Uffe Bodin
BODIN: Sex spelare Vegas Golden Knights inte får missa
ANNONS

Listorna är ute och debatten är i full gång. Inom de närmaste dagarna kommer Vegas Golden Knights att forma det lag som ska representera dem under lagets första NHL-säsong. Här listar jag sex spelare de absolut borde plocka i expansionsdraften.

För första gången på 17 år har vi en expansionsdraft att se fram emot. När NHL i går avtäckte listorna över de skyddade respektive oskyddade spelarna fick man sig en och annan kaffeklunk i vrångstrupen. Det bjöds på en hel del överraskningar, några av vilka jag går in närmare på här nedan.

Magkänslan är att Vegas Golden Knights kommer att satsa förhållandevis ungt och förhållandevis billigt. Att man kliver in och väljer spelare som James Neal, Bobby Ryan eller Eric Staal känns världsfrånvänt med tanke på att man under alla omständigheter kommer att få kämpa i tre, fyra år med att bygga upp ett lag som kan bli slagkraftigt.

Visst, det går att försöka spä på hockeyintresset i Las Vegas genom att sätta ”namn” på isen. Men om det är något som har blivit allt tydligare med åren är det att ingenting, varje sig stjärnor eller stora personligheter, skapar lika stort intresse som ett vinnande lag. Och i lönetakets NHL finns det inga genvägar till framgång. Det handlar mestadels om att scouta och drafta bra, ha tålamod och försöka få kontinuitet i sin verksamhet.

Utifrån de listorna som kom ut i går har jag plockat fram en målvakt, två backar och tre forwards som jag tycker att Vegas Golden Knights ”måste” plocka upp. Det vi förstås inte vet på förhand är om några av klubbarna har överenskommelser med Vegas om att inte plocka de här spelarna. Ungefär som både Anaheim och Columbus uppges ha ”mutat” Golden Knights med draftval eller andra tillgångar för att låta bli spelare som Josh Manson eller Joonas Korpisalo. Om vi utgår från att så inte är fallet är det här sex spelare som jag tror att Vegas kan börja bygga något slags fundament kring.


Foto: Getty Images/Codie McLachlan

Petr Mrázek, mv, Detroit

En av gårdagens största överraskningar var att Detroit Red Wings general manager Ken Holland valde att skydda veteranen Jimmy Howard framför Petr Mrázek. Holland ville inte kommentera sitt tillvägagångssätt, men i en artikel på Mlive.com kom uppgifter om att Mrázek ska ha bränt sina broar i organisationen. Oavsett om det är sant eller inte är tjecken en relativt ung målvakt med goda förutsättningar att bli en bra förstakeeper i NHL. Under sina bästa stunder har han visat att han kan vara en matchvinnare av högsta kaliber. Vegas uppges satsa på Marc-André Fleury som sitt förstaval mellan stolparna, men att plocka upp målvakter som en Mrázek, Philipp Grubauer eller Antti Raanta och försöka trejda dem mot draftval eller andra tillgångar är aldrig fel. De kommer att kunna generera något av värde åt klubben, även om de aldrig spelar en match för Golden Knights.


Foto: Getty Images/Patrick Smith 

Nate Schmidt, b, Washington

En odraftad, 25-årig doldis som har visat sig vara ett fynd för Washington Capitals. Schmidt kommer inte att bli någon stjärnback i NHL, men han är smart, skridskoskicklig och bra på att driva spelet framåt. Han har kort och gott allt som man vill ha från en stabil, modern back. I ett lag som Vegas Golden Knights skulle han kunna ta en roll som topp fyra-back och bidra både offensivt och defensivt utan att för den sakens skull bli speciellt dyr.


Foto: Getty Images/Gregory Shamus

Matt Dumba, b, Minnesota

Minnesota Wild har varit ett av de mest spännande lagen att följa de senaste dagarna. Klubben hade ett överflöd av både backar och forwards, vilket skapade en del huvudbry. De flesta trodde antagligen att man skulle trejda Jonas Brodin för att kunna skydda en back som Matt Dumba eller Marco Scandella. I stället skyddade general managern Chuck Fletcher – lite överraskande sett till spekulationerna – Brodin och exponerade både Dumba och Scandella. Det är två spännande backar som Vegas kan välja mellan. 22-årige Dumba är ett mer vågat val eftersom det fortfarande är oklart vilken typ av back han kommer att bli. Men hans offensiva egenskaper väger till hans fördel. Det finns få backar med den potentialen som Dumba besitter i den här expansionsdraften. Det gör att Vegas borde ta risken.


Foto: Getty Images/Mike Ehrmann

Jonathan Marchessault, fw, Florida

Han sköt 30 mål och tjänar bara 750 000 dollar. Jonathan Marchessault var en av förra säsongens stora utropstecken i NHL. Att Florida Panthers general manager Dale Tallon valde att lämna Jonathan Marchessault oskyddad gränsar till galenskap. Det är långt ifrån säkert att han lyckas nå 30 mål igen, men om han så ”bara” gör 15 är han fortfarande ett fynd sett till den prislappen. Att få in potentiella målskyttar i en expansionsdraft är alltid det svåraste. Så även om Florida lämnade en del andra intressanta namn tillgängliga är Marchessault en slam dunk för Vegas


Foto: Getty Images/Bruce Bennett

Brock Nelson, c, N Y Islanders

New York Islanders general manager Garth Snow är känd för att ta en del märkliga beslut. Listan inför expansionsdraften blev inget undantag. Islanders var den enda klubben att skydda fem backar och bara tre forwards. Då var en back som forna förstarundevalet Calvin de Haan ändå inte en av de fem som man valde att skydda. de Haan är givetvis intressant för Vegas, men backar av den kalibern finns det ganska gott om på de oskyddade listorna runt om i ligan. Då är det desto svårare att hitta en center som är god för 20 mål. Brock Nelson, 25, har totalt gjort 66 mål de tre senaste säsongerna och alltid legat runt 40-45 poäng. Jag skulle gissa att han har potential att gå högre än så med lite mer förtroende. Trots sin relativa ungdom har han redan gjort över 300 NHL-matcher. Det är erfarenhet som kommer väl till hands i vad som förutspås bli ett ganska ungt Vegas Golden Knights.


Foto: Getty Images/Bruce Bennett

William Karlsson, c, Columbus

Columbus Blue Jackets ska tydligen ha en överenskommelse med Vegas Golden Knights. De får inte välja målvakten Joonas Korpisalo eller forwarden Josh Anderson av de spelarna som lämnats oskyddad och belönas med Columbus förstaval i draften om de inte gör det. Det lämnar dem fortfarande med en och annan spelare av intresse. Inte minst William Karlsson. ”Wild Bill” växte ut till en riktig nyckelspelare för Blue Jackets i slutspelet och fick massor av förtroende av John Tortorella. I VM växte han också ut till en pålitlig kugge ju längre turneringen led och visade prov på ett imponerande tvåvägsspel. 24-åringen kanske inte blir samma offensiva dynamo i NHL som han var för HV71 i SHL, men hans intelligens på isen gör honom till en värdefull spelare att ha. Jag tror att han kan bli helrätt för Vegas och det de försöker bygga.

LÄS ÄVEN: NHL-timmens egen expansionsdraft – så ser vårt Golden Knights ut

LÄS ÄVEN: Tio svenskar som kan hamna i Vegas Golden Knights

LÄS ÄVEN: Därför skyddas inte målvaktsstjärnan i expansionsdraften: ”För kaxig”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan