Sök
SHL

Tillbaka där allt började – efter skadefyllda säsongerna: ”Bara att försöka bita i när det jävlas”

Efter närmare ett decennium på flykt är Tomas Skogs tillbaka där allt började igen, i Mora. Åren i Färjestad innehöll en del skador och nu sluter veteranen cirkeln efter flytten 2008. En flytt han beskriver som egoistisk.
–  Då var jag i uppgången av min karriär och hade haft en ganska hyfsad säsong innan. Samtidigt var det ganska många klubbar som var och ryckte i mig, berättar han för hockeysverige.se.

MORA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Återkomsten för Mora till högsta serien innebär också att backen Tomas Skogs, 33, är tillbaka i Mora. Han lämnade Mora 2008 samtidigt som laget senast lämnade SHL. Nu är han tillbaka för att bli en välbehövlig klippa i defensiven hos sin moderklubb.

Skogs, som senaste två säsongerna spelade för Färjestad, följde givetvis Mora i kvalet under våren och kände sig till freds med det han fick se.
– Det var jättehäftigt givetvis och jag kände mycket med grabbarna eftersom jag tidigare gått igenom samma resa själv, säger Tomas Skogs till hockeysverige.se när vi besöker honom och Mora IK i Jalas Arena dagen före lagets första is-pass den här säsongen.
– När jag gjorde den resan var jag så pass ung så jag inte riktigt fattade vad vi hade ställt till med. Jag tror många av dom här grabbarna känner samma sak. Dom är i början av sina karriärer och får börja den med att klättra uppåt och chocka hela Hockeysverige.
– Jag kände en enorm glädje. Inte så mycket för min egen del utan för att grabbarna och moderklubben får ta det här steget, verkligen en skithäftig resa.

Du hade spelat med Färjestad mot Leksand under säsongen, hur såg du på Moras chanser att faktiskt vinna över Leksand i bäst av sju matcher?
– Det var mycket snack om ”hur kommer det här gå”. Leksand skulle ha en individuell skicklighet och allt det där, men med Moras fart och lagmaskin var det inget snack. Jag var otroligt imponerad över vad Mora presterade.
– Jag tror att Mora dessutom gjorde Leksand dåliga. Ingen visste vad som skulle hända när matcherna började, hur skulle ett SHL-lag stå sig mot Hockeyallsvenskans mästare? Det vart nog en negativ snöbollseffekt för Leksand.

När, var och hur blev det aktuellt att du skulle hem till Mora igen?
– Det tog inte så himla lång tid, men det blev heller inte klart på någon dag bara. När jag visste att det inte skulle bli någon fortsättning i Färjestad ville jag verkligen se över mina alternativ för jag inser att jag har inte så många år kvar på den här nivån. Jag har också sagt några gånger att det skulle vara kul att prova på att spela i utlandet innan jag packar ihop trunken.
– Nu hade jag inte räknat med att Mora skulle gå upp (skratt), men Peter (Hermodsson) har ringt mig nästan varje dag innan jag sa ja. Dessutom fick jag och min flickvän en dotter för två månader sedan. När vi då pratat ihop oss lite och kollat över alternativen så kändes det väldigt rätt att haka på den här resan.

Om Mora spelat kvar i Hockeyallsvenskan hade du hakat på den resan också?
– Nej, det skulle jag nog inte gjort om jag ska vara ärlig. Då hade jag siktat in mig mer på utlandet. Jag känner inte att jag på något sätt är klar med min karriär. Jag söker nya utmaningar och då är det i dom högsta serierna jag vill vara.

När det nu blev klart att du skulle spela i Mora närmsta två säsongerna, hur har snacket varit nere på ICA då du gått och handlat?
– Framförallt är det kul att jag har fått så mycket ryggdunkningar och positiv feedback, kul att du är hemma och hela den biten. Klart att jag växer av det. Sedan tror jag ändå att dom största kraven har jag på mig själv.
– Nu har jag inte heller varit i Mora så mycket ännu. Vi har haft tre korta träffar under sommaren sedan har det varit lite semester, men jag håller nog ändå en ganska anonym tillvaro, säger Tomas Skogs med ett leende samtidigt som det tidigare storspelaren och nu tillika juniortränaren i Mora, Johan Rosén, tittar förbi och hälsar.

Tomas Skogs debuterade i Mora redan 2001 och spelade alltså fram till och med 2008. Han var med om att både spela upp klubben i dåvarande elitserien och då laget åkte ur 2008.
– Jag var inte med första säsongen i elitserien eftersom jag var utlånad (Halmstad och Nyköping) då Hossa-bröderna (Marián och Marcel) (Shawn) Horcoff, (Daniel) Cleray och dom här var i Mora och spelade.
– Det blir ändå lite skillnad att få åka runt till Färjestad, Luleå och så vidare mot att åka, som vi hade gjort säsongen innan, till Troja-Ljungby, Mörrum, Tranås… Man kom hem med buss fyra på morgonen och dessutom jobbade jag som elevassistent.

Trots sitt stora hjärta och starka band till Mora valde Tomas Skogs att inte följa med ner i Hockeyallsvenskan. Anledningen till det var, enligt Skogs själv, av egoistiska skäl.
– Då var jag i uppgången av min karriär och hade haft en ganska hyfsad säsong innan. Samtidigt var det ganska många klubbar som var och ryckte i mig. Det var ett rent egoistiskt val att få spela i den högsta serien. Dessutom hade jag fått gjort några landskamper och jag ville se hur bra jag kunde bli.
– Mora gjorde nog allt dom kunde för att behålla mig, men för egen del kände jag att jag måste få spela i den högsta ligan för att få se hur långt jag kan ta mig.

Hur ser du på din roll du hade i Mora då jämfört med den du förväntas få nästa säsong?
– På den tiden tänkte jag inte så mycket på det där. Jag var ju en ungtupp som kom upp och fick spela med bland andra Jarmo Kultanen. Han var den som fick ta lite mer ansvar medan jag flängde och for lite här och där.
– Nu kanske det är jag som får ta den rollen Kultanen hade. Nu vet jag i och för sig inte det heller, men jag kanske kan tänka mig att det blir så eftersom jag har skaffat mig lite rutin för vad som krävs på den här nivån varje dag. Du har inte råd att ha speciellt många dåliga dagar i SHL för då blir det inga poäng. Det gäller att hitta en relativt hög lägsta nivå. Sedan får vi hoppas att vi har dom här spetsspelarna som kan avgöra matcherna.

Foto: Bildbyrån

Om du ser tillbaka på dom ambitioner och målsättningar du hade då du lämnade Mora för snart tio år sedan är dom detsamma idag?
– Jag vet inte riktigt vad jag hade för målsättningar då jag lämnade. Jag ville bara se hur bra jag kunde bli, hur långt kan jag ta mig och hur många år jag kommer kunna leva på den här drömmen som jag hade då jag var ung.
– Det jag nu har i bagaget, framförallt mina två säsonger i Skellefteå, är jag otroligt tacksam för. Det var ett rent bananskal att Lasse Johansson hörde av sig till mig efter tre säsonger i Timrå. Jag fick en liten annan syn på hockey samtidigt som Skellefteå och Luleå var dom som då satte en ny standard för svensk hockey. Jag fick se hur Skellefteå tränade, första säsongen blev det SM-final mot Brynäs och säsongen efter vann vi SM-guld. Det är vad jag kan se tillbaka på och vara absolut nöjdas med.
– Klart att drömmen är att stå där med bucklan en gång till. Det var också anledningen till att jag hamnade i Färjestad och inte utlandet efter Örebro. Färjestads målsättning är alltid att vara med och utmana om guldet, men med facit i hand blev det inte så. Här i Mora kanske det är lite andra mål som vi siktar på i början.
– Nu har jag sett hur långt jag kunde ta mig. Jag vet att jag aldrig kommer att spela i NHL, men det är ingenting som grämer mig det minsta. Istället är jag fantastiskt lycklig och priviligierad att jag har kunnat leva på det här så pass länge som jag gjort. Jag har fått se en stor del av hockeysverige, spelat med många profiler och haft många tränare som jag har kunnat suga åt mig kunskap av. Däremot är jag inte på något sätt nöjd. Jag ser fram emot åren här i Mora och hoppas jag kan utvecklas ännu mer.

Tomas Skogs har dragit med en del skador senaste säsongerna, men inför återkomsten till Mora känner han sig hel även om kroppen tagit lite stryk genom åren.
– Jag tycker att kroppen mår hyfsat. Klart att den inte är lika ung och fräsch som när jag var 22 år, så är det…

Du blir alltså också äldre du med?
– (Skratt) Framförallt bli kroppen äldre, men jag känner mig nog inte det minsta annorlunda mentalt jämfört med då jag lämnade Mora förra gången.
– Däremot tar det lite längre tid att värma upp och vara lite noggrann med allting. Jag hade lite skador i Färjestad och har försökt analysera varför både själv och med sjukvårdspersonal. Nu ser jag det ändå som rena otursgrejer. Jag åker in i sargen och gör illa axeln, tacklar någon så ett ledband i knäet går sönder och åker dessutom på en hjärnskakning, men jag vet inte vad jag skulle ha gjort annorlunda. Jag hoppas att jag kan lägga det där bakom mig nu.

Har du jobbat annorlunda i sommar för att förebygga eventuella skador?
– Hela fys-träningen har förändrats lite. Hockeyn går mycket fortare och det handlar mycket om att orka, att jobba med hjärtat och mjölksyran. Förr var det lite mer skrotlyftning. Det kanske man har fått tagit bort lite grann eftersom det slitit för mycket på kroppen. Annars är det bara att försöka bita i när det jävlas lite.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten