Chris Lee.
VM 2017

Chris Lee om säsongen i Färjestad: ”Jag njöt verkligen av tiden där”

ANNONS

Mot alla odds tog Chris Lee en plats i Kanadas trupp till årets VM. Säsongen i Sverige 2013 blev startskottet på en karriär som tog en helt ny riktning. För hockeysverige.se berättar Lee om en fantastisk säsong med Färjestad BK och vänskapen till Sanny Lindström.
– Det var en väldigt familjär miljö och vilken organisation. Jag menar, det är verkligen en förstklassig organisation. Jag njöt verkligen av tiden där, säger 36-åringen.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Chris Lee gör en fantastisk säsong och som grädde på moset fick backen även chansen att spela VM med Kanada. 36-åringen från Ontario slog det här året poängrekord för backar i KHL. På 60 matcher med Metallurg Magnitogorsk gjorde Lee smått otroliga 65 poäng (14+51). Lägg till att han i slutspelet producerade 21 poäng, vilket givetvis också är nytt rekord för en försvarare i KHL. Man kan nästan säga att Chris Lee har erövrat Ryssland.

Lee har totalt spelat fyra säsonger i KHL och vunnit mästerskapet två gånger, senast gången var 15/16. En framgångsaga som tog sin början med en säsong i Sverige och Färjestad BK 12/13. Backen är som ett finare vin, han blir bara bättre med åldern.
– Sverige var en bra språngbräda. Jag kom från den tyska ligan och visste inte vad jag kunde förvänta mig i Sverige, men jag visste att det var en fantastisk liga. Det var en bra erfarenhet att få spela med spelare som är så bra skridskoåkare och så bra tvåvägsspelare.

Rent poängmässigt fick Chris Lee en trevande start med Färjestad i SHL. Men när säsongen summerades stod han som vinnare av backarnas poängliga (41 poäng på 54 matcher). Men trots poängsuccén var det mer defensiva egenskaper som Lee lärde sig i SHL.
– Du lär dig att detaljer är mycket viktigare där. Ett strukturerat spel och man spelar över hela isen. Det var en fantastisk erfarenhet och jag var väldigt glad över att ha spelat där.

”MIN SON FÖDDES DÄR, DET ÄR EN SAK SOM DU ALDRIG GLÖMMER”

Chris Lee har många fina minnen från Karlstad och Färjestad BK. Men det främsta kanske ändå är på det personliga planet.
– Min son föddes där, det är en sak som du aldrig glömmer.

Lee bildade alltså även familj i Karlstad när paret födde en son, en son som hade diagnosen Downs syndrom. Stödet han fick från Färjestad verkar ha varit bra både på och utanför isen.
– Dom tog väldigt bra hand om oss, särskilt när vi hade en son där. Det var en väldigt familjär miljö och vilken organisation. Jag menar, det är verkligen en förstklassig organisation. Jag njöt verkligen av tiden där.

Sonens sjukdom var en anledning till att Lee säsongen 13/14 valde att fortsätta karriären i Ryssland. Han sticker inte under stol med att pengarna var viktiga för att ge sonen rätt förutsättningar. Men det är en helt egen historia.

”ATT FÖRLORA HONOM PÅ DET SÄTTET, DET VAR VERKLIGEN TRÅKIGT ATT SE”

Chris Lee första säsong i Färjestad BK var en annan spelares allra sista. Inte bara sista säsong i Färjestad utan i hela karriären. Sanny Lindström hade fångat supportrarnas hjärta under sina knappa fyra säsonger i klubben. Den tidigare lagkaptenen, då med ett A på bröstet drabbades av en hjärnskakning som tvingade honom att lägga ned spelarkarriären, blott 33 år gammal.
– Jag var där under hans sista säsong när han blev skadad. Det var en tuff situation för oss. Han var en av våra kaptener och en av våra ledare. Att förlora honom på det sättet, det var verkligen tråkigt att se.
– Jag hoppas att han mår bra och jag har förstått att han syns överallt i media och gör sin grej, säger Lee med ett leende.
– Det är så han är som person, han är en social person och en fantastisk lagkamrat.


Chris Lee och Sanny Lindström under säsongen i Färjestad BK 2012/2013.
Foto: Jimmy Wixtröm / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Även om de bara var lagkamrater en säsong blev Lee och Lindström goda vänner.
– Det är en ära att ha honom som vän. Han var en väldigt bra kille och förhoppningsvis mår han bra.

När jag berättar att Sanny Lindström är på plats i Köln och jobbar med VM skiner Chris Lee upp som en sol.
– Är han här?! ”Oh my godness”. Jag hoppas vi träffar varandra så jag kan hälsa på honom.

SANNY: ”DEN BÄSTA BACKEN SOM SPELAT I SHL UNDER 2000-TALET”

Vänskapen verkar vara ömsesidig. Sanny Lindström har många bra saker att säga om Chris Lee.
– En av de mest ödmjuka och lugnaste människor jag har träffat. Det tog ett tag innan man lärde känna honom eftersom han smög runt och mest log.
– När man väl lärt känna honom var det en enormt bra lagkamrat. Jag skulle nog säga att han, bortsett från lockouten, är den bästa backen som spelat i SHL under 2000-talet.

Det var inte bara Färjestad som klubb Lee imponerades av. Även supportrarna satte avtryck hos kanadensaren.
– Fansen är bra och dom är lojala. Men dom är inte så högljudda som dom är här i Tyskland. Jag tror att du upplever det om du ser några av matcherna här, säger Lee som även spelat två säsonger i den tyska högstaligan.
– Varje land jag spelar i är annorlunda. Ryska fansen är annorlunda än vad dom är i Sverige och jämfört med hur det är här i Tyskland. Det är olika överallt. Men hockeyfans är hockeyfans, dom är passionerade. Men de tyska fansen är förmodligen de mest högljudda.

Finns det någon chans att du återvänder till Sverige?
–  Jag vet faktiskt inte. Jag har inte bestämt något ännu. Jag håller alla möjligheter öppna. Det finns intresse hemifrån och först får se vad det leder till och så får jag ta ett beslut när tiden är mogen.

Det känns som att nästa kapitel i Chris Lee:s framgångssaga kan bli ännu bättre. Det ryktas om att den 36-åriga backen inför nästa säsong ligger nära ett NHL-kontrakt.
– Det skulle vara den ultimata drömmen.

Se VM på C More – två veckor gratis

”Det är världsklass”

Den här artikeln handlar om: