170824 Fršlundas Lias Andersson och Carl Grundstršm under ishockeymatchen i CHL mellan Fršlunda och Lions ZŸrich den 24 augusti 2017 i Gšteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRN / Cop 89 …
SHL

Drar till Nordamerika för att ta plats i NHL: ”Kommer följa utvecklingen”

ANNONS

Det har varit klart sedan en längre tid tillbaka att det skulle hända. Nu drar Frölundas NHL-sajnade trio Lias Andersson, Carl Grundström och John Nyberg över till Nordamerika, där det bara i den sistnämndes fall är givet att han återkommer. De två andra kan bli kvar där borta för gott.
– Vi kommer att följa utvecklingen noggrant, men kommer inte att göra något förhastat – vi vill ju helst ha Lias och Carl i truppen, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

Det är mindre än två veckor kvar till SHL-premiären och nu lämnar en trio spelare guldfavoriten Frölunda för att tjänstgöra i de NHL-klubbar de är sajnade av.
Det handlar om Lias Andersson, Carl Grundström och John Nyberg.

Den sistnämnde kommer att vara tillbaka i Göteborg före premiären. Han är tillbaka redan om en vecka, skriver Frölunda på sin hemsida. Nyberg ska bara över och spela i den traditionsenliga rookieturneringen i Traverse City för Dallas, som han skrev kontrakt med i maj.

För de två andra handlar det om faktiska försök att spela så bra att de överhuvudtaget inte återvänder till Göteborg igen.
Lias Andersson, som draftades av New York Rangers redan som nummer sju i sommarens draft, spås ha helt okej chanser att bli kvar i Nordamerika. Det är under alla omständigheter högst sannolikt att han kommer att bli kvar där borta en bra bit in på SHL-säsongen. Med den tidiga draftposition han har är det mer sannolikt än osannolikt att han kommer att testas i NHL-matcher i oktober innan ett definitivt beslut fattas.
– Lias skall vara med på New York Rangers rookie- och maincamp och han åker över för att ta en tröja. Vi kan inte göra något annat än att avvakta, säger sportchefen Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

I Lias fall handlar det också om att Rangers inte behöver skicka tillbaka honom till Sverige om han inte skulle ta en plats i NHL. Eftersom han gått i förstarundan i draften bestämmer klubben själv var man vill placerar honom.
– Vi vill ju ha att han skall spela för oss och vi har en bra dialog med Rangers, säger Sjöström.

I Carl Grundströms fall är läget annorlunda eftersom han draftades i andra rundan av Toronto 2016. Därmed måste han ta en plats i NHL för att inte automatiskt återvända till Sverige enligt det rådande avtalet mellan NHL och Svenska Ishockeyförbundet.

Frölunda löper alltså risk att bli av med två vassa anfallare. Man kommer åtminstone att få finna sig i att stå utan duon under säsongsinledningen.
– Vi kommer att följa utvecklingen noggrant, men kommer inte att göra något förhastat – vi vill ju helst ha Lias och Carl i truppen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch