Hugo Enock.
Timrå IK

”En kille började skrika n-ordet till mig på isen”

ANNONS

SVT:s Uppdrag Granskning sände i går kväll ett program som kretsade kring afrofobin i Sverige. En av de som medverkade var Timrå IK:s backtalang Hugo Enock, som fick vittna om rasismen han har upplevt på isen under sin karriär.
– Jag minns speciellt en incident när jag spelade i Lindesberg och en kille började skrika N-ordet till mig på isen, berättar Enock för Hockeypuls.

SVT:s Uppdrag Granskning har tittat närmare på afrofobin och diskrimineringen mot svarta i Sverige. Av de anmälda hatbrotten i Sverige rör majoriteten svarta människor som har utsatts för våld, verbala kränkningar eller diskriminering.

En av dem som medverkar i programmet är Timrås back Hugo Enock. 20-åringen, som är född i Medellín i Colombia, är en av mycket få färgade spelare i den svenska elithockeyn. Han vittnar om att rasistiska glåpord var vanligt förekommande under ungdoms- och juniortiden med Bik Karlskoga och Färjestad, där han spelade innan han gick till Timrå inför den här säsongen.
– Det jag har råkat ut för är mest under ungdoms- och juniortiden. Jag minns speciellt en incident när jag spelade i Lindesberg och en kille började skrika N-ordet till mig på isen. Jag var väl runt 10 år och i den åldern tar det ganska hårt, berättar Enock i en intervju med Hockeypuls.

”FOLK FÖRSTÅR INTE HUR MYCKET DET NEDVÄRDERAR EN MÄNNISKA”

Han säger att rasismen på isen har satt sina spår hos honom.
– Jag har alltid varit en emotionell person och har reagerat starkt både genom att bli arg och ledsen. Det är tur att det har blivit på vägen mot båset, så man inte har varit nära varandra. Efter en sådan situation när man har en massa energi i kroppen är det lätt att det blir fysiskt och det är jag glad att det inte har blivit. Jag vill aldrig skada någon, slagsmål hör inte hemma på isen helt enkelt.

Hugo Enock tror att trashtalk alltid kommer att vara en del av sporten på grund av dess fysiska natur. Men han kan inte under några omständigheter acceptera rasistiska påhopp på isen. Han tror inte heller att folk som inte själva drabbats av rasism inser hur förnedrande och smärtsamt det är att behöva uppleva det.
– Man får ta en del som kommer ut i stridens hetta, men man måste kunna respektera varandra utifrån deras bakgrund, deras hudfärg och sexuella läggning. Man vet aldrig vad folk har varit med om, eller hur de har det i vardagen annars, säger han till Hockeypuls.
– Jag tror inte att folk förstår hur mycket det (n-ordet) nedvärderar en människa. Tittar man tillbaka på historien så har ordet använts för att visa att jag äger dig, du har ingen rätt i livet. Det är jag som bestämmer om du ska dö eller överleva. Det har varit ett pissigt ord och det hör inte hemma på isen, eller någon annanstans.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch