Tomas Mitell är huvudtränare i AIK.
Nyheter

AIK:s nye tränare: ”Jag fick erbjudande att ta över Mora”

ANNONS

36 år ung tar han nu över huvudansvaret för en av Sveriges mest klassiska klubbar där kraven från fansen är höga. Men det verkar inte vara något som oroar Tomas Mitell.
— Jag ser det mer som en häftig utmaning att vi ska spela en bra hockey så det kommer så många som möjligt till varje match, berätar han i en intervju med hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tomas Mitell ny tränare för AIK i Hockeyallsvenskan. Det var säkert en del som höjde på ögonbrynen lite extra då AIK meddelade sitt val av tränare efter klubb-ikonen Roger Melin. Mitell har jobbat som assisterande coach under tre säsonger. Först två säsonger vid sidan av Martin Filander i Västerås och förra säsongen som Jeremy Collitons högra hand då Mora tog klivet upp i SHL. Nu är det alltså första gången han får uppdraget som headcoach och det i AIK.
— Jag bygger såklart på sig mer erfarenhet och det var ett lagom steg, att gå som assisterande under några säsonger. Jag och Filander i Västerås och jag och Jeremy i Mora jobbade hela tiden tajt så jag känner inte att det är en jättestor omställning jämfört med tidigare, säger Tomas Mitell när vi träffar honom för en intervju i AIK:s ganska slitna baracker som är klubbens tillfälliga sommaromklädningsrum på Ritorp (Ulriksdals IP) vägg i vägg med gigantiska Mall of Scandinavia.

Kan du inte känna att det är både nervöst och lite spännande att kliva in i den här rollen eftersom det nu blir du som får klä skott om det händer något negativt under säsongen?
— Lite grann kanske, men det jag gör i daglig verksamhet känner jag mig ganska trygg i. Sedan blir det såklart lite mer sponsorträffar och media, men det har jag också gjort under resans gång och är hyfsat van vid.

AIK är ändå en ganska speciell klubb med starka fans, tänkte du på det då du skrev på?
— Jag såg det enbart som positivt. Jag tycker det har varit fantastiska fans dom gånger jag har varit på Hovet. När det är mycket publik på Hovet så är det världens bästa arena.
— Jag ser det mer som en häftig utmaning att vi ska spela en bra hockey så det kommer så många som möjligt till varje match. Men det blir även viktigt att vi lär oss att ta fördel av stödet på hemmaplan. Att man utnyttjar publiken, trycket som blir på domaren och hela den biten. Det ska bli tufft att komma dit som bortalag och försöka vinna.

Varför valde du just AIK?
— AIK är en förening som bör vara och kommer att komma till SHL tids nog. Det är ett av dom häftigaste klubbmärkena i hela Hockeysverige. Sedan gillar jag den hockey AIK under stora delar av senaste säsongerna har spelat. Speciellt på hemmaplan har varit AIK varit riktigt bra. Det spelet är vad vi vill fortsätta spela och framförallt mer konsekvent.
— Sedan ska vi skala bort djupaste dalarna så vi ger oss själva chansen att vinna, framförallt på bortaplan. Det får inte vara för svajigt och naivt som det kanske har varit emellanåt. Klarar vi det så känns det som att det finns en jättepotential i AIK.

ERBJUDANDE ATT STANNA OCH BLI HUVUDTRÄNARE I SHL

Det fanns även möjligheten för Tomas Mitell att vara headcoach i SHL kommande säsong, men han valde att tacka nej till det erbjudandet.
— Jag fick erbjudande att ta över efter Jeremy i Mora, men jag har familjen i Västerås så livspusslet gick inte ihop. Jag är fortfarande ung och har inget bråttom att komma till SHL bara för att vara där.
— Dom unga lagen som är i Hockeyallsvenskan och den utveckling man kan få på spelare och lag är väldigt inspirerande och roligt att jobba med. Det är nästan roligare att vara i ett lag som strävar uppåt med den drivkraften som finns än att vara i ett kanske förväntat bottenlag i SHL.

Förväntar du dig att Mora ska vara ett bottenlag i SHL?
— Det är tufft som nykomling. Nu var det en fantastik grupp och människorna som jobbar i Mora IK är helt fantastiska allihop. På så sett har Mora alla möjligheter.
— Men man ska också se den bistra verkligheten, att det inte är många nykomlingar som studsar upp och är på övre halvan. Det tar tid, men Malmö är på väg dit. Örebro är fortfarande kvar där nere och krigar liksom Rögle och Karlskrona. Det tar tid men presterar Mora något annat så har dom gjort ett mirakel till.

Nu har du jobbat en säsong med Jeremy Collitons sida, vilka erfarenheter tar du med dig från det?
— Mycket är snarlikt och det finns inga hokus pokus-mediciner. Kanske lite mer individuellt ansvar med guidning till spelarna. Det är deras karriär och det är dom som vill bli hockeyproffs, inte jag, säger Mitell med ett leende och fortsätter:
— Det måste komma inifrån med hjälp från oss ledare såklart. Jeremy kommer från den organisationen där man byter ut spelare om dom inte levererar eller inte passar in. Medan vi i Sverige är lite mer att ta hand om och tjata på våra spelare och så vidare. Det finns såklart plus med båda sidorna, inget snack om det.
— Ibland behandlar dom där borta spelare bedrövligt, men skillnaden på kulturerna inom hockeyn försöker jag pussla in i den svenska modellen och hitta en form av mix där. 70-80 procent av jobbet är annars det samma, men det är finjusteringarna, kan man locka fram varför dom en gång blev hockeyspelare så kan det komma att betyda mycket för individens utveckling.

Du var med Mora och gick upp i SHL under våren, vad krävs det av ett lag om man ska gå hela vägen?
— Det krävs ett driv i gruppen och hos individerna, att dom vill bli bättre. Det kan lika gärna vara att man som individ vill till SHL eller att Mora ska dit.
— Lönebudgetarna idag är som natt och dag. Vi kan aldrig köpa ett färdigt lag som har chansen utan vi måste få utveckling på våra unga spelare. Helst, som vi hade i Mora, att vi i AIK har fyra, fem spelare som ”peakar” och tar ett kliv just den här säsongen. Då kan vi hota på riktigt. Annars kommer det bli svårt och det blir svårare och svårare för varje säsong som går.
— Går vi tillbaka fem år så hade lagen i Hockeyallsvenskan bra lag på pappret och hyfsat dyra trupper. Det var mer jämt med SHL och man såg redan från start att det fanns lag som kunde vara med och utmana. Till exempel när vi gick upp med Örebro hade vi ett väldigt bra lag. Då visste vi på förhand att vi skulle ha chansen i kvalserien. Nu är det svårare att tippa serien på förhand eftersom vi har så unga lag. Det gäller att få våra äldre spelare att hoppa upp ett snäpp, men framförallt att få dom unga att ta ett kliv. Om det sedan är (Erik) Ullman eller vem det är…

(Just då kliver Ullman in i omklädningsrummet och säger med ett leende: Vad har Ullman gjort nu då?)

… oavsett om det är Linus (Lundin) eller (Erik) Källgren som växer ut den här säsongen så blir han en toppmålvakt i SHL. Du behöver ha några som tar det här klivet om du ska kunna vara med och matcha.

Anders Gozzi. Foto: Ronnie Rönnkvist

Det är några platser kvar att fylla innan truppen är komplett, hur delaktig är du i det jobbet?
— Han har kontakt med agenterna och hela den biten. Givetvis bollar jag och (Anders) Gozzi namn. Går det vidare längre så pratar jag också med spelarna. så sedan jag kom in så har jag varit hyfsat delaktig.
— Jag förhandlar inte om några kontrakt eller pengar, men jag vet vilka spelartyper vi behöver. Samtidigt kan jag ringa runt och kolla med mina kontakter vad det är för typ av personer eller hur dom beter sig i omklädningsrummet när det går bra eller dåligt.
— Nu var halva laget på plats då jag kom, men jag hade aldrig skrivit på kontraktet om jag inte trodde på det laget som fanns redan då. Vi ska pussla in någon pusselbit till, ha en bra sommar och sedan ta det vecka för vecka.

Malte Strömwall. Foto: Ronnie Rönnkvist

Två spelare som spelade i AIK för två säsonger sedan men nu är i New York Rangers organisation är Robin Kovacs och Malte Strömwall. Ingen av dessa båda talanger har fått chansen i NHL den här säsongen, men det finns i dagsläget ingenting som talar för att dom återvänder till AIK kommande säsong.
— Om vi fick chansen skulle vi definitivt ta emot dom, men jag kan uppriktigt sagt säga att jag inte har hört deras namn i diskussionerna. Men det där får du nästan ringa Gozzi och fråga om.
— Nu känner jag inte dom personligen, men om jag ser till vad dom producerade säsongen innan dom åkte över så skulle det vara toppspelare i Hockeyallsvenskan. Klart att skulle det gå att lösa ekonomiskt och allt det där, men framförallt om dom själva vill, så är det två intressanta namn, men jag bollar den frågan vidare till Gozzi.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan