Adam Reideborn och Mikael Tellqvist.
SHL

Från utskälld till hyllad – tackar ikonen efter den tuffa vägen tillbaka: ”Stöttade hela tiden”

ANNONS

Långt in på förra säsongen var han fansens hack-kyckling. Sen vände allt. Adam Reideborn blev Djurgårdens förstemålvakt och har fortsatt på samma väg den här säsongen. Nu berättar han om den tuffa tiden förra säsongen – och vägen till att bli en toppmålvakt i SHL.
– Det kom sakta men säkert hela tiden. Till slut satt allting, säger han till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Få spelare i SHL upplevde en lika märklig säsong som Adam Reideborn. Han hade, precis som hela Djurgården, en hemsk start på säsongen och blev ofta kritiserad. Inte minst av de egna fansen på sociala medier. Men så hände något. Mot slutet av säsongen blev han plötsligt glödhet och blev solklar förstemålvakt, på Mikael Tellqvists bekostnad. Nu skriver vi hösten 2017 och Adam Reideborn har fortsatt där han avslutade förra säsongen. På topp.
– Känslan är ungefär samma som under slutet av förra säsongen förra året. Jag tycker jag fortsatt på samma sätt de här två matcherna (nu tre matcher) i alla fall. Sen gäller det att fortsätta vara ödmjuk och fortsätta jobba på det  som gjorde mig bra förra året och ta med mig  det nu.
– Jag ycker att jag och Janne (Öhman, målvaktstränare) har jobbat jättebra och vi hittade  en väg ur det tuffa som hände förra året och har lyckats bygga vidare på det i år. Det är en jätteskön känsla att känna, säger målvakten precis efter att han storspelat i torsdagens bortamatch mot Brynäs.

Han hyllades stort på presskonferensen av tränaren Robert Ohlsson. Ohlsson menade att det var Reideborn som i början höll kvar Djurgården i matchen.

Vid ett möte med Brynäs förra säsongen.

– Det är det som gäller. När laget inte riktigt är där och inte riktigt är med på tårna så gäller det att vi målvakter tar puckarna som man kanske inte borde ta egentligen. Det gäller att hjälpa laget när det behövs, konstaterar Reideborn.

Den nu 25-årige målvakten medger att förra säsongen var tuff, men säger också att det inte finns någon genväg ur en period av det slaget. Det är bara att gnugga på som gäller.
– Som målvakt är du extra utsatt, det går det inte att komma runt. Det gäller som sagt att vara där när laget behöver en. Det var jag inte i början av säsongen men jag var det i slutet.
– Det jag tar med mig är att det handlar om att jobba hårt. Janne var på mig mycket på mig då att jag skulle kriga mig igenom det, jobba hårt och träna hårdare än de andra och försöka komma tillbaka. När jag väl gjorde det så kände jag mig mycket starkare. Jag orkade mer och spelet började sätta sig mer och mer. Då får man självförtroende av att man känner sig stark och det gå bra, och allt bara flyter på. Allt bara sitter där. Det kan jag ta med mig nu också. Man ska inte ta något för givet.

Finns det någon speciell vändpunkt som du tänker tillbaka på?
– Nej, det kan jag inte säga. Det kom sakta men säkert och till slut satt allting.

Adam Reideborn och Mikael Tellqvist. Foto: Bildbyrån

Utöver Jan Öhman vill Adam Reideborn lyfta fram ett annat namn som hjälpte honom igenom den pressade tiden. Hans målvaktskumpan, Djurgårdsikonen Mikael Tellqvist.
– Det hjälpte jättemycket att ha honom med sig. Det var nog han som var det största mentala stödet. Janne var på med tekniken och träningen och Tellan var där och stöttade mig hela tiden. Han var alltid någon jag kunde snacka med.
– Han är den personen i ett lag som alltid vill få alla att må bra och som vill att alla ska utvecklas. Han var ett jättestort stöd förra året och jag pratar med honom ganska mycket nu också. Det är en bra kille som jag verkligen vill ha kontakt med även i fortsättningen, trots att han inte spelar med oss längre. Han är en väldigt bra människa som betytt väldigt mycket för mig.

Joacim Eriksson.

När han försvann kändes det som att det öppnades upp en plats som förstemålvakt, men Djurgården valde att satsa på Joacim Eriksson. Hur kändes det?
– Jag kan inte kräva att jag ska gå in och bli förstekeeper. Jag måste jobba mer och få förtroende från hela laget och hela ledningen först. Jag måste bevisa det en längre tid än tio matcher som det var förra året.
– Men fortsätter jag som jag gjort i början nu så kommer jag få chansen att stå fler matcher. Det är det enda jag fokuserar på nu, inte vem jag jobbar mot. Det handlar om att bli bättre och få förtroende.

 Men det måste kännas att det finns en konkurrenssituation i alla fall?
– Ja, det vet man om. Men det är inte direkt så att vi bråkar inte om vem som ska stå, inte än i alla fall. Jocke är en jättebra kille och jag tror inte vi kommer bli osams utan snarare att vi kommer försöka utveckla varandra och fokusera på att båda gör vad vi ska för att bli bättre.

Det var förstås inte bara Adam Reideborn som höjde sig förra säsongen, utan hela Djurgården. Man tog sig ur en krissituation och grejade till sist en slutspelsplats. Det blev dock respass direkt. Nu menar målvakten att det finns en helt annan attityd i laget jämfört med vid samma tidpunkt förra säsongen.
– Ja, det är en stor skillnad. Vi har mer koll på hur vi ska spela och vad som krävs nu jämfört med förra året. Vi hade en tuff start då och det stämde inte , men vi hittade ett grundspel i slutet av förra säsongen.
– Vi känns mer stabila nu. Vi släpper inte till lika mycket bakåt och då är det lätt att spela för mig och Jocke i kassen. Vi har i alla fall chansen att vinna i alla matcher vi spelar nu.

Om ni blickar tillbaka på det som hände förra säsongen, hur mycket betyder det nu?
– Jättemycket. Vi pratade ganska mycket om det i somras innan den här säsongen började. Vi vill inte hamna i den sitsen igen. Det gäller att kriga i varje match så att man inte får någon förlustsvit som bara rinner på som det blev förra säsongen. Gäller att döda dom så fort som möjligt.
– Varje match är oerhört viktig och det känns som att vi har lite mer vinnarmentalitet i gruppen i år än vi hade förra året. Den här ligan är så jämn och alla matcher kan man förlora om man inte är på topp. Vi måste vara vakna varje match, avslutar Adam Reideborn.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch