Calle Själin.
U18-VM

Backtalangen nobbade SHL: ”Vill inte ta förhastade beslut för att en storklubb vill ha mig”

Han hade chansen att gå till SHL, men valde Hockeyallsvenskan och Leksand för att få mer speltid och en bättre utvecklingskurva. Hockeysverige.se har träffat backtalangen Calle Själin för ett samtal om mognad och att ta beslut som ger bäst utdelning på lång sikt.
– Jag vill vara redo när jag flyttar och inte ta några förhastade beslut bara för att det är någon storklubb som vill ha mig, säger han.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Farfar Kent Själin spelade i högsta serien med Modo och Hammarby. Även pappa Jörgen har en elitseriematch med Modo på sin CV. Brorsan Pontus inleder nu sin tredje säsong i Luleå.

När juniorlandslagsbacken Calle Själin skulle lämna Östersund och välja klubb inför den här säsongen valde han spel i Hockeyallsvenskan med Leksand. Detta trots att han hade flera anbud från olika SHL-klubbar.
– Först och främst ville jag stanna hemma lite längre och bli mognare. Sedan fick jag anbud från SHL. Jag ville lira A-lagshockey och steget till SHL är lite för stort för mig just nu, säger Calle Själin till hockeysverige.se när vi ses i Tegera Arena för en intervju samtidigt som lagkamraten Anton Karlsson och hans dotter tittar förbi och hälsar.
– Jag känner att jag kan utvecklas mer som person och framför allt som spelare här i Leksand och Hockeyallsvenskan. Samtidigt vill jag också vara med på den här resan som vi har påbörjat här i Leksand. Vårt mål är att ta oss upp och på den resan vill jag vara med.

Calle Själin har Östersund som moderklubb, precis som Leksands nya tränare Markus Åkerblom. Givetvis hade det en del i valet av klubb för 18-åringen.  
– Visst var det viktigt, men det var inte det som avgjorde själva beslutet. Han kanske gjorde beslutet enklare. Det är en trygghet att ha honom här, men när jag tog beslutet tog jag det första hand utefter det bästa för mig själv, säger Själin som har Markus Åkerblom att tacka för han fick chansen i Östersunds A-lag.
– Det var han som plockade upp mig där, men jag har aldrig haft honom som fast tränare för mitt lag. Han drog till Björklöven samtidigt som jag skrev på kontrakt med A-laget.

Hade du kontakt med Leksand redan tidigare säsonger?
– Ja, inför gymnasiet hade jag kontakt med Leksand. Det var första gången. Då kändes det inte rätt för mig. Jag sa nej till Leksand direkt då jag åkte härifrån.
– Efter det har jag gått två år på hockeygym i Östersund, men nu kände jag att det var dags att röra på sig. Jag kommer gå på hockeygym här också, men jag kommer inte bli så mycket där eftersom A-laget tränar på dagarna. Jag kommer gå i skolan här och dom har lagt upp ett schema utefter hockeyn så jag ska kunna klara skolan. Jag är verkligen tacksam för att dom ställer upp och hjälper mig.


Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

”BRORSAN HAR NÄSTAN BETYTT MEST”

En som varit en inspirationskälla som hockeyspelare för den före detta Östersunds-backen är farfar Kent.
– Det blir mycket hockeysnack när jag är med honom, så är det. Både han och pappa har gett mig mycket och stöttat mig hela tiden. När vi kommer dit och exempelvis firar jul snackar vi mycket hockey och han brinner lika mycket för hockeyn fortfarande.
– Han är hockeytränare hemma i Kramfors och hjälper till där fast han här äldre. Så visst tar jag åt mig då han kommer med några råd.

Givetvis har också brorsan Pontus betytt mycket för Calle Själin.
– Det är nästan han som har betytt mest. Jag har växt upp med Pontus, följt med honom till rinken då jag var yngre och fick vara med och träna med dom. Sedan har det blivit mycket tävlingar mot honom på skottrampen nere i skogen.
– Jag har även hängt mycket med hans kompisar då dom har spelat hockey, fotboll eller gjort andra aktiviteter. Jag ser självklart upp till honom och han har stor påverkan i att jag kommit så här långt.
– Vi surrar jättemycket på telefon och så vidare, men det är svårt att hinna träffa varandra under säsongen. Det blir mest under jul, när vi har ett uppehåll eller på somrarna som vi träffar varandra. Han har fullt upp där uppe och jag här, men vi håller kontakten och snackar nästan dagligen med varandra.

Det har också varit tal om att Calle Själin skulle flytta upp till brorsan i Luleå.
– Det var i början på gymnasiet och något år innan det som Luleå ville att jag skulle komma upp dit. Man ville ha mig, brorsan och pappa. Jag kände att jag ville gå klart grundskolan hemma och bli mognare. Det var för tidigt för mig att flytta dit upp.
– Vi höll kontakten även i början på gymnasiet och det var då beslutet växte fram att jag ville stanna hemma. Dessutom åkte jag på en knäskada samtidigt som jag fick A-lagskontraktet. När jag fick chansen att spela i A-laget hemma ville jag ta den.
– Nu i efterhand känner jag att jag gjorde rätt val. Att sitta någon annanstans och vara skadad i 15 månader hade inte blivit något bra för mig. Nu fick jag vara hemma och känna stödet hemifrån.


Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

FRÅN HOCKEYETTAN TILL U18-VM

Just skolan och utbildningen är saker som Calle Själin tycker är viktigt.
– Ja, så är det. Jag vill vara redo när jag flyttar och inte ta några förhastade beslut bara för att det är någon storklubb som vill ha mig. Jag ville växa på mig och känna att jag var mogen då jag drar.

Förra säsongen blev som ett genombrott för 18-åringen. Han inledde säsongen i Östersund, fick kvala med Timrå och framför allt spela U18-VM.
– Säsongen gick betydligt mycket bättre än vad jag hade förväntat mig, säger Calle Själin med ett leende och fortsätter:
– Med tanke på knäskadan säsongen innan tänkte jag att jag får ta säsongen som ett rehab-år. Jag hade inga förväntningar att jag skulle komma med i landslaget igen redan den säsongen. Jag ville bara komma igång och känna att jag är hel då jag skulle köra.
– Från det jag körde igång gick det bara uppåt. När jag fick beskedet från landslaget första gången blev det lite av en chock för mig, att det gick så där fort att komma med igen. Det blev som ett kvitto på allt jobb jag lade ner under skadesäsongen.
– När jag kom tillbaka efter skadeåret kände jag att jag älskade sporten ännu mer och att komma med i landslaget blev som en extra boost för mig att köra ännu hårdare.

Och sedan får du kvala till SHL med Timrå.
– Ja, precis. Jag kom rätt in i hetluften med Timrå (skratt). Det gick kanske inte direkt som det var tänkt. Jag vet inte hur Timrå hade sett på hela säsongen, om dom skulle vara med där uppe. Men det var en erfarenhet att hoppa in och köra med dom. Det var jättekul.
– Att sedan få spela slutspelet med J20, jag hade inte spelat J20-hockey innan, var också en erfarenhet. Dessutom var det jättehäftigt med inramningen mot Modo. Det var riktigt mycket publik, men tyvärr gick vi inte vidare.

Hur upplevde du Jonathan Dahlén och Elias Petterssons framfart på nära håll?
– Dom är bra alltså, riktigt bra. Dels i A-laget med även då dom kom ner i J20 så levererade dom. Det är två ruggigt bra spelare.
– Jag spelade även några matcher med Mattias (Nilsson). Att han sedan är här i Leksand är riktigt roligt.

Calle Själin hade också möjligheten att stanna kvar och spela i Timrå även den här säsongen.
– Det stod mellan Timrå och Leksand. Jag trivdes bra i Timrå, men jag kände att Leksand var det bättre alternativet för mig.


Foto: Ronnie Rönnkvist

DRAFTADES AV RANGERS: ”NÄSTAN LITE SJUKT FAKTISKT”

Storebror Pontus Själin är draftad av Minnesota, men Calle blev, till sin stora lycka, draftad av New York Rangers i somras.
– Jag satt hemma i sommarstugan och följde det som hände där borta. När jag såg att Rangers valde mig, alltså Rangers har jag hållit på sedan jag var yngre. Att det sedan är dom väljer mig var nästan lite sjukt faktiskt. Jag åkte över till campen redan dagen efter. Det vart på kort varsel men jag var där en vecka och fick se stan, Madison och så vidare.
– Det var häftigt att få se organisationen och det märks att den är tajt. Det känns som alla är nära varandra och alla i organisationen sitter vägg i vägg och jobbar.

Hur ska det att eventuellt bo på Manhattan, det är ju inte Östersund direkt?
– Det är lite skillnad, skrattar Calle Själin.
– Jag kan absolut tänka mig att bo där. Lias (Andersson) var också med på campen så han umgicks jag en del med där. Han var en av dom bästa på campen och det var häftigt att få vara där med honom.
– Min dröm är givetvis att få spela i NHL, förhoppningsvis blir det så om några år. Jag pratade lite med Rangers då jag var över om att jag ska vara hemma något år, bli mognare och lite större. Dom sa att jag inte skulle ha någon brådska och att dom håller koll på mig.

Vad har du för tankar inför den här säsongen i Leksand?
– Vi har en jättehäftig säsong framför oss. Ser vi till försäsongen så känns det jättebra. Vi har alla förutsättningar att ta klivet upp. Det gäller också att vi jobbar hårt för det varje dag. Då tror jag att det kommer gå bra.
– Som ny känns det ändå som jag har spelat här två säsonger. Alla välkomnar mig med öppna armar och det är en härlig känsla i gruppen. 

JVM, finns det i tankarna?
 Visst är det så, men det är inget jag förväntar mig att bli uttagen till den här säsongen. Det kan bli svårt den här säsongen med tanke på den backsida som är, men visst skulle det vara kul att få vara med där. Det gäller också för mig att visa att jag vill vara med.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten