SVERIGE-NORDAMERIKANERNA. Bara Chris Abbott och Kent McDonell har gjort fler matcher i SHL än Liam Reddox.
Växjö Lakers HC

Rädd när han kom till Sverige – förvandlades till Växjös härförare: ”Jag älskar hela organisationen”

ANNONS

Liam Reddox lockades till Växjö för att hans familj lovades en trygg plats. Flera år senare är han fortfarande kvar och har blivit en kulturbärare i klubben som har blivit en maktfaktor i svensk ishockey på bara sju år.
— Det är inte värt att flytta någon annanstans för lite extra pengar, säger han till hockeysverige.se.

Det är inte många lag i svensk ishockey som har genomgått samma resa som Växjö Lakers har gjort. Från att ha grundats 1997 till att bli en stadig vinstmaskin i Hockeyallsvenskan mellan 2003-2011. Och efter en osannolik kvalserie år 2011 tog sig laget till SHL för första gången.

Det var då som kanadensaren Liam Reddox värvades till nykomlingarna. Han var blott 25 år gammal och hade under en tid slagits för speltid i Edmonton Oilers i NHL. För hockeysverige.se berättar kanadensaren om sina intryck från den första tiden i Växjö.
— Första året tyckte jag att vi gjorde det ganska bra. Vi vann en del. Jag tror att om vi hade tagit en poäng till så hade vi tagit oss till slutspel. Det var otroligt kul att få komma hit och spela, hockeyn var väldigt olik jämfört med hur det är där hemma och det tyckte jag var kul. Under det andra året gick det desto tuffare. Vi var tvungna att kämpa ganska hårt för att undvika negativt kval. Jag tror att jag aldrig har varit så stressad som när vi var i den positionen. Det är en situation jag aldrig vill hamna i igen, säger Reddox, som faktiskt gjorde Växjös första mål någonsin i SHL, den 15 september 2011 mot Luleå.

I slutet på det andra året för Växjö i SHL tog den dåvarande assisterande tränaren Sam Hallam över efter Janne Karlsson. Då började laget hitta något som inte synts till tidigare.
— Efter det andra året vet jag inte vad som hände. Det handlade nog mest om att vi började tro på det vi försökte åstadkomma. Det är mycket tack vare (sportchefen) Henrik Evertsson, vad han försökte bygga och det han trodde på. Han har gjort det riktigt bra att hålla sig till vad han tänkt. Man ser hur vi förbättrade oss varje år, hur sammansvetsade vi blev som lag. Inte bara på isen, utan även utanför. De behandlar oss spelare otroligt bra för att de tar hand om allas familjer på ett förstklassigt sätt.

Liam Reddox och hans familj har stormtrivts i Växjö under sina sju år där.
Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

”JAG HAR ALLTID SETT VÄXJÖ SOM MITT ANDRA HEM”

Liam Reddox och Växjö efter bara fyra säsonger i den högsta ligan att bli mästare. Något som ingen hade förväntat sig att ett lag kunde lyckas med på så kort tid.
— Jag tror att vi överraskade oss själva också, haha. Jag tror att hela Sverige blev överraskade av oss. Vi hade ett bra lag och vi började väldigt tidigt jobba med vad vi skulle bygga vidare på. Alla tog verkligen hand om varandra och jag tror att det tar en väldigt långt. Jag ska inte säga att det var lätt, vi jobbade väldigt hårt för att ta oss dit. Vi har flera killar i vårt lag som var med och vi brukar tänka tillbaka till resan vi gjorde. Den var ganska härlig.

Den 32-årige speedstern har utan diskussion varit en bidragande orsak till varför Växjö lyckats få en sådan enorm framfart under den här perioden. Faktum är att Reddox nu gjort hela 340 matcher i SHL. Samtliga för Växjö Lakers. Kent McDonell (361 matcher) och Chris Abbott (429 matcher) är de enda nordamerikanerna som spelat fler SHL-matcher än honom i ligan.
— Haha, jag försöker inte att tänka på det. Det får mig att känna mig gammal. Men nej, jag visste faktiskt inte om det.
— Men jag menar, jag har alltid sett Växjö som mitt andra hem. Jag älskar staden, laget och hela organisationen. Jag känner mig stolt över dem.

”JAG VAR VÄLDIGT RÄDD NÄR JAG LÄMNADE NORDAMERIKA”

Varför Liam Reddox valde Växjö och Sverige av alla ställen i världen är en mycket kärleksfull historia. Det var hans rådande familjesituation som fick honom att välja Lakers.
— Anledningen till varför jag kom över hit var för att jag gifte mig och skaffade barn. Vi ville hamna på ett ställe där vi kunde vara under en lång tid framöver. Det var planen och det har funkat ända tills nu. Jag har haft turen att få stanna i den här klubben. Vi började i botten och nu har vi gått hela vägen upp till toppen.

Vad är det som är så bra med Växjö och Sverige?
— Jag var väldigt rädd när jag lämnade Nordamerika för Europa. För jag hade ingen aning om hur det skulle bli. Men Sverige har varit kanon för mig, det är väldigt likt Kanada tycker jag. Det är väldigt lätt att kommunicera här, för nästan alla kan tala engelska. Och vissa tycker till och med att det är kul att hjälpa till för att få tala engelska. Det har varit bra för hela familjen att komma hit.

Att nordamerikaner bytt klubbar i SHL ganska frekvent är ett känt faktum. Men för Liam Reddox handlade det inte om pengar från början. Det gör det inte nu heller.
— I slutändan har jag en familj att tänka på. Vi har allt vi behöver i Växjö, och det går inte att ersätta. Barnen går i skolan och min fru har vänner i laget. Jag själv har skaffat många vänner i staden och organisationen. Det är inte värt att flytta någon annanstans för lite extra pengar.
— Vi är nöjda med hur vi har det här, och jag hoppas att vi kommer att få stanna i många år till.

Så du hade inte kunnat spela för ett annat SHL-lag?
— Jag tänker inte ens på det. Om det skulle vara nära att jag lämnar för någon annan klubb får vi förhandla och se om det skulle kunna bli bra för min familj. Men nu ligger allt fokus på det här året och vilka som är med i laget nu. Som jag ser det har vi en riktigt bra grupp, svarar Reddox som har ytterligare ett år kvar på kontraktet.

Ikonen Johan Markusson är den som varit kapten längst i Växjö Lakers historia.
Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

BARA JOHAN MARKUSSON HAR FLER SÄSONGER SOM KAPTEN

Liam Reddox är inte inne på sin sjunde säsong för klubben, utan gör också tredje året med kaptenstecknet på bröstet efter Tomi Kallios sorti 2015. Det är bara ikonen Johan Markusson som gjort fler säsonger (sex stycken) som kapten.
— Det har varit väldigt utmanande. Jag är otroligt stolt över det, men jag trodde aldrig att det skulle vara så krävande som det har varit. Du måste tänka på dig själv och 22 andra i laget. Man måste komma till jobbet varje dag och visa att man är den som kan leda med exempel. Det är tufft ibland, för varje individ har sin dåliga dag. Ska man vara kapten måste man ha en hög lägstanivå, för annars påverkar det hela gruppen. Men det är en kul uppgift, och när jag är färdig här kommer jag titta tillbaka och känna att det har varit väldigt coolt.

Hur har det varit ta hand om kaptensrollen som nordamerikan?
— Vi har ett ganska multi-kulturellt hockeylag, med finländare, kanadensare och amerikanare. Det känns som att det alltid varit så. Engelskan har alltid varit det språket vi talar här, därför har det inte varit ett problem. Hade det varit mindre engelsktalande människor så tror jag att det inte hade fungerat.
— Klubben har alltid varit tillmötesgående och välkomnande gentemot utländska personer, och det är vi lyckligt lottade över.

Växjö är i år på väg att krossa sin bästa poängnotering i SHL. Förra året slutade laget på 99 poäng. Nu har man redan 95 – med nio omgångar kvar. Dock avslutades säsongen kortare än vad de hade hoppats på. Malmö chockade alla och slog ut Lakers med 4-2 i matcher i kvartsfinalen. Reddox menar att de är bättre rustade inför den här våren.
— Vi har ändrat vår mentalitet till det här året. Förra året handlade allt om resultaten. Nu handlar det mer om en bearbetning. Det jag menar är att vi tar en match i taget. Fokuset ligger dag för dag.
— När vi mötte ett bra lag som Malmö i kvartsfinalen tror jag vi tittade för mycket på semifinalen. Gör man det, blir man biten i baken. Det misstaget kommer vi garanterat inte göra om igen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga