Peter Jakobsson.
SHL

Berättar om pressen att efterträda klubbikonen: ”Kan aldrig leva upp till Håkan Loob”

ANNONS

Han har ett förflutet i klubben som spelare. Nu ska Peter Jakobsson se till att Färjestads BK blomstrar igen. Under SHL:s upptaktsträff berättade FBK:s nye general manager om känslorna kring att efterträda klubbikonen Håkan Loob.
– Man kan aldrig leva upp till Håkan Loob. Han är en så otroligt stor kille i Karlstad och hockeysverige så vem som helst som kliver in efter honom har en omöjlig uppgift, säger Jakobsson till Hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Att efterträda Håkan Loob som sportchef i Färjestad kan inte var det enklaste. Nu föll alltså valet på ytterligare en gotlänning, Peter Jakobsson. Dessutom har han spelat i klubben mellan 1995 och 1999 då Håkan Loob var just sportchef i klubben. I Färjestads J20-lag spelar dessutom hans son Carl Jakobsson.

Nu är smekmånaderna över för den 45-åriga tidigare backen. I och med att SHL sparkar igång så höjs också kraven på den nya general managern i Färjestad. Nu vill fansen ånyo se sitt lag vinna SM-guld.
– Det här är första gången jag får vara med på en SHL-upptakt, men jag har varit igång sedan i maj och det känns verkligen bra. Sedan drog egentligen allt igång då jag presenterades i februari. Redan då var det daglig kontakt med Håkan så jag har varit igång över ett halvår i alla fall, säger Peter Jakobsson.

I vad låg utmaningen att ta över efter killar som Håkan Loob, Thomas Rundqvist, Leif Carlsson?
– Det är ikoner och legendarer. Du har även med Jörgen (Jönsson) i det där gänget. Det är många kända namn. Jag kände att jag har en del från mitt tidigare liv som företagare att ta med mig in. Hockeybiten känner jag mig jättetrygg med eftersom jag har jobbat som ungdomsledare och sett otroligt många hockeymatcher senaste säsongerna. Sedan är det mycket runtomkring som jag ska kunna.
– Att kliva in efter Håkan, en del frågar hur jag ska hantera den pressen och sådana saker. Jag ser det inte så. Oavsett vem som kliver in efter Håkan… Man kan aldrig leva upp till Håkan Loob. Han är en så otroligt stor kille i Karlstad och hockeysverige så vem som helst som kliver in efter honom har en omöjlig uppgift.

Du och Håkan Loob pratar samma dialekt…
– Det var nog antagligen därför jag fick jobbet, skrattar Peter Jakobsson och fortsätter:
– Självklart har jag kunnat ha Håkan som ett bollplank för det vore dumt att inte ha honom som just bollplank, mentor eller kalla det vad du vill. Han finns till förfogande om jag känner att jag behöver ringa honom.

Färjestad har gjort ett lite vågat val inför årets säsong då man plockat in oprövade, i seniorsammanhang, Johan Pennerborn som coach. Men där känner sig Peter Jakobsson trygg då han har haft bra koll på honom under flera säsonger.
– Jag visste ganska mycket om Johan och har haft honom under lupp ett par år i Färjestads organisation eftersom jag följt ungdoms- och juniorsidan väldigt väl. Jag har sett Johan in action under i stort sett varje helg då han coachat ungdomslaget. Jag var också väldigt delaktig i att han fick det här jobbet.

Vad är det som gör att just han, Gereon Dahlgren, Anders Karlsson och Maciej Szwoch är rätt personer för tränarjobbet i klubben?
– Sammansättningen. Det är inte Johan Pennerborn själv som ska driva det här framåt. Det ska ”Masken”, Gereon och ”Ante också göra. Det är en grupp tillsammans med mig. Vi är egentligen fem stycken som har ett stort ansvar.
– Sedan får Johan stå på scenen här som huvudtränare, men dom andra är också lika värdefulla och vi ska jobba tillsammans. Det är ett lagarbete där också.

Vad menar du är styrkan i den här konstellationen?
– Att det är noll prestige. Ingen är någon mer än någon annan. Det är högt till tak och vi kan prata med varandra, framföra idéer. Ibland kan det bli bakslag, men då stänger vi dörren och går vidare.

Hur mycket lägger du dig i det sportsliga?
– Det har varit en process att hitta en lagom mix av det, såklart, men självklart att jag kommer lägga mig i.

Kan du utveckla på vilket sätt?
– Jag kommer att ha synpunkter. Vi ska bolla idéer. Sedan är jag chef över Johan så självklart måste jag lägga in mitt veto ibland.

Karlstad och Färjestad är ishockey och givetvis har Peter Jakobsson fått en del ”goda råd” under första tiden på sitt nya jobb.
– Oj, oj, oj… Det är många (skratt). Jag tycker att det är häftigt att vara en del av Färjestad eftersom det berör samtidigt som många tycker och är intresserade. Det ser jag enbart som positivt. Sedan är det ändå jag som ska ta beslut i frågorna.

Färjestad är alltid med i snacket kring SM-guldet, hur ska du hantera det och hur förberedd är du på den press som kommer på dig och laget på att ni måste leverera?
– Det där håller jag fullt och fast med om. Ingen tippar Färjestad som vinnare av SM, men i och runt Färjestad finns det en aura av press och förväntningar. Det kommer jag eller vi inte undan.
– Nu har jag varit utanför hockeycirkusen, eller bubblan, under tio, tolv år och vet att det finns annat utanför hockeyn. Vi kommer gå in och göra vårt absolut bästa för att Färjestad ska stå på torget igen framledes. Sedan får vi se om det blir den här, nästa eller säsongen därpå. Oavsett så gillar jag att ha lite press. Skulle jag inte gilla det så skulle det här kanske vara fel ställe att vara på.

Vilka förväntningar ska vi ha på den här säsongens upplaga av Färjestad?
– Jag tycker att det ska finnas en del förväntningar på truppen. Vi har sagt själva att vi vill till slutspel. Kommer man in i ett slutspel med en målvakt skadad, fel folk borta eller avstängda då blir det väldigt jobbigt.
– Kommer vi däremot rätt in i slutspelet så kan vilket av dom sju, åtta tippade topplagen vinna för så pass jämt är det idag.

Vem får sitt genombrott i Färjestad den här säsonen?
– Micke Lindqvist. Han är en hårt arbetande forward som tog ett enormt stort ansvar i AIK. Han kan dessutom spela både framåt och bakåt så jag tror stenhårt på honom.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga