Mike Weber
SHL

Fullblodsproffset som ska ge stabilitet åt Frölunda: ”Skönt att tillhöra ett lag igen”

ANNONS

På lördagen firar Mike Weber en vecka sedan sin första match Frölundatröjan. Hockeysverige.se fick en pratstund med den nye backen, som är tung både när det gäller fysik och meriter.
– Jag kommer hit för att vara en stabil försvarare och hjälpa de unga, säger Mike Weber till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tre matcher har det blivit och i torsdags gjorde han sin första poäng med indianen på bröstet när han serverade målskytten Ryan Lasch en passning i mittzon i matchen mot Rögle.
– Ryan gjorde det som forwards gör bäst, och ibland får de oss backar att se bra ut, säger Mike Weber till hockeysverige.se när han ser tillbaka på matchen.

Den 29-årige amerikanen, som fyller 30 nästa månad, har 351 NHL-matcher på meritlistan, majoriteten av dem i Buffalo Sabres. I fjol spelade han i AHL-laget Iowa Wild, men då han varit kontraktslös under början av denna säsong har backen inte spelat en match sedan april.
– Jag hade såklart hellre spelat, det var otur att jag inte kunde det. Men jag har jobbat hårt hemma och även om jag inte visste var så visste jag att jag skulle spela igen. Jag försökte hålla mig i den bästa form jag kunde utan att tillhöra ett lag, berättar Mike.

Pittsburghfödde Weber har tränat tillsammans med sitt gamla juniorlag, Windsor Spitfires i Ontario, och säger att det var skönt att hålla formen på det sättet.
– Men nu är det skönt att tillhöra ett lag igen och få vara med och kämpa och tävla med dem.

”JAG HAR VARIT PROFFS LÄNGE”

Under sina första matcher med Frölunda har Mike spelat med kanadensaren Jonathan Sigalet, något som varit tryggt för nykomlingen.
– Vi har en god kommunikation, vi snackar bra på isen. Vi har tagit vårt ansvar och han är också en försvarstänkande kille så det har varit bra för oss.

För första gången i karriären är det spel på stor rink som gäller, bortsett från de fem matcher han gjorde med norska Lørenskog under lockouten 2012/13. Mike berättar att det såklart är en stor omställning, men att han är nöjd med hur det gått hittills.
– Helt plötsligt är det inte två skär från målburen till sarghörnet, utan nu är det fyra-fem! Så det är klart att det är annorlunda. Men jag har jobbat hårt med skridskocoachen, backcoachen, fystränaren och videocoachen för att komma in i det.

Han fortsätter:
– Jag har inte spelat sedan april, så det är mycket att ta igen. Men jag har varit proffs länge, man lär sig att hantera sin ”business” och bara fortsätta komma till jobbet och vara proffs varje dag.

Hur var det att komma in i ett lag som resultatmässigt ännu inte placerat sig där de önskat?
– Det är ett bra lag, ett ungt lag, och ibland när du är del av ett ungt lag så kan självförtroendet bete sig som en berg- och dalbana. Ibland är du hög och ibland är du låg. Men sedan jag kom hit så känner jag någon form av stabilisering, det känns som att självförtroendet lagt sig på en jämn nivå. Så förhoppningsvis är detta början på en process där vi fortsätter att ta steg och plocka poäng framöver.

”ETT NYTT STEG I MIN KARRIÄR”

Med sina 188 centimeter och 98 kilo ska Mike bli en stomme man inte rubbar i Frölundaförsvaret. Och både huvudcoach Roger Rönnberg och backtränare Pär Johansson är positivt överraskade över hur amerikanen presterat hittills.
– Han är ett fullblodsproffs, säger Pär Johansson.
– Han har imponerat på mig, jag trodde inte han skulle spela så stabilt så snabbt. det känns lugnt och tryggt när han är på isen.

Weber gjorde närmare 340 matcher med Sabres under säsongerna 2007-2016. (Foto: Getty Images)

Mike ser tillbaka på sin hockeykarriär, detta blir elfte säsongen som elitspelare, och säger att han skaffat sig en stor erfarenhet från alla möjliga situationer.
– Jag kommer hit för att vara en stabil försvarare och hjälpa de unga med frågor de har, jobba med dem och hjälpa dem att bli bättre. Och kanske bli bättre själv också. Detta är ett nytt steg i min karriär där jag förhoppningsvis kan fortsätta att bli bättre och fortsätta förtjäna jobb som proffs.

Än så länge har Mikes familj inte landat i Göteborg, men han har fått en positiv första bild av sin nya stad. Han bor i närheten av Haga, och har redan fått nys om den julmarknad som traditionellt hålls i hjärtat av stadsdelen.
– Det är en jättefin stad. Jag älskar att bara promenera omkring och titta på allt. Och jag är spänd på att få hit min fru och mina barn så att vi kan uppleva saker tillsammans, julmarknaden och så. Det har verkligen varit jättebra hittills.

Har du fått ett bra mottagande i laget?
– Verkligen. Även utanför laget, sättet ni pratar engelska på är troligtvis bättre än vi själva pratar där hemma. Det har varit jättebra. Alla är bra killar. Jag ser fram emot att fortsätta här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch