Thomas ”Bulan” Berglund.
SHL

Nu är ”Bulan” hemma igen: ”Känner ingen press alls”

ANNONS

Thomas ”Bulan” Berglund är hemma i Luleå igen.
Med hemkomsten kommer en hel del krav på hans ledarskap. 
– Jag känner ingen press, säger han avfärdande till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Thomas Berglund, ”Bulan” kallad, är hemma igen. I alla fall nästan. Ursprungligen kommer 48-åringen från Piteå, men efter 17 år som spelare och ledare i Luleå får man nästan säga att det är hans hemstad.

Under drygt två säsonger har han varit på utflykt till Gävle. Där tog han Brynäs från botten i SHL hela vägen till vårens SM-final mot HV71. Där räckte inte ”Bulan Boys” riktigt till, utan förlorade snöpligt med 4-3 i matcher efter ett avgörande i sjunde finalens fjärde period.
– Tiden i Brynäs har varit en utvecklande tid för mig samtidigt som det var en rolig tid för mig och min familj. Vi har fått lära känna en ny förening och nya människor, säger ”Bulan” Berglund till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det var en otrolig sammanhållning och man märker att föreningen har funnits med sedan lång tid tillbaka. Det var ett otroligt hockeyengagemang på alla fronter samtidigt som det var ett väldigt stort driv för hockeyn hos både föräldrar och spelare.

När hockeyintresset är så pass stort på ett ställe kommer ”det var bättre förr” snacket gärna upp, var det många som kom och berättade för dig hur du skulle coacha laget?
– Nej, det kände jag inte. Engagemanget märkte jag av och det tar jag med mig, men det var samtidigt många bra människor som jag lärde känna.

Det pratas om att Luleå är en stor idrottsstad, men hur upplevde du motsvarande i Gävle?
– Gävle var en bra idrottsstad, men det kretsar mycket kring hockeyn. Fotbollen var rätt stark i början då jag kom dit, men åkte ur allsvenskan. Det är hockey som gäller men det går inte att säga vilket som kommer på andra, tredje och fjärdeplats.

Kan du peka på någonting du förändrade i Brynäs under din tid i klubben?
– Det är svårt att säga, men jag tror att det blev en mer tydlighet i spelet som jag tror gynnade laget. En tydlighet kring vad man skulle göra i egen zon, mittzon, anfallszon, i backcheckingen och så vidare.
– Jag kom in i ett läge där många var mottagliga förändring och det underlättar såklart. Sedan flöt det på och jag tycker att det blev bättre undan för undan.


Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

”JAG BLIR SPINDELN I NÄTET”

I Brynäs klev Thomas Berglund in som en ”underdog” som tränare. Men det blir inte samma sak den här säsongen då han återvänder hem till Luleå. Nu finns det stora förväntningar på hans ledarskap.
– Det där är inte något som jag funderar på. Jag kommer göra så bra jag kan tillsammans med mina kollegor och spelare. Vi ska sätta ett spel tillsammans och ta vidare och utveckla allting i rätt riktning. Jag kan garantera att jag kommer göra det bästa och jobba hårt för Luleå Hockey.

Känner du ingen press alls, att du måste leverera?
– Nej, jag känner ingen press alls. Däremot känner jag ett otroligt driv för att vara delaktig att utveckla föreningen i positiv riktning.

Thomas Berglund var assisterande tränare i klubben mellan 2010 och 2014, men nu kommer hans roll komma betydligt mer i fokus.
– Jag har varit head coach i Brynäs så det är inget nytt för mig. Det är en annorlunda roll som man såklart har. Jag blir spindeln i nätet, men sedan gäller det att man samarbetar.

Din kompis, Stefan ”Skuggan” Nilsson, blir din chef nu.
– Så kan man absolut säga. Jag tycker att det är en roll som passar honom eftersom han har ett otroligt hockey-öga. Vi samarbetar bra tillsammans, säger Thomas Berglund som faktiskt spelade vid några tillfällen i samma femma som sin nya chef.
– Han fick chansen att spela tillsammans med mig några matcher (skratt). Det var ändå inte så ofta eftersom vi var centrar båda två. Det var vid några gånger man ville få igång ”Skuggan” och då placerade man honom bredvid mig.

Är det skönt att komma hem?
– Ja, så är det, säger Thomas Berglund med ett stort leende innan vi avslutar intervjun med att prata om en speciell händelse han kommer att få vara med om den 9 december. Det är då som Luleå möter Brynäs i Gavlerinken.
– Det kommer bli lite känslosamt och det var samma sak när jag mötte Luleå första gången Brynäs. Klart att det blir speciellt eftersom det är många vänner på andra sidan. Antagligen känns det konstigt att åka in i arenan första gången men sedan är man inne i det.   

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch