Katarina Timglas.
SDHL

Efter #MeToo – kvinnliga domaren berättar om sina upplevelser: ”Det var uppförsbacke”

#MeToo-kampanjen har svept över stora delar av världen som en storm. Hockeydomaren och tidigare landslagsspelaren Katarina Timglas applåderar initiativet och berättar själv om vilka utmaningar hon ställts inför som kvinnlig domare i en idrott styrd av män.
– Det var såklart en uppförsbacke direkt för att jag var tjej och jag fick höra mycket, berättar hon för hockeysverige.se om den första tuffa tiden i de lägre divisionerna och juniorserierna. 

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
#Metoo-kampanjen har fått många tjejer världen över att kliva fram och berätta om sexuella övergrepp, trakasserier och maktspel. Härom dagen var det många kvinnliga idrottare som gick samman under hashtaggen #timeout och berättade om obehagliga upplevelser de varit med i olika idrottsliga sammanhang. Bland annat gick friidrottaren Moa Hjelmer ut på Instagram och berättade öppet om hur hon våldtagits av en annan friidrottare efter Finnkampen när hon var 21 år gammal.

Ett yrke där många är utsatta oavsett kön är domaryrket. En av Sveriges absolut främsta domare är Katarina Timglas. Som spelare han hon meriter från två OS-turneringar och en rad VM. Som domare har hon dömt en VM-turnering och är högaktuell för att döma OS i Sydkorea i februari.

Timglas berättar att hon mestadels behandlats väl och att respekten för henne antagligen varit större på grund av hennes bakgrund som meriterad spelare. Samtidigt var det något av en chock i början när hon dömde män och pojkar i framför allt lägre divisioner och juniorserier.
– Där var det inte kul. Där sa jag också tidigt att jag inte var där för att uppfostra dom. Där var det såklart en uppförsbacke direkt för att jag var tjej och jag fick höra mycket, säger Katarina Timglas när vi slår oss ner på hennes arbetsplats i centrala Stockholm timmarna innan hon ska med flyget upp till Örnsköldsvik för att döma Modo mot Leksand i kväll.
– Det kunde vara ”din jävla hora” eller ”din jävla fitta”. Det är sådana ord som används och självklart är det matchstraff. Sedan får jag skicka rapport och gå vidare med det på så vis.

”INOM DAMHOCKEYN ANVÄNDS DET MINDRE KÖNSORD”

– Det är aldrig okej att använda dom orden. Om det sedan är till en tjej eller kille spelar ingen roll. Det ska bort inom all idrott, fortsätter Timglas som har bättre erfarenhet av att döma kvinnor.
– Inom damhockeyn tycker jag inte att det har spelat någon roll om jag dömt division 1 eller SDHL. Där används det mindre könsord än vad det gör i dom lägre killserierna.

Har du känt att man har sett ner på dig som kvinnlig domare?
– Inte inom idrotten, inte på det sättet. När jag spelade hockey med killar så hade jag alltid min tvillingbror i laget. Samtidigt har jag spelat med samma killar till i stort sett J18. Stommen var kvar och det var samma föräldrar.
– Det är hemskt att säga så, men jag tror att jag fick mycket gratis genom att jag hade brorsan i laget. Det var ingen som ifrågasatte någonting även om det kom pikar ”varför ska hon spela som är tjej när inte min son får spela”? Inget annat direkt nedvärderande. Klart att det är nedvärderande att inte få spela för att jag är tjej, men jag tror det mer handlade om att jag inte skulle spela med killar hur länge som helst. Det tar slut för mig någonstans medan deras son kan fortsätta upp till landslaget.


Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

”ALLA VISSTE VEM JAG VAR DÅ JAG KLEV UT PÅ ISEN”

Hon har mest positiva bilder av att vara en kvinnlig domare även om hon både sett och hört hur det kan gå till på isen, i omklädningsrummet eller på läktaren.
– Det här är min sjätte säsong som jag dömer så det har gått snabbt framåt, säger Katarina Timglas.
– Jag har alltid haft en tanke och känsla när jag själv spelade att få in fler domare som har en spelarbakgrund. Att jag valde att bli domare kom ändå hyfsat naturligt även om det kom som en chock för vissa eftersom jag hade en ganska tuff spelstil. Samtidigt är det spelare som jag som reflekterar mycket över domarna. Tankarna gick lite ”hur svårt kan det vara”, så jag ville testa på. Klart att det inte alls var så enkelt som jag trodde. Jag tror ändå att den här bakgrunden har hjälpt mig och jag har nog halverat min resa tack vara den.

Det är väldigt få tjejer som börjar döma ishockey, hur bemöttes du inledningsvis?
– Bra, skulle jag ändå säga. Än en gång antagligen tack vare min bakgrund som spelare och mina meriter. Alla visste vem jag var då jag klev ut på isen.
– Samma sak var det i killmatcherna som jag dömt. Även där var det bra. Jag har fått ett bra bemötande. Någonstans har jag samtidigt förtjänat den respekten, men min bakgrund har hjälpt mig mycket för att bli bemött på ett bra sätt.

Även om Katarina Timglas klarat sig ganska bra genom åren från nedvärderande kommentarer har hon fått höra mindre trevliga historier från andra kvinnliga spelare.
– Många av oss byter om bland killar och det tittas, snackas, pillas och man ska gärna leka lekar där man ska ta på varandra. Vi duschar inte med killarna, men det händer att det springer in och ut killar i duschen för att dom vill visa upp sig nakna.
– När tjejerna duschar händer det att killarna kommer in för att hämta någonting eller att dom tar någon tjejs handduk så man står där naken…
– Det här är saker jag fått höra förekommer, men jag har som tur är själv inte varit med om det överhuvudtaget. Jag tror att det beror på att jag har haft min bror där hela tiden och stått upp för mig.

HYLLAR #MeeToo-KAMPANJEN

Katarina Timglas har följt med i #Metoo-kampanjen och tycker det är bra att dom här olika oacceptabla beteendena kommer upp till ytan. Hon hyllar också tjejerna som gått ut och berättat om övergrepp, maktutövning och sexuella trakasserier.
– Jag tycker det är fräckt, om man nu kan säga så, att det kommit fram och att framför allt folk vågar att berätta. I många fall är det en skam tjejerna levt med väldigt länge. Det är ingenting som säger att man ska berätta bara för att det kommit en kampanj, men det hjälper nog folk att gå vidare från det som har hänt.
– Det är fräckt att man tar det här inom idrotten också, vågar ställa sig bakom kampanjen och berättar vad som hänt. Man ser också att personer som har gjort dom här övergreppen har fått ett straff. Även om dom inte har blivit dömda så har dom blivit bortplockade.
– Jag tycker definitivt att det ska fortsätta promotas att det här finns, men det är synd att det ska behövas en kampanj för att det ska komma upp till ytan. Det är kanske så det ser ut idag, att vi måste ha lite pushning. Framför allt då samhället ser så här ut idag med kvinnligt och manligt, att det kan vara svårt att berätta vad som hänt eftersom det kanske inte är någon som tar dig på allvar utan i stället viftar man bort det lite.
– Dom som står upp och berättar ska ha all cred vilket gjort att det nu kommer ännu fler vågar berätta. Till dom som startade det, ni ska ha många klappar på era axlar.


Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

Nu har vi fått höra exempel på exempel, det ena vidrigare än det andra, på övergrepp. Hur ska vi framåt kunna hindra att sådana här saker händer?
– Genom att man framför allt vågar säga nej. Om man märker att det är på väg åt det hållet, oavsett och det händer på en arbetsplats eller inom idrotten, vågar gå till ledaren och berätta att nu har det här hänt. Och att man då som ledare eller kompis vet hur man ska bemöta det.
– Många föreningar och förbund kommer nog sätta många riktlinjer på hur man i framtiden ska bemöta saker som hänt. Var ringer jag då jag ser tendenserna till att det ska hända så att jag vet att om någon gör något mot mig så kan jag ringa någon som kan lyssna och hjälpa mig? Det måste bli mer tydligt var man kan vända sig redan innan det händer.

Vad säger du till en ung tjej som dag vill börja som domare eller spelare inom ishockeyn?
– Det här är ingenting som ska behöva hindra dig från att börja spela med killar, tjejer eller börja döma. Se till att hamna i en bra förening med bra folk omkring dig. Inom dömningen är vi på rätt väg och gör rätt jobb för att det ska bli en bättre stämning. Vi får bort det dåliga beteendet mer och mer samtidigt som vi jobbar med att inte vara så ensamma där ute. Det ska finnas kontakter att vända sig till om man haft en tuff match. Vi försöker jobba mycket i team vi också.
– Inom hockeyn finns det mycket flickverksamheter om du inte vill börja spela med killar. Men framför allt ska du börja spela. Det ska du aldrig behöva tveka om.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten