Patrik Zackrisson.
VM 2017

Stjärnan håller SHL-klubbarna på halster: ”Jag tycker det är kul utomlands”

ANNONS

Han har placerats i allehanda SHL-klubbar, men själv är inte Patrik Zackrisson säker på att det ens blir spel i Sverige efter att han brutit kontraktet med schweiziska Lugano. 30-åringen säger till hockeysverige.se att en fortsättning utomlands ligger nära till hands.
– Jag håller alla dörrar öppna, men jag blickar först och främst utomlands,.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är mycket osäkerhet kring var Patrik Zackrisson kommer att spela nästa säsong. Detta efter att han haft en kantig säsong i sin schweiziska klubb, Lugano. Det blev ”bara” fem mål och totalt 19 poäng på 35 matcher i NLA och efter säsongen valde klubben och Zackrisson att gå skilda vägar.
– Det har varit en annorlunda och tuff säsong. Det har varit en besvikelse, in, ut, fram och tillbaka. På så vis har det varit lite jobbigt, säger 30-åringen från Skå till hockeysverige.se när vi träffar honom för en intervju i Scaniarinken efter en av Tre Kronors träningar inför landskamperna mot Lettland.
– Det har varit lite annorlunda jämfört med senaste säsongerna och kanske inte riktigt som jag hade tänkt.

Säsongen dessförinnan svarade Patrik Zackrisson för 15 mål och totalt 48 poäng på 52 matcher i Skellefteå. Givetvis känner också Tre Kronor-forwarden en besvikelse över att hans poängskörd varit bättre den här säsongen, men mycket handlade det om att han fick en annan roll i Lugano.
– Ja, absolut. Det tycker jag att jag fick. Sedan kanske det var många som tyckte att jag inte tog chansen när jag fick den, men självklart var rollen lite annorlunda.
– I Skellefteå fick jag spela i första PP, och fyra mot fem, man använde mig i alla möjliga olika former. Här var jag inte första prio i olika situationer och man valde att använda andra spelare. Då blev det svårt för min del eftersom jag inte lyckades konkurrera ut dom andra.

Däremot trivdes han väldigt bra i Lugano vid sidan av hockey.
– Lugano är ett jättefint ställe och det är nära till allt. Sedan är det en bra liga på det sättet att det är korta resor, man är hemma mycket och får då mycket tid med familjen. På så vis var det kanon.
– Dessutom fanns Linus (Klasen) och Tony (Mårtensson) där. Även (Daniel) Sondell var där från början. Klart att det då var kul för oss socialt att bo på.

Varför blev det ingen fortsättning i klubben?
– Lugano ville väl satsa på andra namn och så vidare. Det får jag väl finna mig i. Sett till säsongen som har varit så känns det som att det är bättre att börja om någon annanstans och hitta tillbaka till den nivå som jag besitter.

Ville du själv stanna kvar?
– Både och. Klart att jag kanske hade velat stanna för chans till revansch och upp till bevis. Jag vill inte stoppa ner huvudet i sanden och ge upp bara för att det varit en tuff säsong. Jag vill gärna visa att jag kan. Den tävlingsinstinkten har dom flesta på den här nivån, att man vill bevisa både för sig själv, föreningen, fansen och alla andra att man kan. På så vis ville jag inte dra.
– Samtidigt kan det var bra för mig att börja om någon annanstans, börja om på en ny kula med andra förutsättningar.
– Rätt vad det är så hamnar man i det, kanske inte fack, men inte får samma chans och då kan det vara svårt att prestera och ta tillbaka den positionen jag vill ha.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”FÖRHOPPNINGSVIS KAN JAG STÄRKA UPP MIT VARUMÄRKE”

Patrik Zackrisson har placerats i Linköping, Djurgården, Rögle och Skellefteå till nästa säsong, men själv har han inte bestämt var han ska spela, inte ens om det blir i Sverige.
– Än så länge har jag faktiskt inte tänkt på det alls. Det är ”bara” april och det här med Lugano är väldigt, väldigt nytt. Jag tror inte alla detaljer där är klara, i alla fall inte vad jag vet, så jag vet inte hur det blir.
– Jag kör på med landslaget och det är kul att få vara med här och visa att jag kan spela hockey på en viss nivå. Förhoppningsvis får jag vara med så länge som möjligt. Det är en bra chans att visa upp sig och förhoppningsvis kan jag stärka upp mitt varumärke och höja mitt marknadsvärde. Sedan får jag titta vad det finns för anbud som skulle passa för mig och familjen.
– Det ska kännas rätt och jag kommer inte kasta mig in i första bästa klubb bara för att jag ska ta ett beslut. Jag ska ha lite is i magen och känna att det är en klubb jag vill gå till, något jag tror på och som kan bli bra för mig. Jag är bara 30 år, kan fortfarande utvecklas och känner också att jag tagit några kliv senaste säsongerna, men hoppas jag kan ta några fler. Jag har några år kvar i toppen och då vill jag försöka utnyttja dom.

Är det Sverige som lockar mest eller kan du tänka dig ytterligare en sväng utomlands?
– Jag skulle absolut kunna tänka mig utlandet. Jag tycker det är kul utomlands även om jag tycker det är kul i Sverige också. Jag håller alla dörrar öppna, men jag blickar först och främst utomlands.

Du är från Stockholm och Skå…
– Skå är inte aktuellt i dagsläget, inte ännu i alla fall ha ha…

Ekerö IK?
– Det är lite närmre eftersom jag nu bor i Sigtuna, men det blir inte Ekerö heller för mig. I så fall får det bli Skå.

Du är bara 30 år, men kan du tänka dig att rota dig på allvar i Stockholm snart?
– Vi har, som sagt var, hus i Sigtuna. Det är ju hem. På så vis är det smidigt om jag skulle spela utomlands, att jag har ganska nära till flygplatsen. Det blir ingen extraflygning efter att jag landat i Sverige.
– Jag har inte funderat jättemycket ännu så länge. Egentligen hade jag ett år till med Lugano, men nu blir det inte så. Nu får jag i stället se till vad det finns för olika alternativ i SHL.

Du bor inte långt ifrån Tony Mårtenson i Sigtuna, han uppges vara klar för Linköping. Kan det vara ett alternativ även för dig?
– Det är gångavstånd mellan oss. Att han skulle vara klar för Linköping är mer än vad jag har hört. Jag var på honom igår när jag läste det där. Då förnekade han det och sa att man inte ska tro på allt som står i tidningarna och  idag skulle han åka till Dubai. Det är allt vad jag vet i alla fall, säger Zackrisson med ett leende samtidigt som Rikard Grönborg går förbi och vi passar på att fråga den 30-åriga forwarden om hur han ser på chanserna att komma med till VM.
– Jag har ju aldrig spelat VM och skulle jag komma med vore det skitkul och en dröm. Jag satt på läktaren under ett VM här i Sverige, men fick åka hem innan kvartarna. Visst vore det skithäftigt, men samtidigt vet jag att det är en otroligt stor konkurrens. Nu tycks det dessutom komma extra mycket NHL-spelare, eller ryktet säger att det kan komma många därifrån så det gör konkurrensen ännu tuffare. Men jag skulle till och med kunna spela vänstermålvakt i ett VM om det behövs, avslutar Zackrisson med ett skratt.

Uppgifter: Tony Mårtenssons klubb är klar

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga