Curre Lindström, Jari Kurri och Teemu Selänne har samtliga betytt mycket för finländsk ishockey.
Nyheter

Finlands sak är vår – grattis på 100-årsdagen

ANNONS

Idag firar Finland sin hundrade självständighets dag. Den unga nationens historia har kantats av blodiga krig sedan de bröt sig loss från Ryssland 1917. Lika våldsamt har det inte gått till på hockeyrinken, men vårt östra grannland kan se tillbaka på en diger hockeyhistoria.

I hockeysammanhang sågs Finland länge som vår lillebror. Det har talats om att nationen kunde acceptera förluster mot alla andra lag i en turnering, men mot Sverige gav de allt för att vinna.
Oklart om det verkligen var den approachen de hade eller ej.

På senare år har styrkeförhållandena mellan nationerna jämnats ut och Finland är numera en respekterad och farlig motståndare för samtliga landslag.

HAGMAN VAR FÖRST

Den förste spelare fostrad i Finland som spelade i NHL var Matti Hagman (avliden sedan 2016). 1976, efter att ha tagits ut i Canada Cups allstar team, tog han klivet från moderklubben IFK Helsingfors till Boston Bruins.
Den då 21-årige finländaren gjorde en helt okej första säsong och efter 75 matcher kunde han ståta med 28 poäng.

Matti Hagman. Arkivbild

Andra säsongen blev inte riktigt lika lyckad och han åkte hem till Finland och Helsingfors igen för två säsonger i IFK. 1980 lockade Edmonton över honom och på två säsonger gjorde han över 100 poäng innan han styrde kosan tillbaka till Europa för att inte återkomma något mer till Nordamerika under sin karriär.

NUMRET PENSIONERAT

Under sin tid i Edmonton hade Hagman en viss herre vid namn Jari Kurri som lagkamrat. Landsmannen fick en lång NHL-karriär och anses som en av Finlands största spelare genom tiderna, kanske den största. I Edmonton nämns hans namn med respekt och hans tröja nummer 17 är pensionerad av Oilers.

Under åtta säsonger i Edmonton var Kurri Wayne Gretzkys självklare radarpartner och totalt vann Kurri fem Stanley Cup med klubben (fyra med Gretzky).
2001 valdes han in i Hall of Fame för sina insatser i NHL-rinkarna för Edmonton, Los Angeles, New York Rangers, Anaheim och Colorado.

BLEV ÅRETS ROOKIE 1993

Totalt blev det 1398 NHL-poäng för Jari Kurri. Teemu Selänne straffar dock den siffran. Under sin NHL-karriär bankade han dit 1457 poäng, varav 684 av dessa var mål.
76 kom under rookiesäsongen i Winnipeg. Nytt rekord och självklart utsågs den då 22-årige finländaren till årets rookie 1993.

Teemu Selänne kom att spela ända fram till 2014 då han avslutade karriären med 27 poäng för Anaheim. San José och Colorado är de övriga klubbarna legendaren har representerat i NHL.

2007 fick han vinna Stanley Cup med Anaheim och för några veckor sedan valdes han som andre finländare in i Hall of Fame.

TVÅ VM-GULD

Finland har genom åren vunnit två VM-guld. Men varken 1995 eller 2011 fanns Selänne eller Kurri med. Istället leddes laget till den första framgången i Globen av förbundskaptenen Curre Lindström, målvakten Jarmo Myllys, samt poängkungarna Ville Peltonen och Saku Koivu. Spelare som Esa Keskinen, Raimo Helminen och Timo Jutila ska inte heller glömmas bort i sammanhanget.

Många vill hävda att Curre Lindströms intåg som förbundskapten dock var den enskilt största anledningen till Finlands första VM-guld, efter mängder med guld- och medaljmissar.

VM-FINALEN 1995 (PÅ FINSKA DAGEN TILL ÄRA):

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL