Norman är över besvikelsen och inne i OS-bubblan.
OS 2018

Besvikelsen blev till OS-lycka för John Norman

ANNONS

Sist in, men för den sakens skulle inte den minst viktiga. John Normans inträde i den svenska OS-truppen byttes snabbt från besvikelse till enorm lycka. 
– När han väl ringde blev jag jäkligt glad. Det är kul att få vara med och spela i OS, berättar John Norman för Hockeysverige.se dagarna innan avresan till Sydkorea.

BROMMA (HOCKEYSVERIGE.SE)
När förbundskapten Rikard Grönborg tidigare presenterade truppen till OS-turneringen i Pyeongchang på Sjöfartshotellet i Stockholm var John Norman inte ett av namnen. Men Grönborg lämnade två forwardsplatser öppna och till slut gick en av dem till 27-åringen från Danderyd.

– Jag hoppades hela tiden att jag skulle få ett samtal, men det gick inte att gå och vänta på det där samtalet eftersom vi hade matcher och träningar. Jag hade fullt upp med det i stället, säger John Norman till hockeysverige.se.

Var du besviken när du inte kom med i första uttagningen?
– Klart att jag blev lite besviken eftersom jag hoppades att vara med redan där. Sedan såg jag att han lämnade två forwardsplatser öppna och då tänkte jag att det fortfarande fanns en chans att jag kunde bli uttagen.

Pratade du med Rikard Grönborg under de här veckorna, om chansen att komma med?
– Nej, jag hörde ingenting under den tiden, säger Norman som har höga förväntningar på OS-turneringen.
– Det blir kul samtidigt som förväntningarna och målet är att vi ska vinna guld. Jag tycker att vi har ett starkt lag på pappret i alla fall. Sedan gäller det att få ihop allt.

Det är inte som en vanlig VM-turnering utan det händer mycket annat runtomkring, hur tänker du kring det?
– Nu är det svårt att veta hur det är då jag aldrig varit med i OS tidigare. Jag tror att, precis som under hockeysäsongen, att när jag är mitt uppe i det, så har jag fokus på det jag ska göra, vinna matcher och ta hem guldet.

BYTTE KLUBB
Förra säsongen spelade John Norman för Torpedo Nizhny Novogord i KHL, men till den här säsongen fick han flytta till Helsingfors för spel i Finlands bidrag i samma liga, Jokerit.
– För mig, spelmässigt, har det varit en stor skillnad. Jag har fått en annan roll, spelar mer powerplay och mer offensivt i Jokerit än vad jag gjorde i Torpedo.
– Helsingfors är en jättebra stad och ganska likt Sverige och Stockholm. Det finns ungefär samma saker på båda ställena och jag trivs jättebra. Samtidigt trivdes jag bra i staden vi bodde i Ryssland. Den hade allt jag behövde så det var inga problem där heller.
– Däremot var det lite längre hemifrån då så det är lättare att få besök i Helsingfors. Samtidigt är jag inte hemma så ofta faktiskt. Det här varit ett ganska hektiskt schema den här säsongen, men det är enklare för folk att komma dit. Det är en timmes flygresa och det är många flyg som går dit varje dag så det har varit en del folk som varit över, vilket är kul.

John Normans offensiva spel har lyft sig ordentligt sedan han kom till Jokerit. På 48 matcher har han svarat för åtta mål och totalt 27 poäng. I Torpedo säsongen innan gjorde han på 50 matcher sju mål och totalt 15 poäng.
– Det har känts bra hela säsongen och som att jag har tagit ett steg i ligan. Det är stor skillnad mot förra säsongen då jag inte spelade något powerplay så det har blivit lite enklare den här säsongen att göra poäng och producera.

Visste du det här med att du skulle få en annan roll redan innan du kom till Jokerit?
– Ja, det hade jag hyfsat koll på. Sedan gäller det att vara bra eftersom det är konkurrens om speltid också. Det är många bra spelare i Jokerit.
– De sa till mig innan jag skrev på vad de förväntade sig och trodde om mig och det lät bra.

Du har spelat 48 matcher och rest över halva kontinenten, bland annat till Kina, för att spela matcher, hur mycket har det här slitit på dig?
– Det sliter nog mer än vad man tror och tänker själv också. När jag väl är uppe i det så tänker jag inte så mycket samtidigt som vi flyger bra och bor på bra hotell, så alla resor känns ganska bra egentligen.

Är det tuffare mentalt att spela i KHL jämfört med exempelvis SHL?
– Nej, det tror jag inte. Då jag är uppe i allt funderar jag inte utan bara kör. Kanske att det är lite tuffare för kroppen med mycket resor och kort om tid för återhämtning.

Det är bara dagar kvar till OS-starten, vad är ditt bästa OS-minne framför TV:n?
– Det måste vara 2006 i Turin när Sverige vann guldet, avslutar John Norman innan han knallar bort till Mattias Ek för ett hockeysurr till en annan sajt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch