STICKER UT. Leif Boork har imponerats av Erika Grahm, Maja Nylén Persson och Anna Borgqvist under inledningen av SDHL.
SDHL 1

De har imponerat mest på Leif Boork: ”Gör PR för svensk damhockey på ett fantastiskt sätt”

ANNONS

SDHL har krupit i gång och eftersom det är OS-år har hockeysverige.se bett förbundskaptenen Leif Boork plocka ut de tre svenska spelare som har gjort starkast intryck på honom så här långt.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
SDHL har en extremt haltande tabell. Givetvis är den också svår att läsa av då vissa lag spelat sju matcher medan andra bara spelat tre. Trots det har man redan kunnat utläsa av spelet att nivån på årets serie är hög, något som förbundskaptenen Leif Boork håller med om.

När hockeysverige.se träffar honom för en intervju i Huddinge säger Boork att han gillar vad han ser av utvecklingen i svensk damhockeys högsta liga.
– Serien är under ständig utveckling, på väg att utvecklas spelmässigt, antal matcher, vi ser att det är attraktivt för utländska spelare att komma hit och jag tycker att organisationerna har växt ute hos klubbarna så alla pilar pekar absolut uppåt, säger Leif Boork.
– För det första har det blivit två lag till och sedan har organisationerna kring klubbarna blivit bättre. Det som hänt senaste året är att klubbarna som sedan tidigare var ganska etablerade men ändå låg efter lite grann, til lexempel Brynäs och Leksand, har fått tagit rygg nu därför att HV71, Luleå och Djurgården har kommit upp. Det här har gjort att vi har fått en bredare botten både spelmässigt och organisatoriskt.

Nykomlingen Göteborg HC har inlett SDHL med att förlora sju raka matcher och har målskillnaden 12-44. Hur tänker du kring deras intåg i serien och behöver vi tio lag i SDHL?
– Jag har följt Göteborg HC ganska väl och haft en hel del kontakt med Janne Mellgren som jag tycker är en drivande person och som sitter rätt högt upp i skolverksamheten i Göteborg. Han har gjort ett fantastiskt bra jobb.
– Hela deras paket i ett segregerat område där dom fått igång en ganska bred verksamhet trots det här arbetet ekonomiskt, som hela tiden ligger över dom med ett litet stöd från Frölunda. Frölunda har inte alls stöttat upp som man får ett intryck av. Att få spelare till en sådan klubb – nu gick Hanna Sköld dit eftersom hon tyckte att det skulle vara spännande att kombinera det med hennes studier – är riktigt starkt. Jag tycker att Göteborg HC har gjort sig förtjänta av den platsen. Det är synd att dom fick en väldigt liten startsträcka. Var det någon klubb som behövde en längre startsträcka så var det dom. Jag tror ändå Göteborg HC kommer växa med tiden.

SPELARNA SOM HAR IMPONERAT MEST PÅ LEIF BOORK

Boork tycker med andra ord att svensk damhockey har utrymme för tio lag i SDHL.
– Ja, absolut. Man märker att Färjestad, Hammarby, Björklöven och dom här klubbarna, alla pratar om att man ska sikta på att gå upp i SDHL. Det är många klubbar som vill gå dit. Om det då är tio lag och inte åtta så är den möjligheten till det större. Jag tycker tio lag är bra och att det stimulerar motivationen hos dom andra klubbarna.

Vilka är då spelarna som har stuckit ut mest för Leif Boork? Hockeysverige.se bad honom plocka ut tre spelare som har imponerat tidigt på säsongen:

Maja Nylén Persson, back, Leksand
– En spelare som har gått framåt sett till hur bra hon var i VM och hur bra hon varit nu i säsongsupptakten. Sedan ska vi passa oss för att lyfta fram unga spelare för snabbt. Man ska inte vara rädd för det, men man måste vara beredd på att dom får förväntningar på sig också. Motståndarna lär sig snabbt att ”Oj, här kommer en ung begåvad spelare som vi måste ha lite koll på”. Men Majas lugn och förmåga att stå med fötterna på jorden. Jag har träffat hennes föräldrar och jag har kollat med skolan och hon är jätteduktig där. Hela Maja Nylén-paketet är något som är väldigt trevligt.

Anna Borgqvist, forward, Brynäs
– Jag säger henne med tanke på hennes skadebakgrund. Hon ser väldigt, väldigt bra ut. Hon var duktig då hon blev skadad, men nu är hon nog bättre. Vältränad, målinriktad, intelligent, en ledande och utmanande spelare. Hon har också ett paket som är välfyllt av egenskaper.

Erika Grahm, forward, Modo
– Så här långt gör hon sin bästa säsong under min tid inom damhockeyn. Träningen, bakgrunden, hennes fart… Hon har blivit mer utmanande, bättre i spelare-mot-spelare-situationer och den fysiska delen som varit hennes svaghet tidigare. Hela hennes målinriktade attityd och sätt att uttrycka sig där gör hon PR för svensk damhockey på ett fantastiskt sätt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL