Sök
Nyheter
SKOGLUND: Leif Boork gör både rätt och fel men mest rätt

Stjärnbacken Emma Eliasson gick igår ut med att hon lägger av med ishockeyn. En del av beslutet enligt henne själv är att hon känner att hon inte finns med i OS-planerna – vilket har fått diverse hobby- och proffstyckare att gå hårt åt förbundskaptenen Leif Boork på sociala medier. Men är det verkligen så enkelt?

Igår nåddes vi av det dystra beskedet att en av svensk damhockeys stora, Emma Eliasson, lägger skridskorna på hyllan. En av anledningarna till beslutet säger hon är att hon inte finns med i OS-diskussionen efter sin konflikt med förbundskaptenen Leif Boork. En konflikt som inte helt kommit upp till ytan än för allmän beskådan, men det är väl inte en allt för vågad gissning att tro att i alla fall en del av det hela handlar om närvarotimmar på landslagsläger, etcetera, etcetera.
Det här med närvaro är ju varför Jenni Asserholt inte heller finns med i landslagsdiskussionen längre.
Gör Leif Boork fel i att ställa närvarokrav på sina spelare? På den frågan finns det två svar: Ja och nej.

Nej. Han gör inte fel. Han är som förbundskapten ytterst ansvarig för Damkronorna och självklart har han krav på sig uppifrån att uppnå vissa mål och leverera resultat. Är det hans övertygelse att det krävs en viss närvaro av spelarna på samling och förberedande läger så ska han självklart köra på den linjen.

Ja. Han gör fel. Vi får inte glömma bort att damhockeyn lever under helt andra premisser och spelregler än herrarna när det kommer till resurser och tid. Spelarna jobbar/pluggar vid sidan av hockeyn och bedriver parallellt med det en elitsatsning. Adderat på det ska de mest framträdande spelarna iväg på landslagsläger och samlingar. Det säger sig självt att det för vissa kan bli en ohållbar situation när de känner att tiden helt enkelt inte räcker till. Här måste det finnas utrymme för kompromisser mellan spelarna och landslagsledningen.

Som ni märker är frågan av oerhörd komplex art och det finns inget rätt eller fel här. Vissa har ju hävdat det, framför allt på sociala medier där Leif Boork av majoriteten utmålas till den lede fi, medan ett fåtal tycker att han gjort helt rätt.

Jag tror att Leif Boork satte ribban lite för högt när han tillträdde 2014. Jag tror alla kan förstå hans tanke om närvaron. Ju fler timmar ett lag får tillsammans, desto större är möjligheterna att nå de långsiktiga målen. Inget konstigt, inget konstigt alls.

Kruxet här är de kvinnliga hockeyspelarnas usla villkor kontra herrarnas och jag frågar mig om det verkligen är rimligt att ställa som krav att vara med vid varje landslagssamling för damerna? De herrar som är landslagsmässiga har sitt hockeyspelande som heltidsjobb, medan damerna mer har sitt hockeyspelande som fritidssyssla där de måste jobba/plugga vid sidan av.

Ska vi ha en landslagssatsning a´la Leif Boorks krävs det snarare att vi börjar i rätt ände av snöret. Snöret börjar inte vid förbundskaptenen, det börjar snarare hos förbund och ute hos klubbarna. Det är där ökade resurser till damhockeyn måste utgå ifrån.

Egentligen kan jag känna att det är orättvist av mig att beskriva det hela som att Leif Boork gör både rätt och fel. Han har bestämt sig för en linje och han håller stenhårt fast vid den. Det ska han ha kredd för. Dock borde han redan från början insett att den linjen är omöjlig att hålla om man sätter den i paritet till damspelarnas villkor.

Självklart tycker jag inte Emma Eliasson är boven i detta. Jag har full förståelse för att hon ibland valt att tacka nej till landslagssamlingar just med tanke på de villkor damerna har.

Vi får inte heller glömma bort att om samma scenario utspelat sig mellan Rikard Grönborg och till exempel Erik Karlsson hade situationen aldrig gått så långt att Karlsson valt att sluta. Nu är detta ett enormt dåligt exempel eftersom Karlsson spelar i NHL och, hur mycket han än skulle vilja, skulle inte ha möjlighet att vara med på alla samlingar ändå. Men som en liten tankenöt leker vi med tanken att han skulle spelat kvar i Frölunda och jobbat heltid vid sidan av:
”Tjena Rikard, Erik här. Du, jag vet att du sagt att det krävs närvaro på landslagssamlingar. Men jag har haft så mycket nu och skulle gärna slippa nästa samling.”
”Tråkigt att höra Erik. Men jag viker inte från min linje. Antingen är du med fullt ut eller inte alls. Vi får se oss om efter en annan powerplayback till OS.”

Ett scenario som inte skulle kunna vara helt orimligt. Men hade förbundet låtit det gå så långt att Karlsson la rören på hyllan? Självklart inte. Här hade alla tänkbara resurser satts in för att medla mellan förbundskaptenen och backen. Det är något jag saknat i fallet Eliasson/Boork. Det känns som de fått sköta det alldeles för mycket på egen hand. Ibland behövs det en tredje part som kan gå in och hjälpa aktörerna att se saker och ting på ett annat sätt.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten