Uffe Bodin
BODIN: Moras nyförvärv – en udda fågel i ett stjärnspäckat sällskap
ANNONS

Det finns sällan någon logik i hur spelare utvecklas. Det är Mora IK:s nyförvärv Brandon Gormley ett bevis för. För fem år sedan framstod det som givet att han skulle bli NHL-stjärna. Nu är han klar för SHL-spel – efter blott 58 matcher i NHL.

Dominant i båda ändarna av isen.
Det är mitt bestående minne av Brandon Gormley.
Kanada hade kanske inget av sina bättre JVM-lag i Calgary och Edmonton 2012. Men här fanns i alla fall profiler som Mark Stone, Dougie Hamilton, Jonathan Huberdeau och Mark Scheifele, en kvartettet som har olika grader av stjärnstatus i NHL i dag.

Under just den där turneringen, där Juniorkronorna dödade sin guldförbannelse under Roger Rönnbergs ledning, var det ändå Gormley som var den mest framträdande stjärnan för lönnlöven. Han spelade tunga minuter i alla spelformer och såg så där mogen ut i spelet som ”män bland gossar” har en förmåga att gör på JVM.

Gormley, som hade valts som 13:e spelare av Arizona i draften 2010, utsågs också helt rättvist till JVM:s bästa back för sin insats i den turneringen. En utmärkelse som under de senaste tio åren gått till NHL-stjärnor som bland annat Drew Doughty, Erik Karlsson, Alex Pietrangelo, Ryan Ellis, Jacob Trouba, Rasmus Ristolainen och Zach Werenski. Man kan lugnt säga att Brandon Gormley sticker ut i det där sällskapet. Vid 25 års ålder är NHL-karriären troligtvis över efter endast 58 matcher med Arizona och Colorado. Med tanke på hur lovande han såg ut för fem-sex år sedan är det minst sagt överraskande.

TRYOUT I AHL – MEN INGET KONTRAKT

Jag är inte rätt person att ge någon djuplodande analys kring hur det kunde bli så här. Skador har i alla fall varit en ovälkommen kompanjon genom Gormleys hockeyliv. Hans skridskoåkning pekades ut som en svaghet i ett tidigt skede och några allvarliga knäskador har säkert inte förbättrat hans rörlighet i en sport som blir snabbare och snabbare för varje säsong som passerar.

Brandon Gormley fick en ärlig chans att spela in sig i ett rätt mediokert Colorado Avalanche under säsongen 2015/16. När han inte lyckades etablera sig där försvann talanglystern från hans namn. Han kämpade på i AHL i fjol, fick chansen att representera Kanada i Spengler Cup, innan han tvingades ta en tryout med Toronto Marlies i AHL för att få ett kontrakt den här säsongen. När det rann ut i sanden var Europa i princip den ena utvägen.

Det blir väldigt spännande att se om Brandon Gormley kan anpassa sig till spelet i SHL och bli en spelare som ger Mora lite välbehövlig stabilitet i de bakre regionerna. Försvarsinsatsen i lördagens bortamatch mot Djurgården var genant, även med en SHL-nykomlings mått mätt. Nyförvärvet har tveklöst grundtalangen för att bli en spelare utöver det vanliga i SHL. Frågan är om drivet också gör det.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch