Rasmus Dahlin – den nye frälsaren i Vancouver?
Vancouver

VANCOUVER: En väntan på nästa svenska frälsare

ANNONS

Vi står förmodligen inför den sista säsongen med bröderna Sedin i NHL. Men Vancouverfansen har redan siktet inställt på nästa svenska frälsare. Canucks kan bli favoriter till att landa en viss tonåring med Scandinavium som hemmaborg.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Michael del Zotto, b, Philadelphia, Anders Nilsson, mv, Buffalo, Sam Gagner, fw, Columbus, Patrick Wiercoch, b, Colorado, Alex Burmistrov, fw, Arizona, Ryan White, fw, Minnesota, Thomas Vanek, fw, Florida
Förluster: Luca Sbisa, b, Vegas, Ryan Miller, mv, Anaheim, Nikita Tryamkin, b, Avtomobilist

S9

S1HENRIK SEDIN

50, 73, 55, 50 är Henrik Sedins poängskörd de fyra säsongerna sedan den förkortade lockoutsäsongen. Utöver en säsong där han återigen tillhörde den absoluta världstoppen är det alltså enkelt att se hans tapp i produktionen. Nu är veteranen inne på det som förmodligen är karriärens sista säsong. Orkar han höja sig ett snäpp?

S2DANIEL SEDIN
Precis som för brorsan är det här förmodligen den sista säsongen på en av de mäktigaste karriärerna svensk ishockey har skådat. Trots att han förra säsongen hade det enormt tufft och bara sköt 15 mål är Daniel Sedin fortfarande en nyckelspelare för den här klubben. Det säger en del om Vancouvers slagstyrka. Bör fortfarande ha en del att tillföra i powerplay, inte minst.

S3THOMAS VANEK

Att Thomas Vanek stannar i Vancouver hela säsongen känns tämligen osannolikt. Det mest troliga är att österrikaren kommer trejdas mot något lågt draftval vid deadline. Vi får anta att det var därför man plockade in honom från första början. För inte kan man på allvar tro att en värvning av Thomas Vanek ska göra Vancouver till ett slutspelslag? Visade dock i Detroit förra säsongen att han fortfarande är en bra NHL-spelare. Han kan fortfarande göra mål och poäng.

S4MARKUS GRANLUND
Markus Granlund var en av de som ändå överraskade positivt i Vancouver förra säsongen. Trots att han missade ett gäng matcher slutade han sexa i den interna poängligan efter att ha snittat strax under en halv poäng permatch. Det bör alltså finnas möjlighet för 24-åringen att ta ytterligare ett steg i den offensiva produktionen den här säsongen. Kan han nå upp i trakterna kring 45 poäng, eller något sådant? Då får Vancouver vara nöjda. Granlund är dock en av få spelare i Canucks lagbygge som kan ses som någorlunda spännande.
S6
Lagets poängkung: 
BO HORVAT
Förra säsongen tog en era slut. Efter 17 säsonger i rad där en spelare från lilla Järved vunnit Vancouvers interna poängliga tog Bo Horvat över kungakronan. Det lär inte bli annorlunda den här säsongen. Det forna jättelöftet har vuxit in i NHL-kostymen och kommer bli den som får leda Vancouvers offensiv de kommande åren. Han har en del att försöka leva upp till, om vi säger så.

S5BROCK BOESER
Det här kanske är den spelaren som ska hjälpa Bo Horvat med poängproduktionen de kommande åren. Brock Boeser fick visa upp sig vid nio tillfällen under förra säsongen och stod på dessa för fem poäng. 20-åring som kan komma att få en nyckelroll i Vancouver redan den här säsongen. Kanske inte är en kandidat till Calder Trophy-titeln, men ingen ska bli förvånad om Brock Boeser ändå är en av de rookies som verkligen utmärker sig i NHL den här säsongen. Är framför allt en vass målskytt.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Det är inte utan att man blir lite känslosam när Vancouver ska analyseras. De flesta tycks vara överens om att det här blir bröderna Sedins sista säsong på hockeyrinken och när de tar farväl avslutas två karriärer som nästan saknar motstycke i den svenska idrottshistorien. Försök ta in det sjuka i att två tvillingar vinner NHL:s poängliga säsongerna efter varandra. Det är så obegripligt att det nästan inte sjunkit in ännu. Tyvärr blir deras avslutning inte så lyckosam som vi hade kunnat hoppas på. En ledning som vägrat inse klubbens plats i NHL:s hierarki har lyckats se till att Vancouver har ett av ligans sämsta lag och ses nu som många som ”favorit” att sluta sist i hela ligan. Det finns för många veteraner som inte längre håller, vi kan räkna in en kvartett svenskar, en österrikare och ett par till där, så förmodligen är en bottenplacering faktiskt det bästa som kan hända för klubben. Det Vancouver behöver är att byta ut sina många veteraner mot ungt och nytt blod som kan ge den här organisationen lite framtidstro. En sådan kille finns det just nu i Göteborg. Jag tror det Vancouverfansen ser det som troligare att man lyckas landa Rasmus Dahlin, än att man kniper en plats i vårens slutspel. Efter Markus Näslund och tvillingarna Sedin kan alltså hoppet för Vancouver återigen landa hos en svensk frälsare. Hajpen kring Dahlin är redan stor i Kanada – och skulle han dessutom hamna i ett kanadensiskt lag lär nyhetsbevakningen kring svensken bli enorm. Det är långt kvar tills det faktiskt händer – men i nuläget får Vancouver stå som favorit till att komma sist i NHL och därmed ha störst chans att få drafta först. Det kan vara läge att redan nu reservera #26 till den blyge 17-åringen från Lidköping till kommande säsong.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
25) Jacob Markström
31) Anders Nilsson

BACKAR:
4) Michael Del Zotto
8) Christopher Tanev
2
3) Alexander Edler
27) Ben Hutton
44) Erik Gudbranson
51) Troy Stecher
55) Alex Biega
90) Patrick Wiercioch

FORWARDS:
6) Brock Boeser
7) Jayson Megna
20) Brandon Sutter
21) Loui Eriksson
22) Daniel Sedin
26) Thomas Vanek
33) Henrik Sedin ”C”
36)  Ryan White
42) Alexander Burmistrov
45) Michael Chaput
47) Sven Bärtschi
50) Brendan Gaunce
53) Bo Horvat
60) Markus Granlund

COACH: 
Travis Green (coach sedan 2017)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch