Jhonas Enroth i den svenska landslagströjan.
Nyheter

”Jag har testats mycket – både psykiskt och personligen”

ANNONS

Han förde Tre Kronor till VM-guld 2013 och hyllades stort. Men i NHL har Jhonas Enroth jagat förstaspaden utan att lyckas. För hockeysverige.se berättar målvakten om valet att lämna Nordamerika, den väldigt speciella tillvaron i Vitryssland och det tuffa fjolåret i Toronto.
– Jag känner mig lite starkare nu efter det, berättar Enroth.

ÖREBRO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han var tillbaka i Sverige igen. Men bara under några enstaka dagar. Målvakten Jhonas Enroth är som bekant med i Tre Kronors trupp till Karjala Cup. I onsdags vaktade 29-åringen stolparna när Sverige vann med 5-3 mot Tjeckien i Behrn Arena, Örebro.
– Otroligt skönt att vara tillbaka. Man lär sig att uppskatta Sverige när man har varit i KHL några månader. Inget ont om KHL men man känner sig hemma här, konstaterar han glatt.

Som ni kanske förstår av svaret är Enroth inte längre kvar i varken Nordamerika eller NHL. De senare två säsongerna har han endast spelat 22 NHL-matcher. Den här säsongen valde målvakten att fortsätta karriären österut.
– Jag trivdes väldigt bra i Nordamerika. Men jag resonerade väl att jag måste åka någonstans och spela mycket. Pengabiten kändes bättre i KHL och sedan låg såklart OS lite i bakhuvudet. Det var det som låg och vägde i vågskålarna.

Utanför isen verkar han ha trivts kanon i Nordamerika. Men på isen gick inte allt som på räls för Stockholms-sonen. Totalt spelade han nio säsonger på andra sidan Atlanten. År som varit både upp och ned. Enroth har spelat en hel del NHL-matcher, men han har hela tiden jagat uppdraget som förstamålvakt.

Men efter många tappra försök valde Enroth till slut att testa något nytt i karriären. Guldmålvakten från VM 2013 skrev på för Dinamo Minsk i KHL, packade väskorna och drog till Vitryssland.
– Det var ett stort steg. Framför allt där i juli när man åkte ned till Vitryssland och började med träningsläger så tidigt. Det kändes lite speciellt. Det var lite annorlunda att börja så tidigt och att åka ned dit, men nu är man inne i allting. Det känns kul att spela i KHL och det är en bra utmaning. Det känns bra nu.

Men när du stod där i Minsk mitt i sommaren, kände du då till en början att ‘vad har man gett sig in på’?
– Ja, lite grann så var det väl, säger han och ler.
– Men man kom in i det rätt så snabbt ändå. Nu känns det kul att spela i KHL. Det är faktiskt en otroligt rolig liga att spela i.


Jhonas Enroth i sin nya klubb, Dinamo Minsk. Foto: Toni Hekkala / All over press

”HOCKEYMÄSSIGT HAR DET OCKSÅ VARIT ANNORLUNDA”

Jhonas Enroth verkar ha roligt i sitt nya lag. Kanske är det en stor anledning till att han har fått en fin start i sin nya klubb. Han är dessutom klubbens givna förstaval. Svensken har spelat 28 matcher för sitt Dinamo Minsk, snittat 2,08 insläppta mål per match och har en räddningsprocent på 91,9. Laget ligger i skrivande stund på en av de sista slutspelsplatserna.
– Hockeymässigt har det också varit annorlunda. Framför allt i början men sen har jag kommit in i det nu. Det har känts rätt så bra även om vi kanske inte har vunnit så mycket som vi hade velat. Men det har känts bra för mig själv iaf och det är väl skönt eller vad man ska säga. Jag har en positiv känsla av säsongen hittills så det känns skönt i alla fall.

Trots den fina starten på det nya äventyret kan han ändå gräma sig lite. Han var ju så nära en förstaspade i världens allra bästa liga.
– Besvikelse… Ja, litegrann. Klart man känner lite besvikelse. Men jag försöker leva i nuet och försöka jobba sig mot det igen.


Enroth i Toronto Maple Leafs. Foto: Derek Leung / GettyImages

”JAG KÄNNER MIG LITE STARKARE NU”

Kanske är det fjolåret han är lite extra besviken över. Enroth kom överens med Toronto om ett avtal, men blev inte långvarig som tänkbar backup bakom danske Frederik Andersen. Han fick inte heller många chanser att visa upp sig. Det var en minst sagt en omtumlande säsong som satte avtryck hos honom.
– Ja, det är klart att det har gjort. Jag har testats mycket, både psykiskt och personligen. Det känns som jag har växt från det och det känns som jag har klarat av det. Så jag känner mig lite starkare nu efter det.

‘Det som inte dödar härdar’, finns det ett ordspråk som heter. Kanske är styrkan från de tunga perioderna en av nycklarna till framgångarna i KHL. För det är en stor omställning att byta arbetsplats från NHL till KHL, på många plan.
– Det var en liten kulturkrock, det är klart att det var det. Mycket nytt och annorlunda hur de tänker och så där. Men man börjar komma in i det nu.
– Den största grejen är väl mentaliteten hos ryssar i jämförelse med svenskar och amerikaner. De värdesätter lite andra saker. Men det är inget fel med det, man är där och man får respektera på det sättet de lever på. Det har heller inte varit några jättestora grejer skulle jag säga.

Vad skulle du säga att de värdesätter för något?
– Bilar, kläder. Haha. Sedan så tror jag att vi svenskar och nordamerikaner kanske värdesätter familj, trygghet och sådana saker lite mer.


Jhonas Enroth. Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

”JAG FICK TA TAG I DET MED EGNA HÄNDER”

Det är en annorlunda liga och en annorlunda kultur. Vi har även fått se en ovanlig sida från Jhonas Enroth. I en bortamatch mot Vitiaz Podolsk ilsknade den svenska keepern till rejält och riktade ett par slag mot Borna Rendulic, som just hade kört över honom. Slag som resulterade i matchstraff och en match avstängning.
– Jag blev pååkt. En rätt så onödig och ful pååkning. Det var ingen som gjorde någonting så jag fick ta tag i det med mina egna händer och det blev en avstängning. Men det var inga surar miner från ledningen eller någonting. Jag tror vi i vårt lag behövde visa lite känslor .

Att ingen av lagkamraterna kom till undsättning vid på-åkningen uppskattades inte där och då.
– Det är väl lite annorlunda mentalitet. I den situationen i matchen kändes det som det var rätt så uppgivet (underläge 0-4). Det var ingen som gjorde något så jag fick ta tag i det med egna händer.

Men framför allt har Jhonas Enroth tagit pucken med egna händer. Han har lyft sitt spel och kanske kan han även ta en plats i den svenska OS-truppen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga