Andy Miele.
SHL

Lockades till SHL – efter landsmannens kupp: ”Gjorde bra reklam för klubben”

ANNONS

Han hade ryktats till SHL i flera år, men drömmen om att få en riktig chans i NHL höll Andy Miele kvar i Nordamerika. Den här säsongen har han slutligen tagit steget till SHL och Malmö – mycket tack vare en lagkamrat och drömmen om OS.
– Han hörde av sig och gjorde bra reklam för klubben, säger Miele till hockeysverige.se om Rhett Rakhshanis lockrop.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det blir en liten reunion mitt framför hockeysverige.ses ögon. Medan vi väntar på att Malmös nya stjärncenter Andy Miele ska bli klar i omklädningsrummet efter övertidsförlusten mot Djurgården dyker motståndarnas back Jesper Pettersson upp.

Miele och Pettersson var lagkamrater i Philadelphia Flyers organisation under delar av förra säsongen och spelade en del matcher tillsammans med Lehigh Valley Phantoms i AHL. Svenskarna som Miele har spelat med genom åren är en stor anledning till att han numera gör sin första sejour utanför Nordamerika vid 29 års ålder.
– Jag hörde av mig till flera av svenskarna jag har spelat med innan jag tog beslutet att flytta hit, berättar Andy Miele för hockeysverige.se efter att ha kramat om Pettersson och tackat honom för en god match.
– Jag spelade bland annat med Robert Hägg i fjol och han hade också en del i att jag hamnade här. Så fort jag fick ett nytt anbud från Sverige sprang jag över till honom i omklädningsrummet och förhörde mig om klubben som hade hört av sig.

”EN SUPERPROFESSIONELL LIGA”

Den största anledningen till att han bär Malmös tröja är emellertid inte svensk, utan amerikansk. Andy Miele kände Rhett Rakhshani redan innan han beslutade sig för att ta steget och lämna USA. Vännens ord vägde tungt.
– Vi tillhör samma ålderskull och spelade en hel del mot varandra när vi växte upp  Han hörde av sig och gjorde bra reklam för klubben. Han övertygade mig, säger Miele med ett skratt om kedjekamraten som går skadad just för tillfället.
– Att jag och Rhett har funkat så bra ihop beror nog på att vi har tillbringat så mycket tid tillsammans och pratat mycket. Vi har byggt kemi utanför isen och det är viktigt på isen också.

Det är bättre pengar i Ryssland och mindre resande i Schweiz, men du valde ändå Sverige. Varför? 
– Det var inte bara hockeyn som var det viktiga i det här beslutet, utan även livsstilen utanför isen. Man hör en del saker om KHL, vissa saker som är sanna och andra som inte är det, men här i Sverige visste jag exakt vad jag skulle få och det är viktigt. Det är en superprofessionell liga.


Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

BARA SPELAT 15 NHL-MATCHER: ”DEFINITIVT VARIT FRUSTRERAD”

 

Andy Miele, som har tre poäng (1+2) på sina två första SHL-matcher, blev aldrig draftad till NHL. Med sina 171 centimeter ansågs han helt enkelt vara för liten. I stället tog han collegevägen till ett proffskontrakt med Arizona Coyotes. Detta efter att ha vunnit NCAA:s poängliga och Hobey Baker Award som hela den amerikanska collegehockeyns bästa spelare 2011.

Men trots att Miele presterat riktigt bra siffror i AHL – 368 poäng på 420 matcher – har det totalt bara blivit 15 NHL-matcher med begränsat med speltid.
– Jag har fortfarande drömmen att spela i NHL, men efter sex år i AHL och knappt en chans att spela i NHL kände jag att det var dags för en förändring. Nu känns det skönt att bara ha hockeyn att oroa sig över och inte gå och fundera på om man ska bli uppkallad eller inte hela tiden, konstaterar han och erkänner att han inte varit helt tillfreds med livet i farmarligan.
– Det har definitivt varit frustrerande. När man spelar därborta inser man snabbt att det är mycket politik involverat. Klubbarna har sina draftval och, helt berättigat, vill de ge dem chansen att lyckas och chansen att få erfarenhet eftersom de har investerat så mycket i dem. Jag försökte bara vara positiv och gå ut och göra det jag är bra på. Olyckligt nog räckte inte det och det är till stor del därför jag är här nu.

OS-DRÖMMEN LEVER: ”ÖPPNAT DÖRREN FÖR MIG”

Andy Mieles namn har nämnts i SHL-rykten under flera år. Han medger att det funnits anbud, men att han inte haft rätt känslan kring dem förrän nu.
– Det fanns ögonblick tidigare i karriären då jag funderade på det en hel del, men då hade jag inte känslan att jag var redo att komma över. I år hade jag den känslan och det var väldigt viktigt, för jag ville inte riskera att ångra mig. Det här var rätt för mig och min fru och vi är glada att vi tog det här beslutet.

En annan viktig del i beslutet har med OS att göra. I och med att NHL stoppar sina spelare från att delta gynnas en spelare som Miele. Han har deltagit i två VM för USA tidigare. Nu hoppas han få chansen att spela i Sydkorea i februari också.
– Absolut! Det är en dröm jag har haft hela karriären och det är en dröm som har krympt med åren, men nu när NHL-killarna inte dyker upp har det öppnat dörren för mig. Det motiverar mig ännu mer att spela bra hockey här och få chansen, säger Andy Miele som har haft kontakt med den amerikanska förbundskaptenen Tony Granato.
– Han förklarade för mig vad jag måste göra för att få chansen. Första steget är att spela bra och försöka ta en plats i Deutschland Cup i november. Så det är mitt mål just nu.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL