SCOUTAR PÅ PLATS. Tomas Montén är i Kanada och tittar närmare på bland andra Timothy Liljegren, Jacob Moverare och Rickard Hugg.
Toronto

Här är spelarna Tomas Montén scoutar inför JVM

ANNONS

I går lyfte Juniorkronornas förbundskapten från Kastrup. Flyget tog honom till Toronto, där han under resten av veckan ska scouta JVM-aktuella svenska spelare i Kanada.
– Alla jag tittar på är aktuella, säger han till hockeysverige.se.

Tomas Montén lämnade Sverige med en positiv känsla. Under tisdagen fick han se sin troliga förstakeeper i JVM, Luleås Filip Gustavsson, göra en fin insats i 2–1-segern mot Malmö. Anledningen till att Montén befann sig i Malmö Arena hade inte bara med Gustavsson att göra. Under gårdagen åkte han vidare till Köpenhamn för att sedan flyga till Toronto. Resten av veckan ska Juniorkronornas förbundskapten tillbringa i Kanada för att scouta JVM-aktuella spelare.
– Det blir sju matcher på fem dagar. Gillar man hockey är det ju rena drömmen, skrattar Montén som reser hem på söndag kväll.

Redan i natt såg han sin första match på plats, Toronto Maple Leafs möte med Detroit Red Wings i Air Canada Centre. Då fanns det inga spelare att scouta på isen för Montén. Däremot viktiga personer att träffa på läktarplats.
– Jag ska träffa Torontos assisterande general manager Kyle Dubas för att prata om Timothy Liljegren, förklarar Montén.

Liljegren, som draftades av Leafs som 17:e spelare i somras, har inlett säsongen med Toronto Marlies i AHL och svarat för tre poäng (1+2) på fyra matcher.
– Jag pratade med Toronto i förra veckan och de är nöjda. De här två sista matcherna han har spelat har sett riktigt bra ut, så det blir bra för mig att se honom i den här miljön, säger Montén som gillade vad han såg av skåningen under sommarens landslagssamling.
– Jag skulle säga att han var den spelare som överraskade mest i Plymouth när vi spelade turneringen där i somras. Timothy hade en säsong som inte var optimal i fjol med sjukdom och hattande mellan klubbar så man visste inte på förhand var han stod, men han var ett utropstecken.

”NHL ÄR NHL – DE STÅR ÖVER ALLT ANNAT”

Toronto Maple Leafs, som lånade ut William Nylander till Juniorkronorna för två år sedan, har alltid varit positivt inställda till att låna ut spelare till JVM. Samma sak gäller nu, men även om Liljegren spelar AHL-hockey vågar Montén inte ropa hej.
– Skulle de gå dåligt och Timothy står på gränsen till NHL, då kan man inte ta något för givet.
– När vi skulle ha loss Alexander Nylander från Rochester i fjol dröjde det till 18 december innan Buffalo gav honom grönt ljus, så man får ha tålamod. Det gäller att ha en bra relation, enas om en strategi för spelarna. De vill ju försäkra sig om att de får det så bra som möjligt.
– I vår värld är JVM det största man kan spela internationellt. Men man måste komma ihåg att NHL är NHL, och de står över allt annat och kommer alltid att ta besluten som är bäst för sitt NHL-lag.


Jacob Moverare. Foto: Getty Images

Liljegren är långt ifrån den enda spelaren som Tomas Montén kommer att kika på i Kanada. Han ska även hinna se flera matcher i juniorligan OHL. Detta för att få koll på backarna Adam Thilander och Jacob Moverare i North Bay Battalion respektive Mississauga Steelheads. Dessutom vill han bekanta sig ytterligare med tidigare Leksandscentern Rickard Hugg, Kitchener Rangers, och forwarden Hugo Leufvenius, Sarnia Sting.
– Adam var med oss i Finland i augusti. Han är mer av en spelande back, en rightare som alltid varit mer av en offensiv back, men som utvecklat sitt tvåvägsspel i Kanada, säger han om den tidigare Skellefteåbacken Thilander.

EX-LEKSINGEN HAR EN SVENSK TRÄNARE

Moverare var aktuell för JVM redan i fjol, men petades sista spelare.
– Han är en defensiv pjäs som har sina styrkor i försvarsspelet, även om han får spela PP i Mississauga. Han tillhör Los Angeles Kings och det var länge osäkert om de skulle placera honom i AHL eller skicka honom till OHL igen, men nu blev det Mississauga.

Rickard Hugg och Hugo Leufvenius är 99:or och kan spela JVM nästa säsong också. Hugg, som överraskande ratades i NHL-draften i somras, lämnade Leksand för spel i Kitchener Rangers den här säsongen. Leufvenius, med rötterna i Djurgården, lämnade Linköping för OHL inför säsongen.
– Hugg är en tvåvägsforward som får spela center i Kitchener. Han är en karaktärsgubbe som kan bidra både offensivt och defensivt, ett ledarämne som var kapten på U18-VM. Han har en assisterande coach som är svensk, Andreas ”Pastorn” Karlsson, i Kitchener så det blir en bra kontakt för mig att ha.
– Leufvenius, som har gjort en hel del poäng så här långt, är kanske mer ett namn för framtiden, även om alla spelare jag tittar på är aktuella.

I USA finns även några namn som Tomas Montén håller koll på. Han hinner varken se collegespelarna Linus Weissbach, University of Wisconsin, eller Emil Westerlund, University of Maine, på den här resan, men håller öppet för en ny scoutresa nästa månad om det skulle behövas.
– Jag försökte få med Weissbach till turneringen i Finland, dit vi hade med Emil Westerlund. Men Linus var redan på plats därborta och kunde inte. Jag har koll på honom via kontakter som hjälper mig, scoutar och skickar video. Han gjorde två mål första matchen och har haft två assist till efter det, så det är någon vi håller koll på.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch