Sök
Mattias Karlsson.
SHL

”Kolan” har koll på pulsen – och vill se Per Ledin i SHL: ”Skulle dra 500 pers mer till hallen”

Han har passerat 30-strecket och nu har tankarna på hur man kan hålla koll på träningen och därmed nå bättre resultat börjat komma. Därför har Karlskronas back Mattias Karlsson börjat mäta och registrera sin puls under träningar och matcher.
— Jag blir liksom inte snabbare, så det gäller på något sätt att man hittar ett sätt att träna som passar, berättar han för hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är torsdagskväll och Karlskrona har just förlorat mot HV71 i Kinnarps Arena. Stämningen i korridoren där bortalaget håller till är dämpad och spelarna återhämtar sig efter matchen genom att cykla eller jogga ner.

Backen Mattias Karlsson har precis gett en intervju där han gett sin syn på matchen som nyss varit och börjar så sakteliga gå iväg när hockeysverige.se hinner ikapp honom. Det vi vill prata om är den här tweeten som Karlsson lade ut för en vecka sedan:

https://twitter.com/MK850415/status/921368061101395968

— Under försäsongen investerade klubben i pulsklockor och jag började nörda ner mig lite i det där. Jag tycker att det är väldigt intressant, inleder Mattias Karlsson samtalet med hockeysverige.se.

Det är inte första gången Mattias Karlsson använder pulsklockan. På försäsongen 2015, innan han åkte till KHL och Severstal Cherepovets, kom den till nytta.
— Jag tränade mycket på egen hand och då var pulsklockan till väldigt stor hjälp för att se att träningen doserades rätt.
— Därav fick jag förnyat intresse nu när vi fick nya pulsklockor. Sen tänkte jag: ”Varför bara nöja sig att köra den på barmark?” Jag tog med den till isen också och till en början var det bara för att se vad skillnaden var, en isträning kontra ett löppass till exempel. Eller en match kontra en isträning.

ADRENALINET KICKAR IN

Han berättar att han sett stora skillnader på pulsnivån när det handlar om träning jämfört med match.
— Nästan alla byten jag gör så ligger jag över 90 procent av min maxpuls. På träning, oavsett vilken övning, så är det svårt att komma över 90.
— Jag tror någonstans att mycket ligger i att adrenalinet kickar in på matcherna. Det gör att pulsen rusar iväg.

Det märks att Mattias Karlsson är påläst i ämnet. Han slänger sig med termer och procentsatser som för en helt oinvigd är omöjliga att hänga med i. Han inleder ett resonemang om laktatmätning, alltså hur mycket mjölksyra man drar på sig och klubben har genomfört mätningar på alla spelare där det under tiden på testcykeln togs blodprov.

Mattias Karlssons test visade att han aldrig, eller mycket sällan, drar på sig mer än 50 procent mjölksyra. Lätt för att återhämta sig mellan bytena med andra ord.
— Jag ligger på runt minuter ungefär från det att jag kliver in i båset till att min puls är nere på 70 procent igen. Det är ganska positivt. Om jag till exempel har spelat vartannat byte, rimligtvis då har ju pulsen hunnit gå ner så man inte kliver på isen igen med 85 procent och håller på och spy, säger han och skrattar.
Du verkar väldigt intresserad av hur kroppen funkar?
— Jag tycker det är kul och sen så börjar jag bli äldre. Jag måste träna på ett bra sätt och det kommer så många unga, bra spelare nu som är så skickliga, snabba och allting. Jag blir liksom inte snabbare, så det gäller på något sätt att man hittar ett sätt att träna som passar. Alla de här grejerna är intressanta och jag vill väldigt gärna lära mig.

FÅTT STOR HJÄLP AV MIRO OCH NANNE

Karlskronas fystränare heter Miro Zalar, före detta stavhoppare. Han tar hjälp av Nanne Olsson, som bland annat jobbar för handbollslandslaget.
— De är väldigt duktiga på det här och vet extremt mycket. Jag har fått all info från dem vad som är bra, vad som är dåligt och så vidare, berättar Mattias Karlsson.
— Jag pratade med dem och frågade om det var okej att jag delade det här på sociala medier för vi kanske skulle kunna få någon annan syn på det med. Folk som har en åsikt, det är kul att lyssna eftersom det finns så mycket data nu och det kommer finnas fyra gånger så mycket när säsongen är slut.

Mattias Karlsson visar upp sin smartphone där han är i full färd med att ladda in pulsklockans resultat från senaste matchen i en app. Han fortsätter sitt resonemang om pulsmätningen.
— Det är mer vetenskapssyfte och försöka lära mig själv. Har jag en hel säsong dokumenterad så kanske man kan gå tillbaka och titta nästa säsong till exempel… ”Varför är det så här just nu?” Då kan man gå tillbaka och titta på året innan. Det kanske finns samband till att pulsen sticker och varför den inte gör det?
— Generellt tycker jag, jag har i alla fall inte sett det någonstans att man har dokumentation på match och träning gällande det här. Det är därför jag sparar allting, berättar Karlsson.

VILL SE LEDIN I SHL

Per Ledin är en annan spelare som tar stort ansvar för sin träning. Ledin och Karlsson är vänner och har tidigare varit lagkamrater i HV71. Kompisen fyller 40 nästa år och är just nu klubblös.
— Han är extrem och det är därför han fortfarande kan spela, för att han tränar bra. Nu har han ju tyvärr inget lag, men jag skulle älska att se honom i SHL igen.
Karlskrona?
— Ja, varför inte? Han ensam skulle dra 500 pers mer till hallen, bara genom att ha honom i laguppställningen. Men jag gillar bara själva auran kring Per Ledin för det finns så mycket mer än bara hockeyspelaren.

Per Ledin. Foto: Bildbyrån

Att Mattias Karlsson skulle hålla på lika länge som Ledin har han svårt att tro.
— Jag är 1.90 lång och väger 105 kilo. Det är nog tveksamt att jag kan hålla till jag är 40.
32-åringen berättar att han ser det som troligt att han måste lägga om sin träning ju äldre han blir. Dessutom gå ner i vikt.
— Det är tungt att bära på, det är tungt att springa på sommaren. Men jag tycker att så länge det funkar och så länge jag hänger med så ser jag själv inget problem med att vara stor. Sen får det inte gå till överdrift såklart, men jag är i bättre form nu än vad jag varit tidigare i min karriär.

KONTRAKTET GÅR UT I VÅR

Mattias Karlsson gör sin andra säsong i Karlskrona, dit han kom efter KHL-säsongen 2015/2016. Kontraktet går ut i vår och han säger själv att han inte vet någonting om nästa säsong.
— Jag har verkligen ingen aning, skrattar han..
— Jag… Vi ska jag säga, vi är ändå fem stycken i familjen. Vi får ta oss en funderare, så det är jättesvårt att säga. Först och främst ska ju någon vilja ha en, så vi får se. Jag har inte jättebråttom.
På tal om bråttom, siktar du på att hinna med bussen idag?
— Ja, det hade varit bra. Så vi måste nog sluta snart, säger Mattias Karlsson med ett jättegarv.

Det var den 26 september, efter lagens föregående möte i Jönköping, som Karlskronas Mattias Karlsson och Joseph Jonsson glömdes kvar efter att spelarbussen haft bråttom från arenan.

För den som är intresserad kan man gå in på polar.com och följa Mattias Karlsson. Alla som skapar ett konto där kan ta del av hans information.
— All min data ligger där. Alla mina träningspass och alla mina matcher, berättar backen.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten