södertälje borta och mot Tingsryd. Vi hade, som jag sa, struligt i början så jag hade mycket att göra. Samtidigt hade jag inte ändrat målvaktsspelet från säsongen innan, vilket fungerade bra. (Gustaf Lindvall slutade etta i målvaktsligan 2015/16 och Robin Rahm fyra)

BRA ERFARENHET I DANMARK

Trots att Robin Rahm blev bortplockad ur truppen förra säsongen så känner han ingen bitterhet mot AIK.
– Nej, jag accepterar att dom ville ha en förändring. AIK erkände senare att dom hade gjort fel och ville ha tillbaka mig till slutet, men då var inte jag sugen på att gå tillbaka. Det fungerade inte när dom hade fått in en ny keeper heller och det blev ingen ordning ändå. (Rahm hade 92.1 jämfört med Kroseljs 90.7). Trodde inte AIK på mig innan så hade jag inte någon lust att spela i slutet heller.

Den här säsongen inledde Robin Rahm i danska Odense där han bland annat haft Michael Gath som coach.
– Det har varit en väldigt bra erfarenhet att få spela mycket. Jag tror det blev 45 matcher. Så många matcher har jag aldrig stått under en säsong tidigare. Dessutom har vi spelat back to back och två dagar efter varandra. Det har jag lärt mig mycket av.
– Jag måste ha ett jäkla fokus varje dag då jag vet att jag ska stå varje match. Jag har också stått alla matcher utom en då jag var sjuk.

CARLSSON TOG KONTAKT

I mitten av februari presenterade Leksand Robin Rahm som deras nya målvakt efter att förstamålvakten Tex Williamsson haft både sjukdom och skadeproblem under säsongen.
– Det var Leffe (Carlsson, tränare) som tog kontakt. Han sa att dom ville ha dit mig och lyssnade om jag var intresserad av Leksand.
– Samtidigt var det lite av sociala skäl också. Vi ville komma närmare hem (Torsby) av personliga skäl. Då passade det väldigt bra med Leksand eftersom jag och min tjej kan åka lite fram och tillbaka dit.
– Dessutom, när en klubb som Leksand hör av sig med ambitionerna att ta sig till SHL… Jag vill vara i en klubb som har drivet varje dag och försöker uppnå någonting. Så är jag själv, ställer höga krav, och det gillar jag.

Tex Williamsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

När du kommer in så här i slutet av en säsong blev det mycket snack med Tex Williamsson och Jonas Arntzen om din roll så det inte blir någon misstämning mellan er?
– Tex blev skadad nästan direkt då jag kom hit till Leksand så jag fick gå rätt in i match, så jag hann inte tänka så mycket på det. Jag har pratat mycket med Tex nu och han och Jonas är bra killar så det är inga problem.
– Dessutom har Tex varit med förut och han vet hur det där funkar. Alla lag försöker bredda nu på slutet. Om det skulle bli en skada nu så står man kanske där med en keeper. Det kan gå fort det där och helt plötsligt kanske man inte har någon.

Vad är dina första intryck av Leksand förutom att det är mycket snö?
– Jag behöver bara skotta utanför dörren. Resten sköter plogbilen, skrattar Robin Rahm och fortsätter:
– Det är väldigt professionellt, precis som jag hade förväntat mig. Leksand är en SHL-klubb på så vis.

Leksand har blått och vitt, när tänker du byta ut din gröna mask?
– (Skratt) Jag vet inte. Det är så kort tid kvar och jag har tyvärr gröna och vita benskydd och så vidare. Vi får se hur det blir, men det jag har nu passar inte så bra in. Det skär sig verkligen rejält.

Foto: Bildbyrån

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch