Tyson (till vänster) och Tyler Spink.
SHL

Bröderna tar rygg på sina mentorer: ”De har varit i lite liknande situation som oss”

ANNONS

Det var nog få som hade hört talas om dem innan de i somras blev klara för provspel i Örebro. Sedan dess har Tylor och Tyson Spink gått från klarhet till klarhet i SHL och tvillingarna berättar för hockeysverige.se att de tackar två andra bröder som varit i samma situation för framgången.
— De har hjälpt oss att komma hit, säger Tyson Spink om Chris och Cam Abbott.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tvillingbröderna Tylor och Tyson Spink gjorde ifjol sina första säsonger som professionella hockeyspelare i ECHL för Toledo Walleye efter fyra säsonger på Colgate University som ligger i delstaten New York.
Kanadensarna gjorde stort avtryck under sin debutsäsong i ECHL och båda två kom med i ligans rookielag. Tyson utsågs till ”Rookie of the year”.

Utöver det placerade de sig också högt upp i poängligan med 75 (Tyson), respektive 76 poäng.
— Förra säsongen i Nordamerika var vårat första år som proffs och vi hade egentligen ingen brådska att komma till en toppliga här i Europa. Men när vi fick möjligheten att komma över och spela i SHL, en av de bästa ligorna i världen, kunde vi inte tacka nej, berättar Tyson när hockeysverige.se får en pratstund med bröderna efter segern på torsdagskvällen mot HV71 i Kinnarps Arena.

VISSTE INTE VAD DE SKULLE VÄNTA SIG

I matchen mot HV71 gjorde Tyson ett mål och Tylor spelade fram till det. Bröderna har gjort ett starkt avtryck under sin inledning i SHL och då ska man ha i åtanke att de inledde tiden i Örebro som provspelare. Ett provspel som sedan omvandlades till varsitt tvåårskontrakt för bröderna från kanadensiska Williamstown i provinsen Ontario.
— Vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss när vi kom till Örebro eftersom vi är från Nordamerika. Men att åka över och få möjligheten här var verkligen något vi ville. Det känns bra att vi nått framgång redan redan från början, berättar Tyson innan Tylor fortsätter:
— Vi är tacksamma för att Örebro gett oss möjligheten och vi visste inte så mycket om Örebro, staden eller supportrarna innan. Men de har inte gjort oss besvikna. Vi har varit här i tre månader nu och det har varit bra hittills.

DEMENTERAR RYKTET

Ligan ECHL är rankad som tredje professionell hockeyliga i Nordamerika efter NHL och AHL. Ligan innehåller 27 lag och nivån mellan olika lag och spelare skiftar kraftigt. Därför är det ibland svårt att avgöra kvalitéen på spelare som satt avtryck i ligan.
— Isytan är större här. Dessutom är spelarna snabbare och skickligare, berättar Tyler om de största skillnaderna han upplevt mellan ligorna så här långt.
Jag har uppgifter om att Tyringe i den svenska tredjeligan var efter er i somras?
— De var vad? säger Tyler blixtsnabbt med uppriktig förvåning i rösten.
— Jag är inte så säker på det, säger Tyson och skrattar.
— Min agent får sköta allt sådant där, fyller Tyler i.

Örebro vågade chansa på bröderna och att de tagit sig så här långt hittills i sina karriärer tackar de en annan tvillingduo för, Chris och Cam Abbott. Innan hockeysverige.se pratar med bröderna Spink har de just samtalat med Chris Abbott i Kinnarps Arenas katakomber. Ett vad det verkar kärvänligt samtal.
— De kontaktade oss över telefon för ett par år sedan och presenterade sig själva. De har varit i lite liknande situation som oss, de startade i ECHL, sedan Norge och jobbade sig hela vägen upp hit, säger Tyson och fortsätter.
— De har haft stor framgång här under de senaste tio åren.

Chris och Cam Abbott i Luleåtröjan 2014. Foto: Bildbyrån

Våren 2008 tog sig Rögle något överraskande hela vägen till SHL efter att ha slagit Mora med 3-2 i en gastkramande sista omgång av den säsongens kvalserie. Avancemanget var oväntat och Rögle hade redan börjat bygga en trupp för spel i Hockeyallsvenskan säsongen efter.

Två spelare som de gjort klart med var de kanadensiska tvillingarna Chris och Cam Abbott som hade öst in poäng för Frisk Asker i norska högstaligan samma säsong som Rögle tog klivet upp. Nu skulle 25-åringarna helt plötsligt spela i SHL istället för Hockeyallsvenskan, men det visade sig inte bli några problem. Snabbt vann de fansen hjärtan i Ängelholm med sin frejdiga och hårt jobbande spelstil som resulterade i vinster och poäng.

BRÖDERNA ABBOTT ÄR MENTORER

Likheten mellan bröderna Abbott och bröderna Spinks bakgrund är slående.
— Vi har lärt känna dem nu och hållit kontakten. De har guidat oss i rätt riktning för att åka över hit, berättar Tyson.
Har de fungerat som mentorer för er två?
— Ja. Vi kände dem inte för ett par säsonger sedan. Men sedan dess har de verkligen hjälpt oss och gett sin åsikt om ligan och hur det är i Europa. Vad man kan förvänta sig och vilka nackdelar det kan finnas. Vi måste ge dessa två stor kredd. De har hjälpt oss att komma hit, fortsätter Tyson.
Är NHL målet för er?
— Självklart. För alla spelare är målet NHL. Men vi tar det dag för dag och försöker växa varje dag. Vart det än leder oss så kommer vi vara lyckliga, säger Tyson.

Det går inte ta miste på att bröderna trivs i sin nya omgivning i Örebro.
— Jag gillar det här laget, ända från tränarstaben till alla spelare. Vi visste ingenting när vi kom hit. Vi kunde inte språket och visste inte vad vi skulle förvänta oss. Men grabbarna har varit välkomnande och det har varit en otrolig erfarenhet, säger Tyson och får medhåll av brorsan Tylor.
— Det är ett hårt jobbande lag och alla är ödmjuka, ingen har sin egen agenda. Jag tror man kan se det ute på isen och ikväll blev vi belönade, säger han och syftar på torsdagskvällens seger.
Att Örebro är ett hårt jobbande lag, passar det er?
— Ja, vi är inte speciellt stora killar och måste försöka jobba ner motståndarna. Vi försöker använda våra skickligheter och vårt hårda jobb till att bli framgångsrika. Tränarstaben vill att alla ska jobba så hårt vi kan och jag tror att det är svårt att slå oss när vi har den arbetsmoralen som vi har, säger Tyson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL