”INTE NU IGEN!” Jevgenij Kuznetsov misströstar efter Washingtons förlust mot Pittsburgh i match ett.
Washington

Mästarna är fortfarande herrar på täppan: ”Att stjäla en match här är enormt”

Sidney Crosby visade Washington Capitals att de regerande mästarna Pittsburgh Penguins inte är redo att lämna ifrån sig kungakronan. Men det var en annan gammal slutspelshjälte som fick sista ordet och blev hjälte.
– Att stjäla en match i deras arena och effektivt sno åt sig hemmaplansfördelen, det är enormt, säger Nick Bonino efter att ha skjutit Penguins till en 3–2-seger.

De har mötts många, många gånger i Stanley Cup-slutspel genom åren – och nästan alltid med Pittsburgh Penguins som vinnare. Det här ska dock vara Washington Capitals år, en säsong när man rustat för att inte bara rå på spöklaget Penguins, utan för att kunna ta hem sin första, hett eftertraktade Stanley Cup.

Men Pittsburgh bevisade i natt att man fortfarande är herrar på täppan. I den första conferencesemifinalen i Verizon Center blev det bortaseger med 3–2 efter att Sidney Crosby visat vägen och Nick Bonino avgjort tillställningen med sitt matchvinnande mål 7.24 före slutet i den tredje perioden.

Crosby var den som gav hemmalaget huvudbry med två mål inom loppet av 54 sekunder i upptakten av den andra perioden. Lagkaptenen satte 1–0 redan efter tolv sekunder och var ofin nog att trycka dit tvåan bakom Braden Holtby efter 1.04. Båda gångerna efter assistpoäng från Patric Hörnqvist.
–  Det var två fina sekvenser. Vid båda målen såg Hörnqvist till att få fram några lösa puckar. Han petade loss pucken på det första målet och sedan slog Jake (Guentzel) en perfekt passning i vårt två-mot-en-läge. På det andra hittade Hörnqvist mig med returen, så det var några riktigt fina sekvenser, säger Crosby till nhl.com.

Washington förde spelet och fick sedermera utdelning mot en för dagen riktigt vass Marc-André Fleury. Aleksandr Ovetjkin reducerade sent i andra perioden och när Jevgenij Kuznetsov kvitterade till 2–2 och började vifta med sin fågelarmar på sedvanligt vis efter ett av sina mål var känslan att Penguins inte skulle orka stå emot mer. Men det gjorde de.

Nick Bonino, som ledde den så framgångsrika HBK-kedjan med Carl Hagelin och Phil Kessel i fjolårets slutspel, överrumplade Capitals och framför allt backen Brooks Orpik genom att bryta sig loss i mitten, ta emot en passning från Scott Wilson och lyfta in segermålet bakom Holtby.

Washington hade 35–23 i skott på mål och 83–41 i skottförsök, men lämnade det första mötet lagen emellan tomhänta. Det skapar en viss optimism inför fortsättningen av serien, samtidigt som frustrationen över förlusten svider.
– Vi hade mängder med möjligheter. Vi gjorde många bra saker, men vi gjorde inte tillräckligt, tyckte coachen Barry Trotz efteråt.

Match två spelas i Washington natten mot söndag.

Washington – Pittsburgh 2–3 (0–0, 1–2, 1–1)
Washington: Aleksandr Ovetjkin (4), Jevgenij Kuznetsov (2).
Pittsburgh: Sidney Crosby 2 (4), Nick Bonino (2).
Pittsburgh leder serien med 1–0 i matcher.