Simon Löf
SHL

Berättar om vägen från SM-guld till Hockeyettan: ”Vad folk skriver rör mig inte i ryggen”

ANNONS

Många hickade nog till av förvåning när Hudiksvall presenterade värvningen av Simon Löf på ett tvåårskontrakt. I en intervju med hockeysverige.se berättar den tidigare SHL-backen om en något strulig karriär – som tog honom ”hem” igen.
– När man kom upp i Brynäs var det bara hockey, hockey, hockey.

Vart han än går blir han benämnd som en SM-guldvinnare. Han var en del av det Brynäslag som besegrade Skellefteå i SM-finalen 2012 och som nybliven 21-åring var han nog inte ensam om att tro på en lång karriär i SHL.

Men så blev det inte riktigt. Simon Löf gjorde visserligen två säsonger till i Brynäs och står på mycket respektabla 185 matcher i Sveriges högstaliga. Det är det som hänt därefter som skapat intresse. Efter några säsonger i HockeyAllsvenskan spelade han förra året i Italien, Norge och Danmark. Och nu väntar spel i Hudiksvall – i Hockeyettan.
–  Det känns faktiskt skönt. Jag kände att jag behövde trygghet. Det har varit ett jäkla flängande de senaste åren, speciellt förra året. Så det känns bra att vara tillbaka på hemmamark, säger han till hockeysverige.se.
– Jag fick ett bra intryck när de hörde av sig och jag har haft ”Lillis” (Lars Lövblom) som tränare förut också så jag vet vem han är. Sen verkar de som att de börjat om lite och satsat nu. Det är roligt och inspirerande att vara med på en sån resa.

Simon Löf skrev dessutom på ett tvåårskontrakt, just för trygghetens skull, och har inga andra planer än att fullfölja kontraktet.
– Jag behöver som sagt tryggheten så mitt mål är att stanna de här åren. Men det kan gå fort i hockey också. Jag vill också säg att jag tror många underskattar hockeyettan. Den är bättre än folk tror.

Felix Eriksson, Ludvig Rensfeldt, Simon Bertilsson, Simon Löf, Sebastian Wännström. Fem stora Brynäslöften år 2008.

Han kom upp i Brynäs A-lag i samma veva som exempelvis Jakob Silfverberg, Calle Järnkrok och Johan Larsson. Tre spelare som nu hör hemma i NHL.
– När man kommer upp är det bara hockey, hockey, hockey. Du vill försöka bli så bra det bara går. Det vill jag förstås nu också, men på ett annat sätt. Nu kommer jag varva hockeyn med att plugga också och det känns faktiskt väldigt roligt att komma igång med det nu. Du måste mer eller mindre göra det så att du har något ordentligt efter hockeyn, det är väl egentligen bara om du når NHL som du kan leva på hockeypengarna för alltid.
– Då, när man kom upp i Brynäs, hade man precis slutat gymnasiet och var inte speciellt sugen på att göra det. Samtidigt känns det bättre att börja plugga nu än när man är 34 också och jag tror det är bra att kunna koppla av från hockeyn också.

Har det varit jobbigt att se de andra stjärnorna i laget komma iväg till NHL?
– Det är klart att jag siktade högt då. Sen var ju Jakob Silfverberg och Calle Järnkrok, exempelvis, extremt tongivande då. Jag var sjätteback, och hade inte den tongivande rollen. Så det blir svårt att jämföra mig med dem.
– Men besvikelsen över att jag inte kom iväg släppte jag ganska snabbt. Jag unnar dem all framgång och hoppas de fortsätter dominera i NHL. Jag känner inte att det är tungt att de spelar där och inte jag, om man säger så.

Det går inte att komma runt faktumet att Simon Löf haft en närmast unik karriär med SM-guld vid 21 års ålder och spel i Hockeyettan som 26-åring. Att alltid bli benämnd som en SM-guldback är något han kan tycka är lite påfrestande.
– Ja…eller….jobbigt och jobbigt. Egentligen bryr jag mig inte så mycket. Jag var 21 år då och spelade som sjätte- sjundeback. Däremot kan jag tycka att det hajpas lite väl mycket även om jag egentligen inte bryr mig om vad som skrivs.

Så du har inte läst Mikael Mjörnbergs blogg, där han undrade om du tyckte det var jobbigt att ha det där SM-guldet runt dig hela tiden?
– Jag har hört något om det där. Men jag vet inte om jag tycker det är så egentligen. Det rör mig inte i ryggen vad folk skriver, eller vad de tycker om mig. Folk får tycka vad jag vill.
– Sen vet jag inte om jag varit så dålig heller. Jag menar, i SSK var det ingen som var bra och i Hästen blev det lite ryckigt eftersom jag var skadad mycket. Samtidigt hade jag förväntat mig mer av mig själv. Skador är ingen ursäkt egentligen.

Simon Löf medger att hans perspektiv på hockeyn ändrats sedan han kom upp i Brynäs. Nu ger han livet efter hockeyn större utrymme.
– Jag siktar fortfarande på att komma så långt som möjligt med min karriär. Men det är klart att det finns i bakhuvudet att det finns ett liv när hockeykarriären är slut också. Jag tror jag kan gynnas av att det inte bara är hockey som gäller nu, utan att det finns annat. Hudik kunde erbjuda mig en riktigt bra helhetslösning.

Det finns med andra problem att motivera sig för en fortsatt lång karriär?
– Nej, absolut inte.

 

 

 

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan