Tom Hedberg.
SHL

Talangen som valde att återvända hem: ”Det har varit jätteutvecklande för mig”

ANNONS

Förra sommaren gjorde HV71 klart med en 18-årig talang vid namn Tom Hedberg. Han återvände till Sverige efter ett år i en nordamerikansk juniorliga. För hockeysverige.se berättar backtalangen om vad den här säsongen har gett honom.
— Det har varit en perfekt situation för mig, säger han.

ÖREBRO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Säsongen 2015/16 var Tom Hedberg, blott 16 år gammal, med och spelade upp Leksand till ishockeyns finrum efter en säsong i Hockeyallsvenskan. Men i stället för att fortsätta resan med dalaklubben till SHL valde talangen att flytta över till Nordamerika och OHL-laget Barrie Colts.

Den nu 18-årige backen, uppvuxen i Örnsköldsvik, spelade en säsong där borta och noterades för 24 poäng på 56 matcher. Sedan ville Tom Hedberg tillbaka till Sverige. För hockeysverige.se berättar han om varför han suktade efter en återkomst till sitt hemland och hur det var som yngling att bo i Nordamerika.
— Det var en jättelärorik tid där, tyckte jag. Det var ett roligt äventyr även om det gick så där för laget. Men jag tar med mig väldigt mycket därifrån. Det var ett stort steg att flytta över till Nordamerika.
— De har ett bra system där. Jag blev omhändertagen riktigt bra av en familj, de hjälpte mig med i princip allting som en vanlig familj alltid gör. Det gjorde hela grejen mycket lättare. Jag tycker egentligen inte att det är sådan stor skillnad jämfört med Sverige heller. Jag åkte ju dit för att spela hockey också, och man var runt ett lag precis som i Sverige. Det var ingen större omställning. Det enda var väl språket, men det tyckte jag att jag skötte ganska bra också, konstaterar Tom Hedberg när hockeysverige.se träffar honom efter en SHL-match i Örebro.

VILL ETABLERA SIG PÅ SENIORNIVÅ

Hedberg var ensam svensk i laget. Men han menar bestämt att det inte spelade någon roll för honom att han var det. Det hade heller ingen inverkan i beslutet att flytta hem.
— Nej, det tänkte jag inte så jättemycket på. Jag blev kompis med alla i laget, det påverkade mig inte.
— Jag kände att jag ville etablera mig bland seniorer på allvar. Jag ville ha ett helt år i seniorhockey. Då fick jag den här chansen i HV och att bli utlånad till Oskarshamn, som jag tycker har fungerat jättebra.

Det var Jönköpingsklubben som var raskast med att agera för att få talangens påskrift. Tidigt innan säsongen hade börjat lade man, tillsammans med 18-åringen och hans agent, upp en plan för den här säsongen.
— Det kändes bra för mig med det här med utlåningen till Oskarshamn. Att jag verkligen skulle få spela mycket och utvecklas för att ta nästa steg i seniorspel. Jag har fått en stor roll i Oskarshamn, och sedan fick jag komma tillbaka för att känna på SHL.
— Jag vet ju också att HV71 är en riktigt proffsig organisation, och svenska mästare. Det kändes skitskoj när de visade intresse.

Det fanns inga andra alternativ i SHL för dig?
— Nej, det var ju det vi kollade på mest.

 Tom Hedberg har gjort 19 matcher för HV71 i SHL i år. Foto: Bildbyrån/Stefan Lantz

HAR HITTAT ETT LUGN I SITT SPEL

Som tidigare är nämnt lånades Hedberg ut till den allsvenska klubben Oskarshamn. Där har det blivit totalt 30 matcher och en produktion på åtta poäng (3+5). Han känner att den erfarenheten har hjälpt honom med mycket positivt.
— Det har varit jätteutvecklande. Det har varit en perfekt situation för mig där jag fått spela många matcher och fått en stor roll i Oskarshamn. Det har hjälpt mig att ta ett stort kliv i mitt spel. Jag har blivit lugnare i mig själv och känt mig trygg att kunna spela mitt spel på seniornivå. Jag är väldigt nöjd hittills.

Men i och med den rådande backbristen som HV71 har den här säsongen, med nyckelspelare som Alexander Ytterell, Kristofer Berglund och Dylan Reese borta, kallades Hedberg upp till SHL-klubben. Trots att han hittat en trygg plats i Oskarshamns trupp.
— Jag tycker att det betyder att man lyckats etablera sig rätt bra på seniornivå. Då är det inte så mycket att fundera på, utan då går man bara ut och spelar. Det är klart att SHL är ett snäpp bättre, och då gäller det att vara ännu mer på alerten, menar backen, som spelat 19 matcher för HV i SHL.

Det känns inte som att det blev ett avbrott i din utveckling med tanke på hur bra det var i Oskarshamn?
— Nej, jag ser det tvärtom. Att jag får komma till SHL och ta ytterligare ett steg i min utveckling.

Hur ser du på skadefronten som HV har en viss problematik kring?
— Ja, nej (skratt). Det är jättetråkigt för de backarna. Jag tror att jag aldrig varit med om så här många skador under en och samma säsong på bara backsidan.

”FÅR JAG CHANSEN – DÅ TAR JAG DEN”

Hur Tom Hedbergs närmaste framtid ser ut är mycket beroende på hur HV71 har det med skadade spelare. Han tycker självklart att det är kul att få speltid, men samtidigt kan han genast skickas tillbaka till Oskarshamn om någon annan spelare blir kurerad.
— Ja, det får vi nog ta då. Det har vi inte bestämt någonting om. Jag får ta det dag för dag och jag får jag chansen – då tar jag den.

Hur ser du på det där flyttandet? Det har du gjort fram och tillbaka i snart två års tid.
— Det har jag inget problem med alls. Jag får spela mycket matcher och det är det som är mest utvecklande tycker jag. Det var exakt så jag ville ha det inför säsongen också.

Hans kontrakt med HV är utgående och nu när han testat både SHL och Hockeyallsvenskan har han möjligtvis ett hum om var han vill spela till nästa säsong?
— Det vet jag inte riktigt. Just nu fokuserar jag bara på att köra så hårt jag kan. Jag gillar att ha det så, i stället för att tänka framåt hela tiden.
— Jag tycker att båda ligorna som jag spelat i är riktigt utvecklande för mig. Skulle det bli allsvenskan nästa säsong, skulle jag inte bli jätteledsen över det. Samma sak gäller för SHL.

Backtalangen har matchats flitigt i allsvenska Oskarshamn när han väl har spelat. Foto: Bildbyrån/Kenta Jönsson

AKTUELL FÖR JVM

Eftersom att Hedberg är född år 1999 innebär det att han fortfarande har chansen att få representera Juniorkronorna i ett JVM-mästerskap. Förbundskapten Tomas Montén visade inte något intresse av att vilja ha med Örnsköldsviks-talangen till turneringen som var för knappt en månad sedan. Men till slutet på 2018 har han en ny chans till att visa att han hör hemma där.
— Det är absolut så att man har det som mål. Det är alltid en ära att få representera sitt land, och JVM som har en sån hög status. Det är något man siktar på att få spela.
— Men det börjar att göra det bra här i HV.

Har du en bra chans att komma med?
— Ja, men det beror på hur jag avslutar den här säsongen. Och framför allt nästa säsong. Gör jag det bra nästa säsong, tror jag absolut att det finns en chans att jag kommer med.
— Jag får bevisa dem att jag ska vara med där.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch