Sök
PÅ VÄG MOT KARRIÄRENS BÄSTA SÄSONG. Blake Wheeler lyfter mot nya höjer – vid 31 årsålder.
Winnipeg

Den motvilliga NHL-stjärnan på väg att få sin välförtjänta plats i rampljuset

Det är mest Mark Scheifele och Patrik Laine som fått rubriker. Men i år är det Blake Wheeler som har sett till att Winnipeg Jets i allt större grad framstår som ett äkta topplag i NHL. Efter en lång karriär i skuggan håller den 31-årige kaptenen motvilligt på att få sin välförtjänta plats i rampljuset.
– Varje år vill han bli bättre, vara en av de bästa spelarna i ligan, säger radarpartnern Scheifele om NHL:s kanske med undervärderade spelare.

Det brukar sägas att NHL-spelare har sin poängmässiga peak mellan 22 och 27 år. Blake Wheeler måste ha missat det pressmeddelandet. Vid 31 års ålder är Winnipeg Jets-kaptenen på väg mot karriärens bästa säsong – och samtidigt på väg att dra med sig laget till sin bästa säsong sedan NHL återvände till den kanadensiske provinsen Manitoba 2011.

I natt stod amerikanen för ett mål och tre assist när Ottawa Senators blev överkörda med 5–0 i MTS Centre. Wheeler är därmed bara tre poäng efter Nikita Kutjerov i toppen av NHL:s poängliga. På 27 matcher har högerforwarden noterats för 35 poäng (7+28).

Blake Wheelers resa till att bli en av NHL:s bästa forwards har varit både lång och annorlunda. Många lyfte på ögonbrynen när han som oprövad high school-spelare draftades redan som femte man av Arizona Coyotes 2004. Ännu fler gjorde det när han utnyttjade ett kryphål i kollektivavtalet för att bli unrestricted free agent fyra år senare. Då valde han kontroversiellt att skriva på för Boston Bruins i stället för Arizona.

TREJDAD – MÅNADER INNAN STANLEY CUP-SEGERN

Wheeler blev Bruins trogen i nästan tre säsonger utan att få det förväntade lyftet. I februari 2011, bara månader innan Bruins vann Stanley Cup, trejdades han till Atlanta Thrashers tillsammans med Mark Stuart mot Boris Valabik och Rich Peverley. Vore det inte för att Peverley spelade en viktig roll i Bruins Stanley Cup-seger skulle den trejden ha kunnat räknas som en av de sämsta i NHL:s moderna historia. För det råder ingen tvekan om vilket lag som fick den bästa spelaren i affären.

Nu fick Atlanta som bekant aldrig njuta speciellt mycket av Wheelers talanger. Sommaren 2011 kom beskedet att Thrashers tid som NHL-klubb var över. En ägargrupp från Winnipeg köpte loss laget. 15 år efter att det ursprungliga Winnipeg Jets flyttats till Phoenix och blivit Coyotes hade Manitoba ett NHL-lag igen.

Det är i Winnipeg som Blake Wheeler sakta men säkert vuxit ut till en av NHL:s främsta forwards. Lite under radarn, ska tilläggas. Det är relativt sällan som den utanför Minneapolis uppvuxne forwarden har nämnts i framträdande sammanhang. Men statistiken visar rätt tydligt att han faktiskt hör hemma där. Under de fem senaste NHL-säsongerna är det faktiskt bara sex spelare som har varit mer produktiva än Wheeler: Sidney Crosby, Patrick Kane, Jamie Benn, Nicklas Bäckström, Tyler Seguin och Aleksandr Ovetjkin.

MEST POÄNG I HELA LIGAN

Men personlig statistik och rampljus är sådant som Wheeler försökt att ignorera genom åren. Nattens match var ett bra bevis på det. När en uppdaterad version av NHL:s poängliga dök upp på jumbotronen i MTS Centre tittade han nästan demonstrativt åt ett annat håll.
– De visade det på tavlan och killarna började kommentera det, men det där är inte vad jag är här för att göra, om jag ska vara helt ärlig med er, sade Wheeler till Winnipeg Sun efter nattens storseger.

Blake Wheelers fokus har legat på att ta Winnipeg Jets till slutspel och ingen har tagit det hårdare än honom när laget allt som oftast misslyckats att ta sig dit. Den här säsongen ser annorlunda ut. Jets är kanske inte bara på väg att ta sig till slutspel, utan ser faktiskt ut som ett lag som även har möjlighet att göra något bra av det. Efter nattens 5–0-seger toppar laget Western Conference med sina 38 poäng, vilket innebär delad ligaledning tillsammans med Tampa Bay Lightning.


Foto: Getty Images/Hannah Foslien

En hel del av framgången ligger i att Wheeler fått chansen att kampera ihop med lagets förstacenter Mark Scheifele. I fjol utgjorde Scheifele och Patrik Laine ett dödligt radarpar som bildade stark kemi med Nikolaj Ehlers. Den här säsongen har Wheeler och Mathieu Perreault tagit plats med Scheifele medan Laine och Ehlers spelar med Bryan Little. Det har gett Jets två mycket kompetenta formationer som terroriserar motståndarna kväll in och kväll ut.

HYLLAS AV RADARPARTNERN

Scheifele, som bara är en poäng efter Wheeler i poängligan, säger att han har fått ett personligt lyft tack vare kedjekamratens driv och ledarskap.
– Jag måste verkligen pusha mig själv för att hålla jämna steg med honom. Han är otroligt, säger han till Winnipeg Sun.
– Det är sättet han kämpar på, hur han lägger ned sin själ i varenda kamp om pucken, hur han täcker skott, delar ut tacklingar och tar tacklingar. Han gör allt du vill att en spelare ska göra och dessutom har han rätt fina handleder också, vilket gör mitt jobb rätt enkelt.
– Han gör allt rätt och det viktigaste för mig är att han fortsätter att pusha. Varje år vill han bli bättre, vara en av de bästa spelarna i ligan. Han ger allt varje sommar och varje säsong för att vara det, fortsätter Mark Scheifele.

Det är inte bara kemin mellan Scheifele och Wheeler som ger Jets fans anledning att vara hoppfulla den här säsongen. Målvaktsspelet, en konstant huvudvärk för klubben sedan flytten till Manitoba 2011, har stabiliserats via Connor Hellebuyck. Den 24-årige amerikanen är på väg mot sitt stora genombrott i ligan efter ett något tveksamt fjolår. I natt höll han säsongens första nolla och finns med i toppen av målvaktsligan med en räddningsprocent på 92,5.

Winnipeg Jets är en klubb som ofta fått kritik för att ha varit alldeles för långsam på att agera. General managern Kevin Cheveldayoff har valt tålamod framför potentiellt snabba lösningar. Det har i sin tur testat fansens tålamod i och med att framgångarna uteblivit och slutspelstillfällena varit få. Men årets säsong kanske är på väg att visa att han och organisationen varit rätt ute hela tiden. Anförda av Blake Wheeler och en kärna av unga och fortfarande utvecklingsbara spelare ser framtiden väldigt ljus ut. Både den här säsongen och på längre sikt.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten