MATCHVINNARE. Johan Gustafsson hyllas av de tillresta Frölundafansen efter sin andra raka nolla.
SHL

Ifrågasattes – nu är han Frölundas stora utrosptecken: ”Man fick gräva rätt djupt i sig själv”

ANNONS

Två raka nollor och bara tre insläppta mål på de fyra senaste matcherna. Efter en tung start på säsongen har Johan Gustafsson studsat tillbaka och gett Frölunda den stabila sista utpost man suktat efter.
– Det är han som styr upp vad alla fem ska göra, säger tränaren Roger Rönnberg till hockeysverige.se om målvakten.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
148 minuter och 19 sekunder.
Så länge har Johan Gustafsson hållit nollan mellan Frölundas stolpar. Efter att ha nollat Skellefteå i helgens 3–0-seger blev det en ny nolla när Djurgården besegrades med 1–0 på Hovet i kväll.

25-åringens nuvarande svit och de fyra raka vinster han har radat upp är en stark kontrast med hur det såg ut under inledningen av säsongen. Då var den tidigare guldhjälten ifrågasatt och stundtals åsidosatt till förmån för Johan Mattsson.
– Första månaden på säsongen var jag inte nöjd med och jag tror inte att någon i laget var nöjd med sina insatser då, men speciellt inte jag. Jag släppte in alldeles för många mål och som målvakt är det något som drabbar en och något som man tar till sig. Men skulle jag ta bort första månaden skulle jag vara nöjd, säger ”JG” till hockeysverige.se.

Vägen tillbaka för Gustafsson och hela Frölunda har varit lång och mödosam. För målvakten krävdes det självrannsakan och mental träning för att komma på fötter.

”DET GÅR UPP OCH DET GÅR NED”

– Man fick gräva rätt djupt i sig själv och lärde sig mycket om hur man reagerar i sådana situationer. Det är någonting jag kommer att ha med mig hela karriären, vad som krävs för att ta sig ur en sådan situation, för det kommer att hända igen. Det går upp och det går ned. De stunderna när det inte går så bra gäller det att veta vad man ska göra och jobba på för att ta sig tillbaka. Det är något jag fått lära mig, säger han.

Kan du peka på något specifikt som hjälpte dig den här gången?
– Det är mycket mentalt, det sitter i skallen. Även fast känslan inte är där gäller det att göra rätt saker och tro på det man gör. Jobba stenhårt varje dag på träning för det är det som ger frukt i slutändan.

Frukt har det burit i form av två raka nollor och bara tre insläppta mål på sina fyra senaste matcher som alla slutat med seger.
– Två raka nollor tror jag inte någon målvakt är bortskämd med. Det är inte den lättaste bedriften, men vi har gjort två riktigt bra matcher och försvarsinsatser. Får man se pucken brukar det bli bra, ler Johan Gustafsson.

”JAG KANSKE INTE SKA GLÖMMA DEN VIKTIGASTE AKTÖREN…”

Roger Rönnberg ser att både Frölunda och deras formstarka målvakt har gynnats av den kontinuitet laget har fått sista tiden. Han beskriver hösten som ”rörig” till en följd av alla spelare som försvann ut och in ur laget. Med kontinuiteten har resultaten blivit bättre.
– Nu sitter det ett gäng därinne, blöta av svett och stolta över den här matchen som verkligen är eniga om hur vi ska spela. Det är den här totala enigheten om hur vi ska spela alla fem som är inne på banan… Eller alla sex. Jag kanske inte ska glömma den viktigaste aktören på banan i dag, ”JG”, skrattar Rönnberg.

Han ser just sin målvakt som den stora nyckeln till att det defensiva spelet har blivit bättre. Det manifesterades inte minst mot Djurgården.
– ”JG” som sista utpost styr var han vill ha skott och inte ha skott, var han kan ta en retur och var han inte kan ta en retur. Han är en general för oss där bak, en otrolig vinnarskalle. Hans energi sprider sig till hela laget, säger Roger Rönnberg och pekar på målvaktens agerande alldeles i slutet av matchen.
– Det är bara att se sista timeouten. Varken Pär (Johansson) som är försvarschef eller jag får en syl i vädret. Det är han som styr upp vad alla fem ska göra. Han har en otroligt viktig roll att få alla framför sig att spela för honom.

I 148 minuter och 19 sekunder har det fungerat fläckfritt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL