Ulf Lundberg.
Södertälje SK

Från doldis på förbundet till allsvensk succétränare: ”Full av energi”

ANNONS

När Ulf Lundberg tog över som ny tränare för Södertälje SK låg laget sist. En och en halv månad senare är laget sexa i tabellen, bara fem poäng från topp två. Hockeysverige.se begav sig till ”Kringelstan” för att lära känna tränarkometen bättre.
– Jag kände att det var en häftig utmaning, säger Ulf Lundberg om det nya jobbet.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Ulf Lundberg är för många en doldis på hockeyhimlen, men under hösten har 38-åringen från Karlstad gjort succé som tränare i Hockeyallsvenskan.
När Mats Waltin fick lämna tränarjobbet i Södertälje SK låg laget sist i tabellen. Sedan Lundberg tog över har SSK klättrat upp till sjätte plats och är efter gårdagens bortavinst mot Västervik bara fem poäng efter tvåan IK Oskarshamn.

Men vem är då denna succétränare som på kort tid vänt lyckan för en hel förening? Hockeysverige.se tog sig till Scaniarinken för att få reda på mer om Ulf Lundberg.
– Jag är hockeyfostrad i Färjestad. Där spelade jag från ungdomsåren till och med J20 SuperElit. Jag hade då nöjet att spela med väldigt bra spelare som Rickard Wallin, Christian Berglund, Jonas Frögren, Kristian Huselius, Micke Holmqvist och Fredrik ”Grizzly” Eriksson. Det här var år som var framgångsrika för Färjestad både på junior- och A-lagssidan, berättar Ulf Lundberg.
– Jag var uppe och tränade med A-laget vid några enstaka tillfällen, men som ni förstår fanns det några andra som låg i ”pipen”, skrattar Uff Lundberg.
– Efter Färjestad pluggade jag på GIH och spelade i Sollentuna. Då tränade jag juniorerna samtidigt. När jag tänker tillbaka så hade jag nog redan från hockeygymnasiet i Karlstad börjat odla tränartanken. Dessutom gick vi steg ett i utbildningsstegen för tränare på hockeygymnasiet, vilket var väldigt bra.


Foto: Bildbyrån/Linnea Rheborg

HANDPLOCKADES TILL FÖRBUNDET AV TOMMY BOUSTEDT

Säsongen 2004/05 är Ulf Lundbergs senaste som klubblagstränare. Då tränade han Trångsunds J20. Efter det har han jobbat inom Svenska Ishockeyförbundet fram till det att han tackade ja till Södertälje.
– Jag blev tillfrågad av Tommy Boustedt om att börja som hockeykonsulent. Efter det blev jag spelarutvecklingsansvarig och lite spindeln i nätet. Parallellt under alla åren på förbundet fick jag möjligheten att jobba med landslag. Fem säsonger som assisterande och fem som head coach.
– Under den här tiden fick jag jobba med väldigt duktiga coacher, Pelle Mårts, Rickard Grönborg, Roger Rönnberg, Torgny Bendelin, Hävelids-bröderna (Niclas och Magnus) med flera. Det har varit en lärorik miljö.

Du har varit nere på gräsrotsnivå och även jobbat internationellt, men du har inte jobbat med något klubblag sedan 2005. Kändes det inte vågat då att hoppa på jobbet i Södertälje?
– Jag kände att det var en häftig utmaning. Inblicken i det här har jag haft då jag varit spindeln i nätet på förbundet med väldigt många kontaktytor. Sedan har jag, som du säger, samlat på mig erfarenheter internationellt och senast då med U17-landslaget.

Hur var det första dagen som ny tränare i Södertälje, var det nervöst?
– Framför allt var det väldigt roligt. Jag var full av energi, men jag hade ganska klart för mig att jag måste sortera. Det går inte att komma in och börja rycka i allt. Sortera upp att det vi ska jobba med gör vi ordentligt. Sedan, att vara mig själv var och är viktigt.

INGEN KONTAKT MED MATS WALTIN

Du har bara jobbat med juniorhockey på tränarnivå, hur var det då att kliva in i seniorhockeyvärlden, var det mycket du fick ställa om i huvudet?
– Nej, egentligen inte. Utveckling är det jag brinner för. Oavsett om man är yngst eller äldst i det här laget så vill alla verkligen utvecklas. Det finns ett driv och det finns saker att förbättra varje dag. Det är träning i dag inför nästa match. Vi har kört scouting på video. Alla dom här små grejerna som ger goda vanor varje dag har grabbarna anammat superbra.

Innan du tackade ja till det här jobbet eller efter, har du pratat något med Mats Waltin?
– Nej, det har jag inte gjort.

Varför har du valt att inte kontakta honom?
– Jag har inte pratat med honom så här långt i alla fall. Det är inte av någon speciell anledning utan det har varit fullt upp att jobba med det här. Men det är möjligt att jag kommer prata med honom senare.


Foto: Bildbyrån/Olle Wande

INGEN MÅLVAKTSJAKT – ÄNNU

Ulf Lundberg har oftast jobbat i skymundan, men nu har han fått spotlighten på sig hos både supportrar och press.
– Det funkar bra. Jag är ödmjuk och vet vad jag har gett mig in på. Jag vet att det kan ta slut fort och det är ett annat typ av jobb jämfört det jag hade tidigare. Samtidigt har jag tidigare fått jobba med både utbildning och internationell hockey till sin spets. Så jag har ganska bra koll på hur det funkar.
– Medialt försöker jag vara mig själv och inte krångla till det i onödan. Det handlar mycket om den här on/off-knappen som jag även pratar med spelarna om, att kunna både trycka på och trycka av. Det är något som det är viktigt att även jag och övriga ledare jobbar med.

Om vi blickar framåt, er målvakt Alexander Sahlin är borta resten av säsongen, innebär det att ni behöver ta in en målvakt ytterligare?
– För det första, bra då vet vi vad som gäller för ”Salle” och vad vi har att förhålla oss till. Det är skönt även om det är tråkigt. Han kommer komma tillbaka ännu starkare efter operationen och det som behöver göras.
– Som det har varit nu så har George (Sörensen) gjort det jättebra. Lukas (Klarström) har varit utlånad och har fått stått några matcher i Arboga, vilket är bra.
– Oavsett om det är på målvakts-, back- eller forwardssidan har vi en scanning över vad som finns. Behövs det förstärkas kontra grupprocessen i den här gruppen för dom här grabbarna har gjort det väldigt bra så här långt.

Men behöver ni titta efter en ny målvakt, eller sitter ni lugnt i båten?
– Det pågår hela tiden scanning på målvakt, back och forwardssidan. Det beror på hur situationen utvecklar sig. Allt kan gå väldigt fort, men vi är med och har koll på hur det ser ut.

Södertälje låg sist ett tag i Hockeyallsvenskan, men nu har killarna och ledarna visat att det finns potential i gruppen, men hur stor är egentligen potentialen?
– Den här serien är och kommer vara väldigt jämn. Det viktiga är att hålla fokus på att vara ödmjuka och på vad det är som gjort att vi vunnit matcher på det sätt vi gjort nu och fortsätta göra det framåt. Att inte titta för långt fram och sväva i väg i tanken. Det handlar om att vara här och nu. Det kommer att vara huvudfokus. Vi måste lägga så lite energi som möjligt på det vi inte kan påverka.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL