Uffe Bodin
BODIN: Sex spelare Vegas Golden Knights inte får missa

Listorna är ute och debatten är i full gång. Inom de närmaste dagarna kommer Vegas Golden Knights att forma det lag som ska representera dem under lagets första NHL-säsong. Här listar jag sex spelare de absolut borde plocka i expansionsdraften.

För första gången på 17 år har vi en expansionsdraft att se fram emot. När NHL i går avtäckte listorna över de skyddade respektive oskyddade spelarna fick man sig en och annan kaffeklunk i vrångstrupen. Det bjöds på en hel del överraskningar, några av vilka jag går in närmare på här nedan.

Magkänslan är att Vegas Golden Knights kommer att satsa förhållandevis ungt och förhållandevis billigt. Att man kliver in och väljer spelare som James Neal, Bobby Ryan eller Eric Staal känns världsfrånvänt med tanke på att man under alla omständigheter kommer att få kämpa i tre, fyra år med att bygga upp ett lag som kan bli slagkraftigt.

Visst, det går att försöka spä på hockeyintresset i Las Vegas genom att sätta ”namn” på isen. Men om det är något som har blivit allt tydligare med åren är det att ingenting, varje sig stjärnor eller stora personligheter, skapar lika stort intresse som ett vinnande lag. Och i lönetakets NHL finns det inga genvägar till framgång. Det handlar mestadels om att scouta och drafta bra, ha tålamod och försöka få kontinuitet i sin verksamhet.

Utifrån de listorna som kom ut i går har jag plockat fram en målvakt, två backar och tre forwards som jag tycker att Vegas Golden Knights ”måste” plocka upp. Det vi förstås inte vet på förhand är om några av klubbarna har överenskommelser med Vegas om att inte plocka de här spelarna. Ungefär som både Anaheim och Columbus uppges ha ”mutat” Golden Knights med draftval eller andra tillgångar för att låta bli spelare som Josh Manson eller Joonas Korpisalo. Om vi utgår från att så inte är fallet är det här sex spelare som jag tror att Vegas kan börja bygga något slags fundament kring.


Foto: Getty Images/Codie McLachlan

Petr Mrázek, mv, Detroit

En av gårdagens största överraskningar var att Detroit Red Wings general manager Ken Holland valde att skydda veteranen Jimmy Howard framför Petr Mrázek. Holland ville inte kommentera sitt tillvägagångssätt, men i en artikel på Mlive.com kom uppgifter om att Mrázek ska ha bränt sina broar i organisationen. Oavsett om det är sant eller inte är tjecken en relativt ung målvakt med goda förutsättningar att bli en bra förstakeeper i NHL. Under sina bästa stunder har han visat att han kan vara en matchvinnare av högsta kaliber. Vegas uppges satsa på Marc-André Fleury som sitt förstaval mellan stolparna, men att plocka upp målvakter som en Mrázek, Philipp Grubauer eller Antti Raanta och försöka trejda dem mot draftval eller andra tillgångar är aldrig fel. De kommer att kunna generera något av värde åt klubben, även om de aldrig spelar en match för Golden Knights.


Foto: Getty Images/Patrick Smith 

Nate Schmidt, b, Washington

En odraftad, 25-årig doldis som har visat sig vara ett fynd för Washington Capitals. Schmidt kommer inte att bli någon stjärnback i NHL, men han är smart, skridskoskicklig och bra på att driva spelet framåt. Han har kort och gott allt som man vill ha från en stabil, modern back. I ett lag som Vegas Golden Knights skulle han kunna ta en roll som topp fyra-back och bidra både offensivt och defensivt utan att för den sakens skull bli speciellt dyr.


Foto: Getty Images/Gregory Shamus

Matt Dumba, b, Minnesota

Minnesota Wild har varit ett av de mest spännande lagen att följa de senaste dagarna. Klubben hade ett överflöd av både backar och forwards, vilket skapade en del huvudbry. De flesta trodde antagligen att man skulle trejda Jonas Brodin för att kunna skydda en back som Matt Dumba eller Marco Scandella. I stället skyddade general managern Chuck Fletcher – lite överraskande sett till spekulationerna – Brodin och exponerade både Dumba och Scandella. Det är två spännande backar som Vegas kan välja mellan. 22-årige Dumba är ett mer vågat val eftersom det fortfarande är oklart vilken typ av back han kommer att bli. Men hans offensiva egenskaper väger till hans fördel. Det finns få backar med den potentialen som Dumba besitter i den här expansionsdraften. Det gör att Vegas borde ta risken.


Foto: Getty Images/Mike Ehrmann

Jonathan Marchessault, fw, Florida

Han sköt 30 mål och tjänar bara 750 000 dollar. Jonathan Marchessault var en av förra säsongens stora utropstecken i NHL. Att Florida Panthers general manager Dale Tallon valde att lämna Jonathan Marchessault oskyddad gränsar till galenskap. Det är långt ifrån säkert att han lyckas nå 30 mål igen, men om han så ”bara” gör 15 är han fortfarande ett fynd sett till den prislappen. Att få in potentiella målskyttar i en expansionsdraft är alltid det svåraste. Så även om Florida lämnade en del andra intressanta namn tillgängliga är Marchessault en slam dunk för Vegas


Foto: Getty Images/Bruce Bennett

Brock Nelson, c, N Y Islanders

New York Islanders general manager Garth Snow är känd för att ta en del märkliga beslut. Listan inför expansionsdraften blev inget undantag. Islanders var den enda klubben att skydda fem backar och bara tre forwards. Då var en back som forna förstarundevalet Calvin de Haan ändå inte en av de fem som man valde att skydda. de Haan är givetvis intressant för Vegas, men backar av den kalibern finns det ganska gott om på de oskyddade listorna runt om i ligan. Då är det desto svårare att hitta en center som är god för 20 mål. Brock Nelson, 25, har totalt gjort 66 mål de tre senaste säsongerna och alltid legat runt 40-45 poäng. Jag skulle gissa att han har potential att gå högre än så med lite mer förtroende. Trots sin relativa ungdom har han redan gjort över 300 NHL-matcher. Det är erfarenhet som kommer väl till hands i vad som förutspås bli ett ganska ungt Vegas Golden Knights.


Foto: Getty Images/Bruce Bennett

William Karlsson, c, Columbus

Columbus Blue Jackets ska tydligen ha en överenskommelse med Vegas Golden Knights. De får inte välja målvakten Joonas Korpisalo eller forwarden Josh Anderson av de spelarna som lämnats oskyddad och belönas med Columbus förstaval i draften om de inte gör det. Det lämnar dem fortfarande med en och annan spelare av intresse. Inte minst William Karlsson. ”Wild Bill” växte ut till en riktig nyckelspelare för Blue Jackets i slutspelet och fick massor av förtroende av John Tortorella. I VM växte han också ut till en pålitlig kugge ju längre turneringen led och visade prov på ett imponerande tvåvägsspel. 24-åringen kanske inte blir samma offensiva dynamo i NHL som han var för HV71 i SHL, men hans intelligens på isen gör honom till en värdefull spelare att ha. Jag tror att han kan bli helrätt för Vegas och det de försöker bygga.

LÄS ÄVEN: NHL-timmens egen expansionsdraft – så ser vårt Golden Knights ut

LÄS ÄVEN: Tio svenskar som kan hamna i Vegas Golden Knights

LÄS ÄVEN: Därför skyddas inte målvaktsstjärnan i expansionsdraften: ”För kaxig”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 17 maj
15:20 Tjeckien - Österrike VM
15:20 Italien - Danmark VM
19:20 Sverige - Storbritannien VM
19:20 Schweiz - Kazakstan VM
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 18 maj
03:30 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
15:20 Norge - Österrike VM
15:20 Frankrike - Italien VM
19:20 Finland - Sverige VM
19:20 Schweiz - Slovakien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
torsdag 19 maj
03:30 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL
15:20 Storbritannien - USA VM
15:20 Tyskland - Danmark VM
19:20 Tjeckien - Lettland VM
19:20 Kanada - Kazakstan VM
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
fredag 20 maj
03:30 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
15:20 Tyskland - Italien VM
15:20 Storbritannien - Finland VM
19:20 Lettland - Österrike VM
19:20 Kazakstan - Slovakien VM
lördag 21 maj
02:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
04:30 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL
11:20 USA - Sverige VM
11:30 Danmark - Frankrike VM
15:20 Kanada - Schweiz VM
15:20 Österrike - Finland VM
19:20 Italien - Slovakien VM
19:20 Norge - Tjeckien VM
söndag 22 maj
02:00 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
15:20 Storbritannien - Lettland VM
15:20 Kazakstan - Tyskland VM
19:20 Sverige - Norge VM
19:20 Schweiz - Frankrike VM
19:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
21:30 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
måndag 23 maj
02:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
15:20 USA - Tjeckien VM
15:20 Kazakstan - Italien VM
19:20 Österrike - Storbritannien VM
19:20 Kanada - Danmark VM
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
tisdag 24 maj
03:30 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
11:20 Sverige - Lettland VM
11:20 Tyskland - Schweiz VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten